A böngésző nem támogatott
Kincsek a kamrából: a passata


A kamra vagy a szekrény, ahol az alapanyagainkat tároljuk, a konyha egyik legfontosabb helye. Ha jól felszerelt kamránk van, bármikor gyorsan, könnyen tudunk alapételeket készíteni. A kamra alapfelszerelései közé tartoznak az olajok, ecetek, édesítők, mustárok, fűszerek, a különböző öntetek, köretek, a sütés alapkellékei és az olyan, sokáig elálló élelmiszerek, mint a halkonzervek, aszalványok és magok. Egy kamrából nem hiányozhatnak a paradicsomok sem, mindig érdemes hámozott paradicsom konzervet, jó minőségű sűrített paradicsomot és natúr paradicsomszószt is tartani a polcon – ez utóbbiról olvashatnak most bővebben: lássuk, mi is az a passata, és mi mindenre lehet használni!
A natúr paradicsomszósz, amit passata vagy passata di pomodoro-ként is szoktak nevezni legtöbbször üveges vagy dobozos kiszerelésben kapható, nyers és ízesítetlen szósz, amit a paradicsom pürésítésével, a héj és magok eltávolításával készítenek. A sűrített paradicsomhoz képest folyékonyabb állagú, az általánosan kapható szűrt, selymes szósz mellett gyakran találhatunk rusztikusabb, olaszul rustica megjelöléssel ellátott változatokat is.
A paradicsomszósz igazán sokoldalú: tetszés szerint ízesítve felhasználhatjuk tésztákhoz, ragukhoz, pizzaalapként – szinte bármilyen, paradicsom alapú ételbe kerülhet, amiben nem kiemelten fontos, hogy nagy paradicsomdarabok legyenek benne. Ha egy recept paradicsomszószt vagy passatát ír alapanyagnak, fontos, hogy ne sűrített paradicsomot használjunk helyette (ha csak 1-2 evőkanálnyit ír, akár helyettesíthető is az intenzívebb ízű sűrített verzióval), hiszen így a kész étel túlzottan tömény és édes-savanykás ízű lesz.
Próbálja ki a passatát a fetasajtos, fűszeres paradicsomos húsgombóchoz, vagy készítsen ropogós tortilla mártogatóst paradicsomszósszal – mindkét recept esetében használhat paradicsomszószt a paradicsomkonzerv helyett, a mártások alapjaként. A paradicsommártásban sült ételek elkészítésének is alapja a passata, készíthetünk belőle például enchiladast, mexikói töltött-sült palacsintát vagy egy szuper, gazdaságos és könnyen elkészíthető grillezett zöldségekkel sütött lasagnét. Ha pedig tésztája és paradicsomszósza van otthon, akkor nagy baj már nem lehet: pár hozzávaló hozzáadásával elkészíthet két olyan valódi olasz klasszikust, mint a spagettit „puttanesca” módra vagy a spaghetti all’Amatriciana.