Férfi bicikli bringa város

Biciklin munkába? Nem nagy dolog!

A legtöbb városi biciklis élete egyik legjobb döntéseként emlegeti, amikor kerékpárra váltott. Mi összeszedtük 7 pontba, mire figyelj, hogy a váltást ne nehézségként, hanem felszabadító, egészséges és hatékony élményként éld meg.

1. Ne a legdrágábbal kezdj!

Ha még nincs biciklid, akkor ne a legdrágábbat vedd meg, inkább válassz egy minőségi, de kevésbé költséges modellt. Így ha később rájössz, hogy igazából más bicikli passzol hozzád, akkor a csere kevésbé fájdalmas. Ha pedig esetleg ellopják a paripát, nem fogsz annyira bánkódni. A használt bicaj is tökéletes megoldás mindennapi városi strapára.

Tipp: ne akarj a lakaton spórolni, ha otthon vagy munkahelyednél az utcán parkolsz. Böngészd át a Crivit kínálatát!

2. Bütykös gumi? Teló? Felejtsd el!

Magyarországon viszonylag alacsony az esős napok száma egy évben, de egy jó fix sárvédő az ingázós bicaj egyik legszerethetőbb tartozéka - ezt az első tavaszi esőben tapasztalni fogod. A teleszkóp, a bütykös gumi jól mutat a hiperekben árult bicajokon, de a napi városi használatban inkább hátrányosak.

Tipp: ha gyenge vagy érzékeny a csuklód, akkor használd a lehető legvastagabb gumit, és ebben az esetben az első teleszkópot is fontold meg! Mindenképp beszélj erről a bicikliszerelőddel.

3. Járdán vagy az autók között?

A járdát jobb elfelejteni, a gyalogos gyerekek és felnőttek viselkedése kiszámíthatatlanabb, mint az autóké, ezért járdán csak gyalogtempóban haladhatsz. A KRESZ amúgy sem engedélyezi, hogy járdán bringázz. Ha félsz az autóktól, akkor pl. a Mozgásvilág térképén nézheted meg, merre vannak kerékpárutak a te útvonaladhoz közel. Így könnyen megtalálod a kedvenc útvonalad, ahol nem kell az autók miatt aggódnod.

Tipp: a Magyar Kerékpárosklub honlapján több online bicikliút-térképet is megtalálsz. Próbáld ki a bebiciklizéseket is a klub szervezésében, ha nincs önbizalmad a városi forgalomban.

4. Fokozatosan gyorsulsz majd

Ha már régen nem ültél bicajon, akkor az első alkalmakkor valószínűleg lassú leszel, és tovább tart, míg elérsz célodig annál, mint képzelted. Emiatt nem érdemes bosszankodni, már 2-3 hét után már érezhetően gyorsulni fogsz, ha mindennap mész.

Tipp: vegyél egy sebességórát, hogy igazán tudj örülni a fejlődésnek!

5. Nehéz tekerni?

Ne akard a bicajt rögtön lecserélni, ha nehéznek és lassúnak érzed! Egy szerelő meg tudja mondani, lehet-e gyorsítani rajta; például egy pár új, aszfaltra termett gumi csodákra lehet képes. Persze, ha igazából nem szereted az aktuális gépet, akkor csere, hogy az élvezet hiányának ne a motiváció lássa kárát!

Tipp: a gumi oldalára felírják milyen keményre lehet fújni, érdemes a maximális értékre pumpálni, ha főleg aszfalton közlekedsz. Suhanni fog a bicaj! A Crivit kínálatában ún. műhelypumpát is találsz, amivel könnyű a kereket fújni és a keréknyomást ellenőrizni.

6. 5-10 km? Simán!

Ha messzinek is tűnik a munkahelyed, akkor is le fogod győzni a távolságot, a bicikli ugyanis jobban spórol erőddel és energiáddal, mint a futás vagy a gyaloglás – legalábbis kényelmes tempóban. Ha mostanában nem bicikliztél, akkor úgy tervezz a 10 km-nél nagyobb távokkal, hogy az első éles hétköznap előtt, nyugodt hétvégi körülmények között kipróbálod, milyen tempóval bírod végig. Így a hosszú ingázás sem fog meglepni.

Tipp: 10 km-be akár egy Zugló - Belváros távolság is simán befér, de a teljes belvárost keresztül-kasul végigjárhatod, ha ez a táv már nem okoz gondot.

7. A kesztyűtől a feszülős nadrágig

Nem érdemes előre bevásárolnod biciklis ruházatból, ugyanis mindenkinek más a gyenge pontja. Van akinek már 20 fok alatt fázik a keze a biciklin, és van, akit 5 fok körül is zavar a kesztyű. Ezért egyszerűen kezdj el kényelmes utcai, vagy kiránduló ruházatban bringázni! Arra számíthatsz, hogy a gyalogláshoz képest eggyel kevesebb rétegben sem fogsz fázni - de ez is egyéni. Hamar ki fog derülni, mi az a bringás kiegészítő, amire szükséged van hosszabb távon, és mi az, amire neked nincs szükséged.

Tipp: 12 év felett a sisak használata nem kötelező Magyarországon, illetve Európában, de mi javasoljuk, hogy próbálj vele megbarátkozni. Olyan modellt válassz, amin sok a szellőző, levehető napellenzője van, és tetszik is neked.