Banner

Borértékelési rendszerünk

A megfelelő bor kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen boraink sokszínűek, izgalmasak, sokszor kifejezetten karakteresek. Vannak a boroknak azonban olyan paraméterei, amelyeket viszonylag könnyen meg tudunk fogalmazni fogyasztóként is, és segíteni tudnak a választásban. Ilyen például a bor illatának intenzitása, illatossága, az alkoholtartalma, a testessége, a szárazsága vagy éppen az édessége, vörösborok esetében pedig a tannintartalma is. Az infografikák segítségével ezeket a tulajdonságokat mutatjuk be az adott borra vonatkozólag.

Az infografikák jelölései a következők:


Alkohol - milyen magas a bor alkoholtartalma. Az üres palack esetében a borunk alkoholtartalma nulla, ezek az alkoholmentes borok. Egy egységjelölésnél 12% vagy annál alacsonyabb az alkoholtartalom, ha félig van a palack, akkor a 12-13% közötti az alkoholtartalom, ¾ résznél 13-14% közötti, teli palack esetében pedig 14% vagy afölötti az alkoholtartalom.


Testesség - mennyire testes, tartalmas, gazdag a bor. Az üres palack az egészen könnyed borokat jelöli, míg a teli palack a nehéz, tartalmas borokat.


Tannin - megmutatja mennyire intenzív a vörösborok csersavtartalma. A csersav, másnéven tannin, egy szárító, összehúzó íz a szájban, amely vörösborok esetében egy jellegzetes komplexitást, struktúrát adhat a bor érzetéhez. Sok bor esetében elvárás a magas tannintartalom. Az üres palack az alacsony tannin tartalmú borokat jelöli, míg a teli palack a kifejezetten tanninos borokat.


Illatintenzitás - mennyire intenzív a fehérborok és a rozéborok illata. Az üres palack a visszafogott illatú, inkább neutrális jellegű borokat jelöli, míg a teli palack a kifejezetten illatos, vagy intenzív illatú borokat.


Édesség - mennyire édesek érzetre az édes borok. Az üres palack a visszafogottan édes, kategóriája szerint félédes borokat jelöli, míg a teli palack a kifejezetten édes, magas maradékcukortartalommal rendelkező borokat.


Szárazság - mennyire szárazak érzetre a száraz borok. Az üres palack a félszáraz, kevés érezhető maradékcukorral rendelkező borokat jelöli, míg a teli palack a teljesen száraz érzetű, szikár, sokszor csontszáraznak is nevezett borokat.


Gyöngyözőbor / tankpezsgő / tradicionális erjesztésű pezsgő: az egyes termékek készítési eljárását mutatja. A habzó- és gyöngyöző borok hozzáadott széndioxiddal készülnek. A tankpezsgők buborékjai egy tartályban, a második erjedés következtében alakulnak ki. A tradicionális erjesztésű pezsgők esetben pedig a buborékok a palackban, szintén a második erjedés következtében keletkeznek.

Herczeg Ágnes a borok kiválasztásáról

Hosszú folyamaton, számos kóstoláson mennek keresztül a borok mielőtt a polcainkra kerülnek. Szakértőnk több ezer különböző palackból választja ki azokat, amelyek forgalomba kerülhetnek. A borok stílusa és minősége is nagyon eltérő lehet – hiszen mi is nagyon sokféle ízt kedvelünk, ezért mást választunk egy könnyed fröccsözéshez, és mást választunk az ünnepi asztalra a finom fogások mellé. A borleírások segítségül szolgálnak, hogy könnyebben ki tudjuk választani az ízlésünkhöz és az alkalomhoz legmegfelelőbb bort, hiszen ezek a bor ízvilágát és stílusát mutatják be.

Lidl Borpercek


További bortippekért látogassa meg Youtube csatornánkat!