A böngésző nem támogatott
A méhek folyékony aranya: különleges virágmézek


A mézet ősidők óta használjuk édesítőszerként. Magyarországon hagyományosan mindig is fontos volt a méhészet és a virágmézek, kb. 15-20 fajta mézfajtát állítanak elő, melyek között számos különlegességet találhatunk.
A méz édességét a gyümölcscukrok (34-41%-ban) és a szőlőcukor (28-35%-ban), aromáját a virágokból származó illóolajok adják. Többféle vitamint is tartalmaz (B1, B2, B3, B5 és C-vitamin), melyek előfordulása változó, viszont ásványi anyag tartalma még ettől is kiemelkedőbb. Bővelkedik kalciumban, rézben, vasban, cinkben, mangánban, valamint káliumban és magnéziumban.
A közhiedelemmel ellentétben a kristályosodás nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamisított cukorral kevert mézet találtunk, hiszen ez egy természetes fizikai folyamat: a virágösszetételtől függően gyakorlatilag minden mézben keletkezhetnek kristályok, a különbség a folyamat mértékében és gyorsaságában található. A kristályos méz 35-40 fokos gőzfürdő felett károsodás nélkül visszaolvasztható. A méz tulajdonképpen soha nem romlik meg: Egyiptomban egy királysírban találtak olyan mézet régészek, melyet a mai napig meg lehet enni! Azonban színe idővel sötétedik, aroma gazdagsága csökken, csakúgy mint a benne található enzimek és illóanyagok mennyisége. Nézzük, melyek a legnépszerűbb magyar mézek, és mutatunk pár külföldi különlegességet is!
AKÁCMÉZ
Az akácméz a legismertebb és legkedveltebb hazai mézünk. Világos színű, enyhén zöldessárga, akácillatú méz, amely jellegzetesen nehezen kristályosodik. A magyar akácméz nemzetközileg is elismert, kellemes, enyhe íze miatt fontos exportcikkünk, Hungarikumnak számít. Számos formájában fogyasztható, önmagában is ízletes, de egy vajas péksüteménnyel is isteni, és bármilyen ételbe bátran tehetjük, aminek a hozzávalói között méz szerepel. Azoknak is ideális, akik most ismerkednek a mézekkel, hiszen enyhe, kissé virágos ízének hamar rajongója lesz mindenki!
HÁRSMÉZ
A hársméz az akácnál sötétebb, sárgásabb színű, akár egészen borostyánszínű is lehet. Jellegzetes hárs illata és enyhén kesernyés íze van, nehezen kristályosodik. Az őszi-téli időszakban megfázás esetén különösen javasolt a fogyasztása vitamintartalma és előnyös hatásai miatt, főleg hársfateába keverve. Kesernyéssége miatt süteményekbe, sült ételekbe nem érdemes használni, hiszen a sütés során a kesernyés íze felerősödik, inkább a főzés végén adjuk az ételekhez vagy nyersen fogyasszuk!
FRANCIA HANGAMÉZ
A hanga, más néven erika örökzöld cserje, nagy virágaiból remek mézet nyerhetünk. A méz színe lassú változáson megy át, eleinte zöldes, majd barnulni kezd, végül vörösesbarna lesz. Hamar kristályosodó mézfajta, már 1 hónap alatt megjelennek benne a kristályok. A virágméznél aromásabb, íze kissé kesernyés, illata az erika virágját és a füveket idézi. Mivel kesernyésebb fajta, sütéshez ez sem ideális, magában vagy sütés nélkül ételekbe keverve fogyasszuk.
FRANCIA HEGYI VIRÁGMÉZ
A hegyi mézek nem fajtamézek (tehát nem egyfajta virág mézei), ezeket többféle, hegyvidéki virágról gyűjtik össze a méhek. A méz ízét nagyban befolyásolja az, hogy milyen területen gyűjtötték a méhek, illetve akár az évszak is, hiszen a hegyekben rendre más növények virágoznak, így akár ugyanarról a területről is származhat pár hónapos eltéréssel eltérő színű és aromájú méz. A hegyi mézek gyakran karakteresebbek, fűszeresebbek, a hideg időben teába, forró italba keverve isteniek!
SPANYOL NARANCSVIRÁGMÉZ
A narancsvirágméz igazi különlegesség. Világos színű, sűrű, enyhe ízű méz, melynek gazdag virágillata van (a citrusvirágok és a rózsa aromája is megtalálható benne), és enyhén citrusos aromája, ízében még a narancshéjat is felfedezhetjük. Főzéshez és sütéshez nem szokták használni, italokat, gyümölcsöket, krémeket és desszerteket gazdagíthatunk különleges ízével. A hagyomány szerint alvászavarok esetén használják, állítólag segít a nyugodt elalvásban.
Ha kipróbálna pár szuper mézes desszertet, ajánljuk Önnek a mézes krémtúró, a mézes-vaníliás sajttorta vagy akár a gyömbéres körtekompót receptjeinket!