danger
A böngésző nem támogatott

A böngésző nem támogatott

  • Friss halkínálatunk
    Friss halkínálatunk

    Amit a halfogyasztásról tudni kell

Széll Tamás rövid hal lexikona

  • Afrikai harcsa
    Afrikai harcsa

    Afrikai harcsa

    Barna és feszes húsú, aromás ízű hal. Szálkátlan, igazi csemege, ha gyerekeket akarunk bevezetni a halhús szeretetébe! Jól állnak neki a markánsabb ízek (fokhagyma, hagyma, ecetes zöldségek), rántva vagy akár sörtésztában kisütve nagyszerű snack!

  • Busa
    Busa

    Busa

    Nagytestű, többnyire szálkátlan hal. A belőle készült filé vagy csontos vágat is gyerekbarát. Kevésbé van jellegzetes halíze, ezért közkedvelt. Inkább frissen, hirtelen sütve az igazi, főzve, párolva kevésbé érdekes. Visszafogott ízesítése épp úgy jól áll neki, mint a markánsabb fűszerezés! Kevesen tudják, de planktonevő, nyíltvízi, magas oxigénigényű életmódja miatt az egyik legtisztább édesvízi fehérjeforrás.

  • Lazac
    Lazac

    Lazac

    A pisztránggal rokonságban álló lazacnak egyedülálló színe csalogató. Puha, finom rostozatú, zsírral legarányosabban átszőtt szerkezete igazi sikersztori a konyhában! Érdemes a bőrén ropogósra sütni, közben vajjal locsolgatni, így percek alatt el is készül. Sütőben csak pár percre van szüksége, emiatt előnyösebb, ha serpenyőben kap pörzsanyagot. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, erre ugyanis érzékeny!

  • Pisztráng
    Pisztráng

    Pisztráng

    Igazi presztízsnek számító alapanyag! Magas oxigén- és hűvös vízhőmérséklet-igénye miatt válogatós az életterét illetően, ami érthetően befolyásolja húsának minőségét is. Egészben, bőrrel, csontján sütve, esetleg filében az igazi. Szofisztikált íze és aromája a nehéz fűszerezést kevésbé szereti. A kevesebb több! Pár csepp citromleven és vajon kívül másra ritkán van szüksége. Egészben sütve a zsenge gerincről és szálkákról a szép fehér filé azonnal és látványosan eltávolítható.

  • ​Ponty
    ​Ponty

    ​Ponty

    Klasszikus, jól ismert magyar alapanyag, jellegzetesen magyar a vágási módja is. Feszes a húsa, de pillanatok alatt sül vagy fő meg (pl. halászlében betétként). Alapvetően sovány, esetleg hasi részen lehet zsírosabb. Éles késsel a hátrészénél érdemes lehet irdalni is. Sütve, párolva, rántva, bármilyen "mártós" tésztában sütve egyaránt finom falat.

MSC - Környezettudatos halászat

Inspirálódjon halas receptjeinkből