Nézzük, milyen szigorú feltételeknek is kell megfelelniük a bio zöldségeknek és gyümölcsöknek?
- Termesztésük során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használhatnak fel
- Kizárólag vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek
- Előállításuk során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni (pl.: vetőmag, szaporítóanyag)
- A termőfölddel szemben támasztott elvárás, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel
- A késztermék (bio zöldség vagy gyümölcs alapú pl.: levek, lekvárok) sem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot
A biotermékek előállítási folyamatát a termőföldtől a boltok polcaira kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási szervezet végzi. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy bioélelmiszert vásároltunk, ha szerepel az "öko" vagy "bio" szó a termék megnevezése előtt, illetve fel van tűntetve rajta az "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó" felirat, valamint szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.