A böngésző nem támogatott
Sütőtök, az őszi otthon melege


Szinte egy pillanat alatt elszállt a nyár, és beköszöntött a hűvös, őszi idő. Ilyenkor egyre jobban kívánjuk a meleg, laktató, házias ételeket, ezért érdemes bevetni a talán legősziesebb szezonális zöldséghez, a sütőtököt.
A sütőtök szezonja szeptembertől egészen januárig tart, így a hideg időben sokszor készíthetünk finomságokat ebből a sokféleképpen felhasználható és vitamindús zöldségféléből.
A tartalmas és testet-lelket átmelegítő krémlevesek igazán jól esnek ősszel A sütőtök az egyik legkedveltebb krémleves-alapanyag, ízlésünknek megfelelően sokféle variációban elkészíthetjük. Széll Tamás sütőtök-krémlevesébe narancs és gyömbér kerül, mellé pedig parenyica sajtos pirítóst ajánl. Mautner Zsófi „legfinomabb” sütőtök-krémlevese is naranccsal, valamint almával, kakukkfűvel, szerecsendióval és egy kis akácmézzel készül – a fűszerezésnek, valamint annak köszönhetően, hogy a tököt előre megsüti, igazán ízletes lesz a végeredmény.
Igazán hidegálló étel a főzelék is, és természetesen ezt is elkészíthetjük sütőtökből. A chilis sütőtökfőzelék, ha serpenyős karajjal és buggyantott tojással készítjük, igazi, férfiszíveket megdobogtató, tartalmas fogás lehet.
A sült tök remek köret lehet, kiválóan illik például a sertéshúshoz. Széll Tamás is pácolt sült tököt készített a cayenne borsos sertésfalatkákhoz, mézes-gyömbéres, sült sütőtökkel, rukkolával és tökmaggal, próbálja ki Ön is ezt az ízletes, pikáns fogást! Szintén a sült tök adja Zsófi ünnepi kacsamellsalátájának a gerincét, ami különleges alkalmakra és könnyű vacsorának is remek választás lehet.