A böngésző nem támogatott
-
SZÉLL TAMÁS RECEPTVIDEÓJA -
SZÉLL TAMÁS RECEPTVIDEÓJA
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Nehézség: közepes
- Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók:
- Pilos túró, szűrőn áttörve - 1 kg
- Castello búzadara - 3 ek
- Kristálycukor - 2 ek + a főzéshez
- Tojássárgája - 3 db
- Tojásfehérje - 3 db
- Castello zsemlemorzsa - 300 g
- Pilos vaj - 60 g
- Castello kristálycukor - 5-6 ek
- Castello liszt - 3-4 marék
- Pilos tejföl - ízlés szerint
- Castello porcukor - ízlés szerint
- Castello só
Elkészítés:
Az áttört túróhoz hozzáadjuk a búzadarát, a kristálycukrot és a tojássárgáját, majd alaposan elkeverjük.
Verjük habbá a tojásfehérjét (ne legyen túl kemény!), majd keverjük hozzá a túrós keverékünkhöz.
Ha elkészült a túrós alaptészta, fóliázzuk le, a fóliát nyomkodjuk bele a tésztába, hogy ne bőrösödjön! Tegyük hűtőbe egy éjszakára!
Másnap forraljunk egy nagy fazék vizet, ízesítsük sóval és cukorral. Két kanál segítségével szaggassuk egyformára a tésztát és rendezgessük sorba egy tányéron. Majd kézzel kigombócozzuk, lisztbe hempergetjük és az éppen gyöngyöző vízbe tesszük a gombócokat. Nagyjából 4-5 cm-es gombócok az ideálisak! Ha az összes gombóc feljött a víz tetejére, kapcsoljuk le a tüzet, fedjük le a fazekat és hagyjuk pihenni a vízben 20-30 percet, míg a belsejük is teljesen átpuhul.
Ez idő alatt vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, a végén adunk hozzá egy kis kristálycukrot, ami extra roppanóságot fog adni a morzsának. Az idő elteltével a morzsába szedjük a gombócokat, belehempergetjük, azonnal, forrón tálaljuk rengeteg tejföllel és porcukorral.