Férfiak nők futnak futás sport

Tippek a jóleső kocogáshoz

A futás szervezetünk fitten tartásának egyik legegyszerűbb módja, hiszen számos pozitív hatással bír. A hatékony és hosszú távon is szerethető futóedzésekhez érdemes azonban néhány alapszabályt betartanunk!

nő-férfi-fut

A futás közismerten nemcsak állóképességünket javítja, de szellemi értelemben is nagy szolgálatot tesz. Orvosilag igazolt tény, hogy a futás élesíti az elmét és az egyik legjobb formája a stressz levezetésnek: feszültséget old és ezzel jobb közérzetet teremt. Ám a pszichológiai hatásain kívül, ez a sportág az egyik leghatékonyabb mozgásforma testünk fittségének megőrzésére. Nemcsak fogyaszt, de szép, szálkás izomzatot is teremt. Legfőbb előnye, hogy bárhol és bármikor végezhető. Amennyiben kezdő futók vagyunk, kezdőknek szóló edzéstervvel indítsunk! A kezdő edzéstervek sétáit pedig ne spóroljuk meg. Olyan tempóval fussunk, hogy közben képesek legyünk beszélgetni – ez a helyes sebesség. Két egymást követő napon ne fussunk erős edzéstervet! A kilométeradagokat fokozatosan emeljük: egyik hétről a másikra maximum 10%-ot! A futócipő által megtett kilométereket is vezessük, mert 1000 km után javasolt a cipő cseréje. Minden hónapban tartsunk pihenőhetet, amikor a szokásos kilométerek számát 50–70%-ra csökkentjük!

Minden szinthez találhat kiváló, pénztárcabarát megoldásokat, ne rettenjen meg a magas költségektől! Minőségi, divatos felszerelést nem csak drágán lehet beszerezni.

Lidl Tippek

A futók az őket körülvevő hőmérsékletet átlagosan 10 fokkal melegebbnek érzik, ezért érdemes öltözékünket ennek megfelelően kiválasztanunk.

Könnyebben veheted rá magad a folyamatos vízpótlásra, ha variálod a szénsavas és mentes, valamint az ízesített vizeket!

Saguaro víz

Mindig legyen nálunk víz!

A futás közbeni kiszáradás komoly veszélyeket rejt magában. Először csak a kellemetlen tünetek jelentkeznek: szájszárazság, víz utáni sóvárgás, teljesítménycsökkenés, majd elkezdődnek az izomgörcsök. Mivel egy nyári futás közben óránként akár két liter folyadékot is veszíthetünk, fontos, hogy folyamatosan pótoljuk szervezetünk víz- és ásványisó-szükségletét. Ha elkezdtünk túlmelegedni, locsolgassuk a csuklónkat, nyakunkat, halántékunkat hideg vízzel, különben megfájdulhat a fejünk, a szervezetünk pedig nem az edzésre, hanem a hűtésre fogja fordítani az energiáit. Mivel a hőség és a napsugárzás bőrünknek is komoly kihívást jelent, a fokozott vízfogyasztással egyúttal a ráncok ellen is védekezünk.