Banner

Mirelit

Online Főzőiskola

Téli, fűszeres erdei gyümölcsleves


Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készíthet ízletes gyümölcslevest télen is!

Hozzávalók


  • Neszmélyi Rozé - 1 üveg
  • Víz - 7 dl
  • Narancs felkarikázva - ½ db
  • Citrom felkarikázva - ½ db + ½ db-nak a leve az almára
  • Kania Fahéj, egész - 2 rúd
  • Kania Szegfűszeg, egész - 10-12 szem
  • Kania Szerecsendió - 1 kis csipet
  • Belbake Vaníliás cukor - 1 zacskó
  • Belbake Eritrit - ízlés szerint
  • Hazánk Kincsei Tejföl - 200 g
  • Pilos Habtejszín 30% - 100 g
  • Freshona Eper, fagyos - 1 nagy marék
  • Freshona Málna, fagyos - 1 nagy marék
  • Freshona Fekete szeder, fagyos - 1 kisebb marék
  • Freshona Meggy, fagyos - 3 nagy marék
  • Alma, piros héjú, tisztítva, kockázva - 2 db
  • Erdei gyümölcs sorbet - 1 doboz


Elkészítés


Jóízű borfűszer redukciót készítünk:

Tűzre tesszük a vizet a borral és hozzáadjuk az összes fűszert, a felkarikázott citromot, narancsot, az alma megpucolt héját és csumáját is. (Az almát kockákra vágjuk, citrommal meglocsoljuk és félretesszük.) Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a nyírfacukrot is (ez lehet kristálycukor, méz, egyéb más édesítőszer ízlés szerint). Felforraljuk és felére redukáljuk. Ha elkészült és jóízű, leszűrjük. Hozzáadjuk a mirelit, fagyos eper, málna, esetleg fekete szeder felét is. (A fagyasztott gyümölcsök másik felét betétként használjuk majd.)


Felforraljuk és szűrőkanállal egy turmixba tesszük a puha gyümölcsöt, kevés levet öntünk rá és selymesre turmixoljuk: ez lesz a sűrítőanyagunk. Turmixolás közben csurgatunk hozzá egy kis tejszínt és pár kanál tejfölt is.


A megmaradt levesalapunkat visszatesszük a tűzre, és beleszórjuk a fagyasztott meggyet, valamint a kockákra vágott almát. Felforraljuk és 2-3 perc alatt puhára főzzük. Hozzácsurgatjuk a turmixolt, sűrű gyümölcsalapunkat és a többi félretett fagyasztott gyümölcsöt is. Kellemes, pirosas, selymes levest kell, hogy kapjunk. Lehet melegen, vagy hűvösen is tálalni.


Ha hűvösen fogyasztjuk, nagy kanál piros bogyós gyümölcs sorbet-t tehetünk a tetejére.

Spenótos-brokkolis-fetás quiche


Nézze meg Ön is, hogyan készül egy remek sós, spenótos, fetás pite! Széll Tamás mutatja a receptet.

Hozzávalók:


Tészta:


  • Belbake Finomliszt - 450 g
  • Pilos Vaj, fagyasztva - 300 g
  • Víz, nagyon hidegen - 1,5 dl
  • Só - két nagy csipet


Töltelék:


  • Freshona Mirelit spenót, kiolvasztva, darabos - 300 g
  • Freshona Mirelit brokkoli, kiolvasztva - 200 g
  • Eridanous Feta sajt, kockázva - 200 g
  • Pilos Vaj - 3 ek
  • Pilos Habtejszín 30% - 300 g
  • Fokhagyma, reszelve - 2 gerezd
  • Póréhagyma, aprítva - 40 cm-es darabka
  • Tojás, egész - 3 db
  • Só - ízlés szerint
  • Kania Frissen őrölt bors - ízlés szerint


Elkészítés:


Quiche tészta:

A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy.


Ha minden alkotó hideg, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, adjuk hozzá a szinte jeges vizet és a sót. Lehető leggyorsabban, homogén tésztává dolgozzuk, a hideg tésztát két sütőpapír közé rakva hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakára. Ezután a két sütőpapír közt vékonyra, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy klasszikus pités porcelántálba tesszük és alaposan lenyomkodjuk, a tál mentén a túllógó tésztaszéleket késsel levágjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, laposra nyújtjuk, befóliázzuk és hűtőbe tesszük.


Villával sűrűn megszurkáljuk a pitetésztát, majd sütőpapírt terítünk rá, és porcelán sütőgolyókat vagy pár nagy marék aprópénzt teszünk rá nehezéknek.

190 fokos sütőben sütjük 30-40 percet, majd miután a tészta megszilárdult, a sütőpapírt és a nehezéket is eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe és enyhén aranyszínűre sütjük.


Ha elkészült a quiche tészta, hagyjuk kihűlni.


Töltelék:

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk és megpirítjuk rajta az aprított póréhagymát, majd a fokhagymát is.


Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk picit hűlni és ráöntjük a tejszínt, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Alaposan kikeverjük, ízesítjük sóval és borssal. A kiolvadt, nedvességtől kinyomkodott mirelit zöldségeket a megsült quiche tésztára pakoljuk, majd leöntjük a tejszínes, tojásos szósszal. A tetejére szórjuk a kockázott feta sajtot.


Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára 35-40 perc alatt.

Langyosan kínáljuk.

Rakott zöldbab


Egy igazi klasszikus kerül az asztalra, némi Széll Tamás csavarral! Tanulja meg Ön is, hogyan készítheti el a tökéletes rakott zöldbabot!

Hozzávalók:


Bab:


  • Freshona Sárgahüvelyű zöldbab - 500 g
  • Ecet 10%-os - 1 dl
  • Só - 2 ek


Rizses hús:


  • Húsfarm Darált sertéshús - 600 g
  • Golden Sun Rizs - 100 g
  • Pikok Kacsazsír - 1 dl
  • Finomra vágott vöröshagyma - 2 fej
  • Fokhagyma, aprítva - 4-5 gerezd
  • Fehérbor - 1 dl
  • Kania Fűszerpaprika - 1 ek
  • Majoranna - 2 ek
  • Kania Frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • Só - ízlés szerint


Sült burgonya:


  • Burgonya, nagyméretű, vékonyra szelve - 2 db
  • Pikok Kacsazsír - 1 ek
  • Kakukkfű, frissen tépkedve - 3-4 szál
  • Kania Frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • Só - ízlés szerint


Besamel:


  • Hazánk Kincsei Tej - 1,5 l
  • Pilos Vaj - 100 g
  • Belbake Finomliszt - 3-4 ek
  • Szerecsendió - frissen reszelve
  • Kania Frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • Só - ízlés szerint
  • Lovilio Grana Padano sajt, reszelve - 1 cikk
  • Hazánk Kincsei Tejföl - kb. 200 g + tálaláshoz


Sült burgonya:

A burgonyákat vékonyra szeljük, ízesítjük sóval, borssal, meglocsoljuk egy kis kacsazsírral, meghintjük egy kis kakukkfűvel és sütőpapírral bélelt tepsire rendezgetve sütjük 200 fokon 25-30 percig, míg megpuhul.


Közben a fagyos zöldbabot forró csapvízzel felöntjük, de csak annyival, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk az ecetet és 2 evőkanál sót. Hagyjuk így teljesen kiolvadni. Közben elkészítjük az ételt.


Rizses hús:

Egy lábasban kevés kacsazsírt hevítünk, közben a darált húst sózzuk, borsozzuk és gombócokat formázunk belőle. A forró zsírban aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük és pihentetjük.


A visszamaradt zsiradékban dinszteljük a vöröshagymát és fokhagymát, majd rádobjuk a húsgombócokat, hozzáadjuk bort és szárazra pirítjuk, miközben a húsgombócokat fakanállal „összetörjük”. Fűszerezzük paprikával és majoránnával. Jöhet hozzá a párolt rizs is, ha elpárolgott a bor. Kevés vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, borssal. Kevergetve készre pároljuk.


Besamel:

Közben a besamelhez felforraljuk a tejet és a vajon megpirítjuk a lisztet. Felöntjük a rántást a forró tejjel és kiforraljuk (forrástól számítva 2-3 percig még főzzük), ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.


Ha kész a besamel és a rizses hús is, a kész sült burgonyát egy nagy tál aljára rendezgetjük, majd rátesszük a kevéske besamellel összekevert rizses húst. A kiolvadt babot leszűrjük, véletlenül sem öblítjük le, csak szárazra töröljük, ezt is a hús tetejére terítjük. Gazdagon meglocsoljuk a besamellel és pár kanál tejfölt is itt-ott elrejtünk rajta.


Gazdagon megreszeljük a sajttal és forró 180 fokos sütőben összesütjük kb. 45-50 perc alatt.


Friss tejföllel a tetején kínáljuk!

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Lecke: Mirelit gyümölcsleves


Ez a többféle bogyós gyümölcsöt is tartalmazó gluténmentes és vegetáriánus leves egy igazi vitaminbomba, főleg a téli időszakban fogyasztva. Az eperbe, a málnába és a szederbe kis méretük ellenére rengeteg a szervezetünk számár hasznos növényi tápanyag, úgynevezett fitonutriens szorult, ráadásul nem csak egészségesek, de még finomak is! A bogyós gyümölcsöket éppen ezért gyógyászati célokra is felhasználták. Antioxidáns-tartalmuk ugyanis vetekszik a sárgarépa, a sütőtök, a brokkoli vagy az alma antioxidáns tartalmával, ezért minél gyakrabban érdemes őket beiktatni étrendünkbe. Jó tudni, hogy a mirelit termékek megőrzik a gyümölcsök értékes tápanyagtartalmát, tehát szezonon kívül bátran használjuk friss gyümölcs helyett. Az almát és narancsot is tartalmazó leves magas pektintartalmának köszönhetően - mely egy vízben oldódó rostfajta - jó hatással van az emésztésünkre is. Az ízesítésre használt fűszerek, mint a fahéj, a szegfűszeg, és a szerecsendió is fokozzák ezt a pozitív hatást.


Igény esetén a recept könnyen laktózmentessé alakítható, ha a tejfölt és tejszínt laktózmentesre cseréljük. A teljesen növényi verzió sem kivitelezhetetlen, ebben az esetben kókusztejszínt és vegafölt ajánlott használni.


A leves energia- és szénhidráttartalmába a hozzáadott cukor és az alkohol is beleszámítanak. Érdemes megjegyezni, hogy mivel egy teljes üveg rozébor felhasználásra kerül, annak alkoholtartalma nem párolog el teljesen, tehát a kész levesben az alkohol akár 5-45%-a is megmaradhat. Ezt több tényező befolyásolja, többek között a főzési idő, a lábas mérete és az, hogy milyen gyakran kavargatjuk. Az óvatosság azonban nem árt, és a mértékletesség mindig fontos szempont.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 451 kcal

• Fehérje: 4,5 gramm

• Zsír: 16,5 gramm

• Szénhidrát: 43 gramm


2. Lecke:Spenótos-brokkolis-fetás quiche (sós pite)


Ez a hozzáadott cukrot nem tartalmazó sós pite igazán praktikus és tápláló recept. Főbb összetevői, mint a spenót, a brokkoli és a póréhagyma egyaránt számos vitamint és ásványi anyagot biztosítanak. A spenótra zöld elixírként is tekinthetünk, hiszen ez a zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot 1 kalóriára nézve. Nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, C-, K- és E-vitamint, folsavat, vasat, mangánt, szelént, cinket, kalciumot, káliumot és magnéziumot. Továbbá értékes növényi fehérje- és élelmirost-forrás is. Energiatartalma alacsony (23 kcal 100 grammban), víztartalma viszont magas, több mint 90%. A spenótban legalább 13 flavonoid, vagyis növényi gyógyhatású vegyület mutatható ki, melyek főképpen antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek.


A brokkoli tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor energia- (24 kcal 100 grammban) és szénhidráttartalma (2 gramm 100 grammban) igen alacsony, emiatt nem hiába vált az egészséges étrendet követők, illetve diétázók egyik kedvencévé. Vitaminjai közül kiemelendő a B1-, B2-, B6-, a folsav, a C-, K-vitamin és az A-vitamin provitaminja (előanyaga) a béta-karotin.


Ásványianyag-tartalma is éppen olyan értékes, hiszen bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és foszforban. Mindemellett értékes rostforrás, aminek köszönhetően jótékony hatást fejt ki emésztőrendszerünkre, valamint a székrekedéses panaszokat is enyhíti. A spenóthoz hasonlóan növényi tápanyagok, úgynevezett fitonutriensek egész sorát tartalmazza, ezért tekinthető betegségeket megelőző, egészségvédő zöldségfélének.


A recepthez felhasznált feta sajt, ami jellemzően juh- és kecsketej keverékéből készül erőteljesen sós, ezért a töltelékhez nem feltétlenül szükséges extra sót használnunk. A feta, valamit a tojás az étel fehérje- és zsírtartalmát növelik, ezzel tökéletesen kiegyensúlyozzák a szénhidráttartalmat. Az étel zsírtartalma jelentős, akár egy átlag felnőtt napi szükségletét is fedezni tudja az 1 adagban található 65 gramm zsír. Ez a recepthez felhasznált sok vajnak, habtejszínnek, tojásnak és sajtnak tulajdonítható.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 932 kcal

• Fehérje: 21,5 gramm

• Zsír: 65 gramm

• Szénhidrát: 65 gramm


3. Lecke: Rakott, sárgahüvelyű zöldbab


Az étel nevéből adódóan egy klasszikus rakott ételre gondolhatunk, de Széll Tamás receptje ennél rafináltabb és több csavart is tartalmaz. Egyrészt a sültburgonya-réteg, a besamelmártás, ezen kívül pedig a tejföl-sajt kombinációnak is köszönheti az étel a magas energia-, zsír- és szénhidráttartalmát. Tehát egy adag étel rendkívül kiadós és laktató, melyet tápértékei is tükröznek, érdemes emiatt leginkább napközben, ebédre fogyasztani.


Érdekesség, hogy a sárgahüvelyű zöldbab hazánkban népszerűbb, mint zöld társai. Kezdetben nem volt ez mindig így, és sokáig a szegények eledelének tekintették. Igen sokoldalú, hiszen lehet főzni, párolni, sütni, grillezni is, de hőközlés hatására sajnos C-vitamin tartalmából jelentősen veszít. Nem csak rakott ételek készítéséhez, hanem különféle összetett saláták alapanyagaként is használható. Szezonja ugyan nem tart túl hosszú ideig, viszont befőzve vagy fagyasztva a téli időszakra is könnyen elrakható. Egyik kiemelkedő ásványi anyaga a szilícium, mely az egészséges haj, bőr, köröm, illetve csontok képződéséhez is szükséges. További előnye, hogy könnyebben emészthető és jóval kevésbé puffaszt, mint a szárazbabfélék. Jelentős rosttartalma kedvezően hat az emésztésünkre, valamint a koleszterinszint szabályozásában is fontos szerepet játszik. Fehérjetartalma sem elhanyagolható, melyet a darált hús, és a tejtermékek is tovább növelnek.


Az étel hozzáadott cukrot nem tartalmaz, igény esetén pedig a laktóz- és gluténmentesség is megvalósítható, a tejtermékek laktózmentesre való cseréje, illetve a sima liszt gluténmentes alternatívával történő helyettesítésével. Erre a célra a rizs, a köles, vagy a gluténmentes zabpehelyliszt is remekül alkalmazható.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1556 kcal

• Fehérje: 51 gramm

• Zsír: 104 gramm

• Szénhidrát: 97 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

Mirelit alapanyagokból számtalan stílusú fogás elkészíthető, így a borok terén sem vagyunk leszűkítve, legyen szó édes vagy sós ételről. A mirelit gyümölcsleveshez klasszikusan nem szokás bort kínálni, ha azonban mégis szeretnénk egy extra csavart mellé tenni, egy gyümölcsös, Asti típusú édes pezsgő, egy Fragolino Frizzante, vagy egy Arvenus édes tankpezsgő jól behűtve jó választás. A zöldséges fogásokhoz viszont már kifejezetten illenek a borok. A quiche parajos-brokkolis-fetás ízvilágához érdemes a lendületes fehérborok közül választani. Az aromatikusabb borok kedvelőinek egy Sauvignon Blanc vagy egy Nyakas Aligvárom Cuvée irányában érdemes gondolkozni, míg a neutrálisabb ízek kedvelőinek a Badacsonyi Olaszrizling vagy a Zöldveltelini lesz mellé a tökéletes. A rakott, sárgahüvelyű bab mellé egy tartalmasabb fehérbor vagy egy könnyedebb vörösbor is passzolhat a hangulatunktól függően. Fehérborok közül válasszuk a Feind Magaspart Cuvée-t vagy az Egri Csillagot, vörösborok közül pedig a Cimarosa Ausztrál Shiraz-t vagy a Villányi Merlot-t.