Tekerjük körbe a tavakat!

Ugyan a kerékpáros szezon tavasztól késő őszig tart, sokunknak csak nyáron van lehetősége nyeregbe pattanni. Ilyenkor érdemes víz melletti túrákat tenni – szerencsére Magyarországon gazdag a választék a tóparti útvonalakból.

Balaton-bicikli

Balaton – 206 km

A Balaton-kör az ország legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala

Gyakorlott bringásoknak három nap, kezdőknek és lazábbaknak négy-öt – a Balaton-kör az ország legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala, amelynek – a tél kivételével – bármikor neki lehet vágni. A magyar tenger közelsége és a hangulatos környezet mellett a túra a rugalmas szervezési lehetőségek miatt is népszerű. Bárhogy is állítsuk össze az útvonalat, ha időben foglalunk, könnyen találunk szállást, hiszen minden településen van panzió vagy vendégház, emellett pedig az utóbbi időben a kerékpárosoknak nyújtott szolgáltatások köre is bővült. Számos kölcsönző és javítóműhely működik a tóparti településeken, de jónéhány kerékpárosbarát éttermet és büfét is találhatunk, ahol megpihenhetünk. A komp, illetve a kerékpárszállításra alkalmas hajó és vasúti közlekedés igénybevételével szintén jól variálható a balatoni túrák útvonala, így akár egyetlen napra is leugorhatunk tekerni.

Főleg a kezdők számára nagy előny, hogy a Balaton-túrán nem kell számolnunk nagy szintkülönbségekkel, csak Balatonaligán, Akarattyán és a gyönyörű panorámát nyújtó Balatonvilágosnál jut 200 méter tengerszint feletti magasság környékéig az útvonal. Illetve még akkor, ha nem hagyjuk ki a túra által elkerült Tihanyt – ám azoknak, akik még nem jártak a 11. században alapított bencés apátságnak otthont adó városban, mindenképpen érdemes bekalkulálni a kitérőt. De nemcsak az épített örökség miatt csábulhatunk el a túra során, hiszen a kerékpárút mentén számos helyen van lehetőség fürdőzésre, és bárhol belefuthatunk egy vonzó eseménybe.

tisza-tó-bicikli

Tisza-tó - 66 km

A körtúra akár egyetlen nap alatt is teljesíthető

A Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna-Tiszafüred táv egyre népszerűbbé válik a kerékpározók körében, már a szomszédos országokból is érkeznek családok a régióba. A körtúra akár egyetlen nap alatt is teljesíthető, de érdemes egy hosszú hétvégét rászánni, mivel a környéken rengeteg a tenni- és látnivaló. Elsősorban a tiszafüredi termálfürdő jelenti a vonzerőt, de ha erre járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot, amelyben Európa legnagyobb édesvízi akváriuma és számos további, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes program várja a látogatókat. Közel 30 túraközpont szolgálja ki a bicikliseket, több pihenőponton pedig gyorsszerviz található. A kerékpárút gyakorlatilag a tavat körbeölelő gát tetején halad, viszont a Poroszló és Tiszafüred közötti 7 km-es távot csak a nagy forgalmú 33-as autóúton lehet megtenni, ami fokozott figyelmet igényel.

Velencei-tó-bicikli

Velencei-tó – 33 km

Európa egyik legmelegebb édesvizű tava

Az ország harmadik legnagyobb természetes tavát évente 2050 órában süti a nap, így ez Európa egyik legmelegebb édesvizű tava. A gyógyhatású vízzel rendelkező Velencei-tó könnyen megközelíthető, Budapestről például óránként indul alacsony padlós, légkondicionált vonat Velencére, amely ideális a kerékpárok szállítására. Az utóbbi években végzett felújításoknak köszönhetően a tó körül haladó kerékpárút akadálymentes távvá változott, ráadásul a szintkülönbség alig észlelhető, így kezdők és családok számára is kitűnő egynapos túrákhoz. A kerékpárút mellett szinte bárhol megpihenhetünk, számos étterem, büfé és szálláshely áll rendelkezésre, de az ivókutaknál is felfrissíthetjük magunkat.

Amíg a tó északi és nyugati oldalán a természeti értékek (a pákozdi arborétum, a közeli Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, vagy a csak előzetes engedéllyel látogatható Velencei-tavi Madárrezervátum) kerülnek előtérbe, a déli és a keleti parton a nyaralók által gyakrabban látogatott üdülővárosok húzódnak. Agárdon a kerékpárút elhagyja a vízpartot, és a nyaralók között átvágva a főút mellé csatlakozik be: a városban érdemes meglátogatni a híres író, Gárdonyi Géza emlékházzá alakított szülőhelyét.

Az alaptávot egyébként számos kitérővel bővíthetjük.

A Sukoró melletti Bence-hegy tetején lenyűgöző panoráma vár ránk, a nadapi templomban pedig megnézhetjük azt a keresztelőmedencét, amelyben Vörösmarty Mihályt is keresztelték. A Pákozd-Sukorói csata emlékére kialakított Katonai Emlékparknál is érdemes letámasztani a kerékpárokat, és gyalogosan felfedezni a több műalkotást, harcászati eszközt, beltéri kiállítást és egy szabadon bejárható lövészárkot is magába foglaló területet. A park jellegzetes épülete az impozáns fehér obeliszk, amelynek lépcsős talapzatáról a tó látképe tárul elénk.