Banner

Pezsgők és egyéb buborékosok

A buborékos borok csodálatos világa

A buborékos borok csodálatos világa

Buborékok kétféleképpen keletkezhetnek a borban. Az egyik mód, ha a borász mesterségesen ad szén-dioxidot hozzá: így születnek a gyöngyözőborok és habzóborok. A másik módszer a természetes eljárás, amikor az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. Ha mindez egy palackba zárva vagy egy zárt tartályban megy végbe, akkor a szén-dioxid nem tud elillanni. Ezt a folyamatot használják ki a pezsgők készítéséhez.


A készítési mód mellett a palackban lévő nyomás is segít megkülönböztetni a buborékos borokat. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyire intenzív mértékben van benne a szén-dioxid. A legalacsonyabb nyomás a gyöngyözőborokban van (általában 1-2,5 bar közötti), vagyis a bor csak kissé pezseg. A habzóboroknál, amelyek szintén buborékos borok, de nem pezsgők, a nyomás kissé magasabb, általában 3 bar körüli. Ezek igazi nyári délutáni, kora esti borok, amelyk jól behűtve üde gyümölcsösséggükkel és pezsgő frissességükkel teszik kellemesebbé a napot és az alkalmat. A pezsgőkkel ellentétben a habzóborok és gyöngyözőborok ára általában visszafogottabb.


A pezsgőben lévő buborékok mindig természetes módon, egy másodlagos erjesztés következményeként jönnek létre. A pezsgőspalackban lévő nyomás általában 5-6 bar körül van, vagyis ezek a „legpezsgőbb” tételek, ezekben van a legtöbb és legszebb buborék, érdemes tehát megcsodálni, ahogy a buborékok hosszasan és gyöngyszerűen masíroznak felfelé a pohárban.


A borokkal ellentétben a pezsgőket nem lehet felbontásuk után speciális eszközök nélkül úgy tárolni, hogy a bennük lévő buborék ne távozzon, így érdemes a kibontott palackot elfogyasztani. Ha mégis vissza szeretnénk zárni, akkor arra kell törekednünk, hogy minél jobban zárjuk a palack száját, és figyelnünk kell arra is, hogy a pezsgőben lévő nyomás ne nyomja ki a dugót. Sokan hisznek abban, hogy a palack szájába belehelyezett kiskanál megőrzi a buborékokat. Sajnos ez nem igaz, így ezzel semmiképp ne próbálkozzunk. A pezsgőt felbontás után mindenképp tartsuk a hűtőben, és ez az az ital, amit kínálhatunk egyenesen a hűtőszekrényből kivéve.