nő edzés felülés indoor sport

15 otthon is elvégezhető gyakorlat

A napi testmozgásigényünknek otthon is eleget tehetünk egy jó edzéstervvel és egyszerűen beszerezhető, de megfelelő eszközökkel. A négy fal között is kiváló eredményeket érhetünk el, ha rendszeresen végezzük az alábbi gyakorlatokat.

Lépcsőzőgép

A fenékformálás leghatásosabb módját gumikötél használatával többfunkcióssá tehetjük. Akasszuk a kötelet a gépbe, és lépcsőzés közben a testünk mellett hagyva karjainkat, végezzünk váltott húzómozgásokat.

Gumikötél

A lépcsőzőgépen maradva a vállunkat is erősíthetjük a gumikötéllel, ezúttal oldalemeléseket végezve.

Kézisúlyzó

Vegyük fel az alapállást, 1 kg-os kézisúlyzókkal mindkét kezünkben. Végezzünk ütőmozdulatokat, váltott lábú kilépésekkel. Nehezítésként a következő sorozatban kilépések helyett kitöréseket csináljunk.

Multifunkciós expander

Lépjünk bele a multifunkciós expanderbe, rogyasszuk be a térdünket, billentsük be a csípőnket, a törzsünk maradjon egyenes, felváltva húzzuk ki a kötelet a fejtetőnknél nem tovább.

Rövid expander

A rövid expanderrel formássá tehetjük az integető izmainkat! Hátunk mögé téve egyik karunkkal lefelé, másikkal felfelé húzzuk a kötelet.

Gimnasztikai labda

Helyezkedjünk el kartámaszban, a lábszárunkat tegyük a gimnasztikai labdára. Húzzuk fel magunkat bicska pozícióba, tartsuk meg egy pillanatra, majd óvatosan ereszkedjünk vissza.

Edzőkötél

Egyenes törzs, karjaink magas tartásban, kezünkben az edzőkötél két vége. Innen engedjük le a karunkat, majd nyújtsuk ki újra, megfeszítve tricepszünkkel a gimnasztikai labda alatt átvezetett kötelet.

Fitneszgörgő

A klasszikus fekvőtámasz gyakorlatot nehezíthetjük, ha a combunk alsó részével rátámaszkodunk a hengerre, a lábfejünket összekulcsoljuk, és így végezzük a karhajlítást.

Kézisúlyzó

Miután megtaláltuk a csípőnk alatti stabil pontot, emeljük fel mindkét lábunkat, majd váltogatva húzzuk térdeinket a törzsünkhöz. Ha nehezíteni szeretnénk, közben tárjuk szét a karjainkat – haladók kézisúlyt is csatolhatnak a csuklójukra.

Expander

Helyezkedjünk el stabil ülőhelyzetben, az expandert akasszuk mindkét lábfejünkre, és így végezzük a széles hátizmokat dolgoztató mellhez húzást.

Fitneszroller

Zárt lábakkal, térdünkkel a földre támaszkodva guruljunk a rollerre addig, amíg stabilan tudjuk tartani a törzs- és a hasizmokat. Figyeljünk végig a magunk alá billentett csípőhelyzetre, így kímélhetjük derekunkat, gerincünket.

Guggolás kézisúllyal

Kézisúllyal vagy anélkül, a guggolás a comberősítés elhagyhatatlan része. Álljunk vállszélességű terpeszbe, és egyenes törzzsel guggoljunk le addig, amíg a térdünket a lábfejünk mögött tudjuk tartani.

Edzőszalag

Hason fekve akasszuk be a jobb lábunkat az edzőszalagba, majd a másik végét a jobb kezünkkel fogjuk meg. A láb és a kar egyidejű mozgatásával feszítsük annyira a kötelet, amennyire a bicepszünk és a combfeszítő izmunk engedi!

Gumikötél

A testünk mellett merőlegesen tartsuk a karjainkat – ez a kiinduló állapot. A gumikötéllel végezzünk apró tárogató mozdulatokat, ügyelve rá, hogy sose lendítsük túl a karjainkat, s lapockáinkat végig közelítsük egymáshoz.

Hasizomerősítő

Hanyatt fekve, fejünket helyezzük a hasprés keret párnájára, két kézzel kapaszkodjunk a felső részébe. Húzzuk fel térdeinket, fordítsuk először az egyik oldalra, és így végezzük el a kitűzött mennyiségű hasprést, majd ismételjük ugyanezt a másik oldalon is.

Lidl Tipp

Minden edzés végén alaposan nyújtsuk le a megdolgoztatott izmainkat, szánjunk rá legalább 20 percet!