A megszokott gyümölcslevestől eltérő, annál könnyebb és gyümölcsösebb, hűvösen igazi tavasz-nyári csemege. A fűszerekből, pár szem eperből, pezsgőből és a pezsgő mennyiségének megfelelő mennyiségű vízből készítünk egy könnyű szirupot.
Legyen kellemesen édeskés és savas is! Citrom és lime lével állítsuk be a balanszot, amit a pezsgő is segít. Ha kész a szirup, turmixoljuk le, és finom szűrőn szűrjük le. Hagyjuk pihenni 15-30percet, ez idő alatt a levesből távozik a pezsgőből maradt szénsav és a levegő, ki is tisztul.
Mikor a szirup kb. 60fokos, tegyük bele a rengeteg, friss cikkekre vágott epret és hagyjuk ázni, együtt kihűlni. Újabb 30-60perc pihenő után kész az extrém friss, eper ízű leves! Működik málnával, almával, őszibarackkal és ezek kombinációjával is!
Hozzávalók:
Lidl piac kínálatából:
Energia 1 adagban: 341,5 kcal
Fehérje: 4 gramm
Zsír: 2 gramm
Szénhidrát: 60,5 gramm
Mentes infó: Gluténmentes, Tartósítószermentes, Vegetáriánus
Egy rendkívül gyors és egyszerű krémleves módozat, amit lehet másképpen készíteni, de jobban már nem biztos. Ügyeljünk, hogy a zöldség ne legyen nyers, de ne is legyen túlfőtt, különösen a zöld színű zöldségekkel legyünk óvatosak.
A szofisztikált könnyű zöldséges jelleg nem igényel pirítást, teljesen felesleges pl. hagymát előre megpirítani, sőt!
Tökéletesen működik brokkolival, zöldspárgával, fehérspárgával, burgonyával, sült sütőtökkel, csak paszternákkal és fehérrépával is. Mindenképpen blanderrel, azaz álló turmixal érdemes dolgozni, ez tudja ugyan is a megfelelő selymes állagot kialakítani, csak így tudjuk a levest sűríteni saját zöldségtartalmával. A kézi merülő, azaz bot turmix nem tud ilyen konzisztenciát kialakítani!
A levest tej és egy pici víz felmelegítésével kezdjük, amíg ez megtörténik apróra vágjuk a fokhagymát, paszternákot és póréhagymát. Hozzáadjuk a tejhez egy pici só és kakukkfű kíséretében és így forraljuk fel.
10-15 perc alatt megfő a paszternák és póréhagyma, ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, amit körülbelül 5 percig kell főznünk turmixolás előtt, addig is felaprítjuk a petrezselymet mentát és bazsalikomot. A levest levesszük a tűzről, amikor forrpont alá ér a hőmérséklete, jöhetnek hozzá a zöldfűszerek és egy pár csepp olíva olaj. A krémlevesünket több adagban a blanderbe töltjük és alaposan turmixoljuk majd a levet aprószemű szűrőn átpasszírozva töltjük vissza a fazékba. Ezután pár percet melegítjük, semmiképp sem forrázzuk és már tálalhatjuk is! Pár csepp olíva olaj és zöldfűszerek kíséretében tálalhatjuk is!
Hozzávalók:
Lidl Piac kínálatából:
Energia 1 adagban: 311 kcal
Fehérje: 11,3 gramm
Zsír: 15,3 gramm
Szénhidrát: 32 gramm
Mentes infó: Gluténmentes, Vegetáriánus
Nagyon jót tesz, ha a kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk. Ha kellemes pirultas az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje.
Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen, ha ilyen módon, két lépésben sűrítünk. A nyers liszt ízt forraljuk ki, utolsó két percben jöhet a virslikarika és pár csepp citromlé. Fűszerpaprika nélkül is remek, én így szeretem, de lehet bele tenni, maximum 1 csapott evőkanállal, közvetlen a pirítás befejezése után!
Hozzávalók:
A Lidl Piac kínálatából:
Hazánkban eddig is kedveltek voltak a levesek, melyeket főleg főétkezés alkalmával ebédre fogyasztunk, de az utóbbi években az egészségtudatos táplálkozás terjedésének köszönhetően, valamint a nemzetközi konyhák hatására a klasszikus magyaros leveseken túl egyre nagyobb teret kapnak a gazdag zöldség-, krém-, és hallevesek.
A levesek számos pozitív tulajdonsága közé tartozik, hogy hozzájárulnak a napi folyadékbevitelhez, és ez által szervezetünk hidratálásához. A napi elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás a legtöbb ember számára nagy kihívás, sokkal jobban „csúszik” a folyadék, ha íze is van, tehát a levesek e tekintetben is előnyösek.
A levesek a napi energia bevitelünkbe is beleszámítanak, ha de többnyire zöldségekből készítjük őket és megfelelő konyhatechnológiát alkalmazunk, akkor ezt előnyünkre is fordíthatjuk, kihasználva telítő értéküket és tápanyagtartalmukat. Érdemes arra törekedni, hogy kevesebb zsiradékot használjunk, a klasszikus sűrítési módok helyett pedig válasszuk inkább a habarást vagy a saját anyaggal való sűrítést, ez a krémlevesek esetében is jól működő praktika. Ehhez mindössze egy bot mixerre vagy turmix gépre van szükségünk.
Csempésszünk a levesekbe minél többféle zöldséget, ezzel növelhetjük a napi rost-, vitamin és ásványi anyag bevitelünket is. A rostok fontos tulajdonsága, hogy telítenek, és hosszabb ideig tartják fent a jóllakottság érzetét, tehát a levesek fogyasztásával akár a túlevést vagy a nassolást is el tudjuk kerülni.
Tipp: készítsünk zöldség alaplevet, melyet le is fagyaszthatunk és használhatjuk később rizs, rizottó vagy főzelékek készítéséhez is, ez intenzívebb ízű és tápanyagokban is gazdagabb ételt eredményez.
A levesekhez is lehet izgalmas borpárosításokat találni, amelyek még különlegesebbé képesek varázsolni a fogást. A könnyed gyümölcslevesekhez a nyári melegben remek választás egy jól behűtött pezsgő. Az édesebb ízek kedvelői választhatják a Grand Budapest édes pezsgőt, míg a száraz pezsgők kedvelőinek akár az Allini Prosecco, a Pannon Imperial, vagy a Sauska Brut is remek választás. Ha bort szeretnénk mellé választani, akkor egy jól behűtött Kaliforniai Zinfandel Rosé-t próbáljunk ki mellé. Zöldséges levesekhez a fehérborok passzolnak a leginkább, egy zöldborsó leves mellé például választhatunk egy Villányi Mont Blanc Cuvée-t, vagy egy Sauvignon Blanc-t, míg a tejfölös levesekhez, mint például a frankfurti leveshez, kínáljunk egy Olaszrizlinget vagy Chardonnay-t!