Banner

Herczeg Ágnes tippjei

Text And Image Section

Csak a száraz bor a jó?


Édes és száraz borok között is találunk gyengébb és kiemelkedő minőségű bort, így semmiképp nem szabad csak az édességi foka miatt jónak vagy rossznak gondolni egy bort. A világ legértékesebb borai között vannak a tokaji édes boraink, de nagyon sok kiemelkedő minőségű, természetes magas cukortartalommal rendelkező bort készítenek szerte a világban. Az édes borok kedvelői épp úgy találnak maguknak megfelelő minőségi bor, mint a száraz borok kedvelői.

Text And Image Section

Dugó vagy csavarzár?


Mindkettő tökéletes lehet! A csavarzár a friss, gyümölcsös borok esetében optimálisabb zárási megoldást jelenthet a dugóval szemben, mivel tökéletesen megőrzi a bor palackozáskori állapotát. A dugó főként a testes vörös borok esetében előnyösebb, mivel természetes oxigénáteresztő képességénél fogva segíti a borok érlelését.


Text And Image Section

Milyen a jó boros pohár?


A jó boros pohár talpas, hosszú szára van, és a kehely része mintázattól mentes, tulipán alakú. A szár abban segít, hogy ott fogjuk meg a poharat, így nem melegítjük meg a kezünkkel a pohárban lévő bort. A tulipán forma abban segít, hogy az illatokat és ízeket minél optimálisabban tudjuk érezni.


Text And Image Section

Minden jó bor hordóban készül?


Napjainkban főként a friss gyümölcsös borok sokszor már nem hordóban, hanem tartályban készülnek. Ennek segítségével tudja a borász a bor tiszta, intenzív gyümölcsösségét a legtermészetesebben biztosítani. Hordót általában testesebb fehér- vagy vörösborok esetében használnak a borászok.


Text And Image Section

Hogyan tároljuk a bort?


A bor számára az ideális tárolást az jelenti, ha viszonylag mozdulatlanul, fektetve tartjuk, napfénytől és hőmérséklet-ingadozástól mentesen, egyenletes páratartalom mellett. Azokat a fehér- és rozéborokat, amelyeket viszonylag gyorsan elfogyasztunk, érdemes a hűtőben tárolni. Vörösek esetében a kamra vagy a szekrény alsóbb része is jó megoldás lehet.