Online főzőiskola

Hamburgerek a Lidl Konyhában

Hamburger kisokos

Hamburger bucik a Lidl Konyhában

Kézműves buci készítése házilag

A tökéletes hamburgerbuci többé nem titok, tanulja meg Ön is Széll Tamástól az elkészítési módját!

A hamburgerbucik kelt tészták, amelyeket valamilyen zsiradékkal dúsítunk, így szaftosak lesznek. Az egyik receptben vajat, míg a másikban olívaolajat használunk, az elkészítés módja azonban teljesen ugyanaz.

A cukrot, a folyadékot és a száraz élesztőt összekeverjük. Ha elolvadt a folyadékban minden, hozzáadjuk a 3 db elkevert tojást is. A lisztet külön elkeverjük a sóval. Lehetőség szerint asztali dagasztógépben elkezdjük a tojásos-vizes keveréket összekeverni. Három-négy részletben adagoljuk hozzá a lisztet, majd miután elfogyott a liszt, a zsiradékot is. Addig dagasztjuk, míg selymes, puha egynemű kelt tésztát kapunk. 

Az edényt lefóliázzuk és hagyjuk duplájára kelni a tésztát. A megkelt tésztát késsel 80-110 g-os darabokra adagoljuk, attól függ, mekkora bucikat szeretnénk.A kiadagolt tésztát gömbölyű formákra gyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Majd kézzel minimálisan kissé lelapítjuk.

Fóliával letakarjuk, hagyjuk picit megkelni a bucikat. (Ne rakjuk a tésztagombócokat túl szorosan, kelés és sülés közben ne érjenek össze!)
Ha szépen megkeltek a bucik, felvert egész tojással megkenjük és megszórjuk a rászórandó magokkal.

Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 12-15 percig, míg a buci aranybarna nem lesz. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és fóliába csomagolva napokig is tárolhatjuk. Mikor hamburgert készítünk vágjuk félbe, a felületét pirítsuk meg grillen vagy serpenyőben, esetleg sütőben.

Hozzávalók 10-12 db zsömléhez:

Vizes-olívás, hagymás-borsos:

  • Belbake Liszt - 600 g
  • Tojás, egész - 3+1 db a kenéshez
  • Primadonna Extra szűz olívaolaj - 50 g
  • Langyos víz - 2,5 dl
  • Belbake Élesztő, szárított - 21 g (3 zacskó)
  • Belbake Kristálycukor - 3 ek
  • Só - 2 kk
  • Kania Ropogós sült hagyma - 2 ek
  • Kania Egész feketebors - 1 ek

Tejes-vajas, szezámmagos:

  • Belbake Liszt - 600 g
  • Tojás, egész - 3+1 db a kenéshez
  • Pilos vaj, olvasztva - 60 g
  • Hazánk Kincsei Zselici langyos tej - 2,5 dl
  • Belbake Élesztő, szárított - 21 g (3 zacskó)
  • Belbake Kristálycukor - 6 ek
  • Só - 2 kk
  • Golden Sun szezámmag fekete és fehér - 2 ek

Hambiszószok a Lidl Konyhában

Hamburgerfeltétek, -szószok, zöldségek, trükkök

Az igazán finom és változatos hamburger titka a jó alapanyag. Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készítse elő őket!

Egy jó burgerhez elengedhetetlenek a szószok, egy ropogós bacon vagy akár egy jó szelet sajt. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha ezeket előre elkészítjük, az úgynevezett „Mise en place” a professzionális konyhák biztos módszere, hogy időben kiszolgálják a vendégeiket. Azt jelenti minden a helyén van, és ha ezt a pár dolgot elkészítjük előre, a burgerek összerakása akár nagy mennyiségben sem jelent majd kihívást.

Hozzávalók 6-8 burgerhez:

Szószok:

Hamburgerszósz:

  • Kania Mustá - 1 ek
  • Kania Majonéz - 100 g
  • Kania Ketchup - 100 g
  • Petrezselyem, aprítva - 1 csokor
  • Freshona Csemegeuborka, karikára vágva

Csípős mártás:

  • Kania Ketchup - 100 g
  • Salottahagyma, finomra vágva - 1 db
  • Kaliforniai paprika, apróra vágva - 1 db
  • Kania Frissen őrölt feketebors - 1 tk
  • Hazánk Kincsei Erős darált paprika - 1 ek

Mustáros szósz:

  • Kania Mustár- 50 g
  • Magos mustár - 150 g
  • Confeira Méz - 20 g

Mindhárom szósz esetében a hozzávalókat egy tálban, vagy abban a műanyagban, amiben majd tároljuk, keverjük el.

Zöldségek:

Marinált lilahagyma:

  • Lilahagyma, vékony karikára vágva - 1-2 db
  • Ételecet 10% - 2 ek
  • Só 1 - tk
  • Belbake kristálycukor - 1 ek

A lilahagyma-karikákat sózzuk, cukrozzuk, öntsük le az ecettel. Alaposan forgassuk össze és hagyjuk legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben állni.

Paradicsom:

  • Nagyobb, jó ízű paradicsom - 2 db

A nagyobb paradicsomokat vágjuk vékony szeletekre

Saláták:

Saláták tetszőlegesen válogatva
Szívsaláta, rukkola, madársaláta

Sajtok:

  • Valley Spire Cheddar sajt - 10-12 szelet

A cheddar sajtokat szeleteljük fel 2-3 mm vastagon.

  • Milbona Old Hollander sajt - 100-150 g

Az Old Hollander sajtot reszeljük le

  • Milbona (sajtműhely) Kéksajt - 100 g

A kéksajtot morzsoljuk kisebb-nagyobb darabokra.

EGYÉB

Sült bacon:

  • Pikok Szeletelt baconszalonna - 18 szelet
  • Vita D’or napraforgóolaj - 1-2 ek

A baconszeleteket forró serpenyőben egy kevés napraforgóolajon vagy a grillen süssük ropogósra.

  • Szeletelt kemencés sonka - 10 szelet

Tükörtojás:

  • Tojás
  • Vita D’or Napraforgóolaj

A tojásokból készítsünk tükörtojást, burgerenként 1-1 db-ot.

Rösztiburgonya, hozzávaló 4 db kb. 15 cm átmérőjű rösztihez

  • Sütnivaló nagy burgonya - 2 szem

A frissen hámozott burgonyát a nagylyukú reszelőn reszeljük le, enyhén sózzuk meg, és zsiradékon oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.

Rántott hagymakarika:

  • Vöröshagyma, karikára vágva - 2 db
  • Tojásfehérje - 1 db
  • Belbake Keményítő - 150 g
  • Harvest Basket Burgonyapehely - 4-5 ek
  • Vita D’or Napraforgóolaj a sütéshez

A vékonyra vágott hagymák külső karikáit először a keményítőbe, majd a tojásfehérjébe, végül a burgonyapehelybe forgatjuk. A kész panírozott hagymákat forró olajban aranybarnára sütjük.

Ínycsiklandó hamburgerek a Lidl Konyhában

Marha-, sertés- és szarvasburger

Nézze meg ön is, hogy állít össze Széll Tamás 3 különféle hamburgert, és hogy mitől lesz igazán finom ez a népszerű étel!

A kiváló burger titkai az arányok, mind a hús-buci, mind a hús-zöldségek, illetve kiegészítők tekintetében. A bemutatott „belevalók” szabadon kombinálhatók, de mindig figyeljünk, hogy ne csak az ízekben, hanem a textúrákban is találjuk meg az egyensúlyt. Itt is igaz a kevesebb néha több, nem kell egy burgerbe mindent belesűríteni, hagyjuk, hogy az alapanyagok, amikkel dolgoztunk érvényesülhessenek az összeállított hamburgerekben. 

A húspogácsák ideális súlya 16-18 dkg. Ha házilag készítjük a húspogácsát annak zsírtartalma legyen 30%. Ha nem akarunk több alapanyagot keverni, dolgozzunk császárral, vagy marhanyakkal például, ezek zsírtartalma eléri a 30%-ot. Amennyiben szárazabb húsrészt választunk, azt faggyúval vagy zsírszalonnával tudjuk szaftossá tenni.

A húsainkat sózzuk-borsozzuk és egy kevés olajon mindkét oldalukon süssük meg. Melegítsük elő a sütőt grillfokozaton 180 fokra, itt fogjuk befejezni őket. A megsült húsokat vegyük le a tűzről és tegyük rá az általunk választott sajtot, akár szeletben, akár darabolva. Tegyük a sütőbe őket, amíg ráolvad a sajtunk a húsra, de még nem pirul meg.

Amíg a húsainkra ráolvad a sajt a sütőben a hamburgerzsemlét a vágott felületével lefele száraz serpenyőben pirítsuk meg.

Amikor kész a húsunk, nem marad más hátra, minthogy összeállítsuk a hamburgert. Ehhez elsőnek egy kevés szószt tegyünk a zsömle aljára, majd a kiválasztott húsunkat, majd a kiegészítőket, legvégén a salátánkat majd egy bő evőkanalat a szószból.

A szószokat nyugodtan variálhatjuk, de ne keverjük őket egy hamburgeren belül, hisz azok már önmagukban kellően karakteresek.

Hozzávalók 4-4 burgerhez:

Marhaburger:

  • Házi hamburgerbuci, szezámos - 4 db
  • Grill&Fun Marhaburger - 4 db
  • Pirított bacon 8-10 szelet
  • Cheddar sajt - 4 szelet
  • Hamburgerszósz 6-8 ek
  • Paradicsom - 4 szelet
  • Marinált lilahagyma - 4 ek
  • Madársaláta - 4 marék

Szarvasburger:

  • Házi hamburgerbuci, olívaolajas - 4 db
  • Grill&Fun Szarvasburger - 4 db
  • Old Hollander sajt - 8 ek
  • Rösztiburgonya - 4 db
  • Bacon - 8-10 szelet
  • Csípős szósz - 6-8 ek
  • Paradicsom - 4 szelet
  • Marinált lilahagyma - 4 ek
  • Szívsaláta - 4 levél

Sertésburger:

  • Házi hamburgerbuci, szezámos - 4 db
  • Grill&Fun Sertésburger - 4 db
  • Szeletelt kemencés sonka - 4 szelet
  • Tükörtojás - 4 db
  • Kéksajt, morzsolva - 6-8 ek
  • Mézes mustáros szósz - 4 ek
  • Ropogós hagymakarika - 12-15 karika
  • Rukkola - 4 marék

 

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Kinek ne támadna kedve egy jó kis házi hamburgerezéshez Széll Tamás receptjeit látva? Na de nézzük, hogyan egyeztethetjük össze ezt az egészségtudatos szemlélettel.

Hamburgerbuci:ha szeretnénk egy kis kalóriát, illetve szénhidrátot spórolni, akkorzsemle helyett próbáljuk ki a sült édesburgonya-/padlizsánszeleteket. Ezek ugyanúgy közrefogják a húspogácsát, a zöldségeket és a szószokat, de jóval kevesebb energiabevitelt fognak jelenteni. Mindkettő könnyedén elkészíthető, ha vastagabb szeleteket/karikákat vágunk belőlük. Az egyszerűség kedvéért grillezhetjük a húspogácsák mellett.

Szószok: a klasszikus ketchup-mustár-majonéz kombináción túl érdemes lehet egy izgalmas és finom zöldségalapú szószt is kipróbálnunk pl.: bazsalikomos avokádókrém, vagy füstös padlizsánkrém. Ezek nem csak tápanyagtartalmukat tekintve értékesek, hanem ízviláguknak köszönhetően különlegessé is tehetik a hamburgereket.

Húspogácsák: a LIDL kínálatából számos különleges hamburgerpogácsa közül válogathatunk. A klasszikus marhaburger mellett választhatjuk a szintén magas fehérjetartalmú, jellemzően alacsonyabb zsírtartalmú, értékes tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szarvas-, nyúl-, strucc-, vagy sajtos lazacburgert is. Ha húsmentes, vegán verzióra vágyunk, akkor pedig jó választás lehet a Next Level Meat Burgerpogácsa.

Tipp: ne maradjanak ki a hamburgerből a friss, szezonális zöldségek sem pl.: uborka, hagymafélék, salátalevelek, paradicsom, gomba vagy akár zöldfűszernövények, hiszen ezek nem csak tápanyagdúsabbá és rostban gazdagabbá teszik ételeinket, de roppanós textúrájuknak és magasabb víztartalmuknak köszönhetően a hamburger élvezeti értékét is fokozzák.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Hercezeg Ági

A hamburgerhez a legtöbben sört szoktak inni, és ez teljesen rendben is van. Legyen az egy jó hideg lager, vagy egy zamatosabb, gyümölcsösebb IPA, mindkettő remekül csúszik a hamburgerekkel. Az igazi borosok azonban a burgerek mellé is bort, vagy fröccsöt választanak.

A legtökéletesebb párost a hamburgerekkel a siller alkotja, amely már kellően karakteres ízzel rendelkezik a húshoz, harmonizál a zöldségekkel és nem nyomja el a szószokat sem. 

Nyári melegben egy rozéfröccs is remekül passzol a burgerünk mellé, míg a téli időszakban, főleg ha a burgerünk tartalmasabb, választhatunk egy kadarkát vagy kékfrankost, esetleg bikavért is.