A böngésző nem támogatott
-
SZÉLL TAMÁS RECEPTVIDEÓJA -
SZÉLL TAMÁS RECEPTVIDEÓJA
- Nehézség: könnyű
Hozzávalók
- Egész tyúk, darabolva - 1 db, kb. 2 kg
- Sárgarépa, tisztítva - 2 szál
- Fehérrépa, tisztítva - 1 szál
- Karalábé, tisztítva - 1 kisebb fej
- Zellergumó zölddel - 1 kisebb fej
- Karfiol - 3-4 db, teniszlabda méretű rózsa
- Kelkáposzta - 2-3 zsenge levél
- Vöröshagyma, héjasan, keresztbe félbevágva - 2 fej
- Fokhagyma - 2 fej
- Paradicsom - 2 kisebb db
- Hegyes erős paprika - 1 db
- Petrezselyem - 1 köteg
- Póréhagyma - 20 cm-es darabka
- Egész fekete bors - 1 ek
- Só - ízlés szerint
- Cérnametélt vagy gyufatészta - 120 g
Elkészítés
A tyúkot négybe daraboljuk: először félbe a mellcsont és a gerinc mentén, majd a mell és a comb között. Nagy fazékba vizet forralunk, és mikor felforrt, beletesszük a tyúk darabokat. Kb. két percig forrázzuk, majd kiemeljük a húst és langyos vízzel leöblítjük. Tisztára mossuk a fazekat, majd visszatesszük a forrázott tyúkot és felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje. (Ha leforrázzuk a húst, nem kell majd habozni és a lé is tisztább lesz!) Csendesen felforraljuk, közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét negyedeljük, a fokhagymát félbevágjuk, a vöröshagymát is félbevágjuk, majd héjasan a vágott felét száraz serpenyőben feketére pirítjuk. A karfiolt nagyobb rózsáira, a kelkáposztát leveleire szedjük
Ha felforrt a tyúk, tartsuk éppen csak gyöngyözve, majd beletesszük az összes előkészített zöldséget.Teszünk még bele a felsoroltakon kívül egy egész paradicsomot és hegyes erős paprikát, egy köteg petrezselymet, kevés zellerzöldet és egy 20 cm hosszú póréhagymadarabot is. Ízesítjük sóval és egy evőkanál fekete borssal. Csendesen forraljuk 4-5 órán át vagy akár tovább is, folyamatosan kóstoljuk és koncentráljuk!
A zöldségeket egy-két óra után el lehet kezdeni óvatosan kiemelni, hogy ne puhuljanak túl, a húst addig főzzük, míg meg nem puhul és a lé jóízű lesz. Ha elkészült, a húst is kiemeljük, a lét nedves konyharuhán átszűrjük. Újra felforraljuk és forrón tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és hússal. Betétnek gyufatésztát vagy cérnametéltet kínáljunk hozzá!