Hozzávalók
Fűszeres tejföl:
Elkészítés:
A burgonyákat héjában főzzük puhára. Még forrón hámozzuk meg, és törjük át egy szűrőn vagy egy szitán. Amikor langyos, adjuk hozzá a reszelt mandulát, vajat, tojássárgáját, parmezánt, a burgonyapehely és a liszt felét. Kézzel kezdjük gyúrni és ha szükséges még további lisztet és pelyhet adjunk hozzá. Gazdagon ízesítjük sóval és szerecsendióval.
Ha kézzel könnyen alakítható és elválik a kezünktől, pihentessük 10 percet.
A pihenő után 1,5 cm vastag kígyóalakra nyújtjuk.
Kb. 6-7 cm-es darabokra vágjuk, széleit formázzuk és a zsemlemorzsába hempergetjük.
Forró, 170-180 fokos zsiradékban, jelen esetben olvasztott vajban sütjük aranybarnára és ropogósra.
Köretként fogyasztjuk, de egy kis fűszeres tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Burgonyamuffin:
Sajtkrém:
Elkészítés:
A tojásokat a sóval, fahéjjal, szerecsendióval és a cukrokkal, amennyire csak lehetséges habosra keverjük. Hozzáadjuk a kézmeleg vajat, majd szépen apránként hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is. Ha kész az alaptésztánk, hozzáforgatjuk a mandulalisztet, aprított mazsolát, reszelt burgonyát, narancs reszelt héját, aprított mandulát. (A reszelt burgonya levét nyomkodjuk ki.)
Kivajazott és lisztezett kerek, szufléformákba töltjük a masszát és 180 fokos előmelegített sütőben sütjük kb. 20-30 percig, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Langyosan, porcukorral meghintve az igazi!
Citromhéjjal elkevert sajtkrémmel kínáljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csülköt alaposan besózzuk, a húsos részét fűszerezzük őrölt borssal és egész köménnyel.
Kisebb porcelántálba vagy egy kisebb serpenyőbe tesszük, dobunk mellé cikkekre vágott vöröshagymát és fokhagymát, kevés sárgarépát, angolzellert. Felöntjük 1 ujjnyi búzasörrel és ugyanennyi vízzel. Sütőpapírral, majd alufóliával letakarjuk, és előmelegített 160 fokos sütőben pároljuk rezgősre kb. 2 óra alatt.
Ha elkészült, levesszük róla a fóliát, a zöldségeket eltávolítjuk, a pecsenyelevet pedig a krumplis tésztához használjuk majd!
230 fokos sütőbe visszadobjuk, hogy szépen ropogósra süljön.
Míg a csülök sül, elkészítjük a krumplis tésztát.
A burgonyát negyedeljük, majd vékonyra szeljük és kacsazsíron kezdjük pirítani. Mikor már kapott egy kis színt, hozzáadhatjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Gyengén tovább pirítjuk.
Öntünk rá a csülök levéből, meghintjük fűszerpaprikával, röviden átforraljuk.
Rádobjuk az idő közben kifőtt kockatésztát és a krumplihoz adva tovább pirítjuk.
A pirult tésztával tálaljuk a ropogós csülköt.
1. lecke: Házi burgonyakrokett
A házi krokett alapanyaga, a burgonya vagy hétköznapi nevén krumpli a burgonyafélék családjába tartozik, keményítőben gazdag gumójáért termesztik gyakorlatilag világszerte. Eredetileg Dél-Amerikából származik és a 16. században indult „Európai hódító útjára”. Rendkívül népszerű, megfizethető hétköznapi élelmiszer, melyet számos különböző tápanyagban gazdag étel készítésére is felhasználhatunk. A burgonya bővelkedik antioxidáns tulajdonságú C-vitaminban, melyből hosszas tárolás, főzés vagy egyéb hőközlés hatására veszít, de még így is jelentősebb mennyiség marad benne. B-vitaminok közül kiemelendő a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin, ásványi anyagai közül pedig a kálium, a magnézium, a foszfor és a vas. Rendszeres fogyasztása az egészséges életmód részeként is ajánlható, főleg, ha zsírszegényebb elkészítési módot és konyhatechnológiát választunk.
A burgonya rendkívül sokrétű és számos recepthez használható, érdemes a különböző burgonyafajtákkal kísérletezni, hiszen van olyan, ami salátának való, de olyan is, ami inkább főzésre vagy sütésre alkalmas. A házi burgonyakroketthez például kifejezetten a sütni való burgonyafajta ajánlott.
Ennek a krokettnak a különlegessége, hogy a masszájához natúr, darált mandulát és parmezán sajtot is használunk. Mindkettő növeli az étel energia-, fehérje- és zsír-, ugyanakkor mikro-tápanyagtartalmát is, hiszen többek között E-vitaminban, kalciumban, káliumban, és magnéziumban egyaránt gazdagabb lesz így az étel.
Ha nem köretként, hanem inkább vendégváró snackként szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes mártogatóssal kínálni. Széll Tamás választása ebben az esetben a fűszeres tejfölre esett, melyet krémsajttal lágyít, illetve fokhagymával és zöldfűszerekkel (petrezselyem, snidling, kakukkfű) ízesít. Ízlésünk és kedvünk szerint azonban különböző zöldségkrémekkel is kínálhatjuk, melyek jellemzően alacsonyabb kalória-, ugyanakkor magasabb rost-, vitamin-, és ásványi anyagtartalommal bírnak.
Energia és tápérték (összesen 6 adag) 1 adagra vonatkozóan fűszeres tejföllel:
2. lecke: Édes-sós burgonyamuffin
Nevében ugyan édes-sós burgonyamuffin, de itt egyértelműen egy desszertről van szó. Az édességek megfelelő és mértékletes fogyasztása ugyan nem ellenjavallt, de fontos hangsúlyozni az édességfogyasztással összefüggő helyes táplálkozási szokásokat, melyek gyermek és felnőtt korban egyaránt fontosak, és kedvező, ha minél korábbi életszakaszban kialakulnak. Ennek eredményeként számos krónikus betegség és táplálkozási zavar is megelőzhető lenne.
A WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelünk legfeljebb 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ugyanakkor az is megfogalmazásra került, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel jár az egészséges életmód megvalósítása szempontjából. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) ajánlása még ennél is szigorúbb, szerintük ugyanis férfiak esetében napi max. 150 kalória, nők esetében csupán 100 kalória származhatna cukorból.
A különféle desszertek élvezeti értéke vitathatatlan, ettől függetlenül érdemes arra törekednünk, hogy készítsük házilag, minőségi alapanyagokból, és lehetőség szerint „csempésszünk bele” minél több a szervezetünk számára értékes és hasznos tápanyagot is. Ennek megvalósítása történhet például úgy, hogy olyan alapanyagokat is használunk, mint a tojás, a zab(pehely), az olajos magvak, vagy a gyümölcsök. Az édes íz elérése érdekében segítségül hívhatjuk az édesebb gyümölcsöket pl.: banán, datolya, füge vagy akár az alma, mely reszelve, vagy püréként még édesebbnek hat. Ezeken kívül pedig az olyan fűszerek, mint a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a szegfűszeg is mind az édes íz irányába „hangolják” a desszertet. Minden desszert esetében igaz az, hogy egy csipet só hozzáadásával még jobban kiemelhetjük és harmonizálhatjuk az ízeket. Ezeknek a trükköknek köszönhetően a hozzáadott cukor mennyiségét könnyedén és jelentős mértékben csökkenthetjük.
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
3. lecke: Köményes-búzasörös sült csülök, krumplis tésztával
Kétségtelen, hogy nagyon finom ételről van szó, mely rendkívül kiadós, és laktató, ezt kalória- és zsírtartalma egyaránt tükrözi. A csülökben, mivel a sertés zsírosabb húsrészei közé tartozik, 100 grammjában közel 30 gramm zsír és 16 gramm fehérje található, emiatt emészthetősége jóval nehezebb, mint a sovány húsrészeké pl.: szűzpecsenye vagy karaj. A sertéshúsra jellemző, hogy a magasabb zsírtartalom, mindig alacsonyabb fehérjetartalommal jár. Koleszterin- és telített zsírsavtartalma is jelentős, ami táplálkozás élettani szempontokból kedvezőtlenebb, ezért mindenképpen mértékkel fogyasztandó, mennyiség és gyakoriság tekintetében egyaránt.
A burgonya és a száraztészta is magasabb szénhidráttartalmúak, a burgonya 100 grammja kb. 20 gramm, míg a 8 tojásos száraztészta 100 grammja 73 gramm szénhidrátot tartalmaz. Így a kettő együtt fogyasztva magasabb vércukor szintet és inzulinválaszt okozhat, ezért többek között 2-es típusú cukorbetegség, vagy egyéb szénhidrát-anyagcsere zavarok esetében együttes fogyasztásuk nem javasolt. Jó megoldás lehet azonban, ha a burgonyát magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú káposztára cseréljük, vagy a tészta helyett a burgonyán kívül egyéb zöldségféléket kínálunk a csülök mellé, például a vele sült zöldségeket (sárgarépa, angol zeller, és hagymafélék).
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan: