Hozzávalók
Elkészítés:
A kevés zabtejet a mogyoróvajjal, a mézzel, a juharsziruppal éppen csak felmelegítjük, hogy a mogyoróvaj lágyabb legyen. Hozzáadjuk egy vanília kikapart magját. Ha már könnyű kevergetni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt banánt és kockázott almát, valamint a citromlevet. Kézi turmixszal homogén, sűrű masszát készítünk, majd egy keverőtálba tesszük. Hagyjuk egy picit lehűlni. Hozzákeverjük a zabpelyhet, durva mandulát és mogyorót, kókuszpelyhet, aszalt gyümölcsöket, csokoládét, a napraforgómagot és a puffasztott rizst, valamint egy csipet fahéjat és sót.
Alaposan eldolgozzuk, sűrű, nehéz, imitt-amott ragadós, darabos állagú keveréket kell, hogy kapjunk.
Négyzetalakú, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk a „tésztát” és mértani precizitással elsimítjuk a tetejét, letömörítjük.
Előmelegített, 150 fokos sütőbe tesszük lassan sülni-szikkadni kb. 50 percre.
Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tetszőleges darabokra vágjuk és becsomagoljuk sütőpapírba. Hűtőben hetekig is eláll, de szobahőmérsékletűen fogyasszuk!
Igazi energiabomba.
Szendvics:
Avokádókrém:
Tormás céklakrém:
Elkészítés:
Krémek:
A krémek összetevőit keverjük össze, majd fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeálljanak.
Szendvics:
A csirkemellet késsel vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés olajon serpenyőben aranysárgára sütjük.
Ugyanebben a serpenyőben a felvert tojásokból is egy keményebb rántottát készítünk, amit bőségesen meghintünk reszelt sajttal, pici sóval. Állaga legyen vágható és ne túl darabos, hogy a szendvicsből ne potyogjon ki!
A szalonnát és a sonkát is alaposan megpirítjuk és így tesszük a szendvicsünkbe.
Tálaláskor a kenyeret 1 cm vastagra szeleteljük és száraz serpenyőben „sparheltosan” megpirítjuk, de csak az egyik felüket!
A kenyérszeletek pirult felét kenjük meg gazdagon a kiválasztott krémünkkel és erre pakoljuk a sült szalonnát, sonkát, csirkemellet, sajtos rántottát és szép kövér paradicsomszeleteket.
Csomagoljuk és magunkkal visszük.
Pizzatészta:
Paradicsomszósz:
Feltét (igazából ki mit szeretne) pl.:
Elkészítés:
Paradicsomszósz:
A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.
Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal.
A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára.
Pizzatészta:
A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.
Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.
Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.
Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik.
Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.