Gyerekek haloween-i tökkel takarják el az arcukat

Minden, amit talán még Te sem tudtál a Halloween tökről

Rekordok, történet és elképesztő ételkülönlegességek

Készülsz már a Halloween-re? Nem eléggé! Hidd el, mindent, amit eddig tudtál erről az ünnepről és a hozzá szorosan kapcsolódó töklámpásról, valamint a sütőtökről, mint alapanyagról, azt most überelni tudjuk. Végigvesszük, honnan indult és hová fejlődött halloween ünnepe. Itt az ideje, hogy Te is szintet lépj az ünnepi készülődésben!

Mesterfaragók

Ma már itthon is hagyománya van a halloweeni tökfaragásnak. Sok család áll neki ilyenkor, hogy rémisztő vagy épp kedves fejet faragjon a kisebb-nagyobb tökökből, és meg kell hagyni, vannak köztük kifejezetten míves darabok. De jó, ha tudjuk, hogy a töklámpás faragásának egészen elképesztő szintjei is vannak.

Kezdjük azzal, hogy egy profi tökfaragó nem ám valami konyhai kiskéssel áll neki a faragásnak, hanem tisztességes tökfaragó készlettel. Ilyet már itthon is lehet kapni, van benne kivágó fűrész, tökvájó kanál, előpontozó, pontösszekötő, különböző méretű és formájú vésők, sőt még sablonok is, a tökéletes forma kialakításához. A legprofibbak persze nem bolti szettel, hanem egyedi tervezésű tökszobrász vésőkészlettel és papíron előre megtervezett mintával indulnak neki a munkának.

Talán mondani sem kell, hogy a tökfaragást egyesek már olyan szintre emelték, hogy professzionális tökfaragó versenyeken mérik össze tudásukat. Az ilyen versenyeken egészen fantasztikus alkotások születnek, amik inkább számítanak művészi tökszobrászatnak, mint hobbi farigcsálásnak.

De más versenyek és rekordkísérletek is kötődnek a töklámpásokhoz. A világ legnagyobb kifaragott sütőtökjét 2005. október 31-én készítették, súlya pedig – micsoda ördögi véletlen – 666,33 kg volt. A legtöbb egyszerre világító töklámpás rekordját a 2006-os halloweenkor rögzítette a Guinness Rekordok hivatalos bizottsága Bostonban, ahol összesen 30 128 darab töklámpás világított egy időben.

Ijesztő halloweeen tökök

A kezdetek

De hol is kezdődött ez a tökfaragó mánia? Azt bizonyára már sokan tudják, hogy a töklámpás legendája a Brit-szigetekről ered, és egy részeges kovács Jack O'Lantert szimbolizálja, aki becsapta az ördögöt, ezért holt lelke a menny és a pokol közt rekedt, és az ő megnyugtatásaképpen készült el a lámpás a pokol parazsából.

Az izzó töklámpás – amit kezdetben takarmányrépából vagy céklából készítettek, és csak Amerikában cserélték tökre – azóta a holt lelkek támasza és iránymutatója, valamint a gonosz szellemek távoltartója.

Azt azonban kevesebben tudják, hogy a faragott töklámpásnak a magyar történelemben is megvan az eredete, mégpedig egészen XI. századig nyúlik vissza. Ekkor történt, hogy I. László magyar király a Visegrádi vár toronybörtönébe záratta az ellene szervezkedő Salamont, és megparancsolta az őröknek, hogy töklámpásokat aggasszanak a torony köré, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A kivilágítás olyan jól sikerült, hogy a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak, és tőlük ered a mondás: fénylik, mint Salamon töke.

Halloween -i tökös latte

Különleges sütőtökös finomságok


Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és ez a legenda megkopott, ám Halloween hagyománya egyre erősebb gyökeret ver a magyar szokások között, sőt már az étkezőasztalra is egyre változatosabb tökételek kerülnek. Összeszedtünk azonban pár olyan különlegességet, amik jócskán túlmutatnak a már unalomig ismert sütőtök krémleves ízvilágán.

Sütőtöklekvár

Aki szereti a sütőtök ízét, az imádni fogja a belőle készült lekvárt. A megsült tököt összetörjük, hozzáadunk frissen facsart narancslevet, fahéjat, esetleg reszeltgyömbért és narancshéjat, igény szerint ízesítjük, majd folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk. Egy-két percnyi főzés után a lekvárt üvegbe töltjük. Az így kapott mámorítóan finom őszi lekvárkülönlegesség nemcsak süteményekhez, de akár húsokhoz is kiválóan passzol.

Hozzávalók:

•    1 kg sült tök
•    3 narancs leve
•    cukor vagy méz, a tök édessége és ízlésünk szerint
•    ízlés szerint fahéj, gyömbér, reszelt narancshéj

Sütőtökös latte

A hideg napokra ajánlunk egy tökéletes ínyencséget, a sütőtökös lattét, egy sűrű és forró kávéitalt, ami megédesíti a legzordabb őszi napokat is. A sült sütőtököt botmixerrel átpürésítjük, hozzáöntjük a tejet és a fűszereket, majd az egészet összefőzzük, és mehet hozzá a kávé, no meg természetesen a tetejére jó sok tejszínhab.

Hozzávalók

•    2 evőkanál sütőtök püré
•    300 ml 2,8%-os tej
•    0.5 mokkáskanál fahéj (őrölt)
•    0.5 mokkáskanál szegfűszeg (őrölt)
•    1 késhegynyi gyömbér (őrölt)
•    2 teáskanál akácméz
•    50 ml kávé (erős főzet)

Halloween-i tökös sör

Sütőtökös sör


A hazai sörforradalom a legjobb dolog, ami a sörbarátokkal történhetett. Ezen belül is igazi ünnepnek számítanak a különleges, ünnepi kiadások, amik izgalmasabbnál izgalmasabb ízkombinációkkal lepik meg az erre nyitott fogyasztókat. Külföldön régóta divatja van, és az elmúlt években már a hazai főzdék kínálatában is elő-előfordul ősz végén, tél elején sütőtökös sör. Van ebből ale és stout típusú is, általában magas alkoholfokkal, csak hogy legyen ami felmelegít a hűvös napokon. Az ember nem is gondolná, milyen jól passzol a sütőtök íze a különböző sörtípusok ízvilágához, de már csak ezért is érdemes rákóstolni valamelyik márka sütőtökös sörére. 

Sütőtök pálinka


Ha már az alkoholos italoknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy sütőtökből még pálinkát (na jó, párlatot) is főznek, és ahhoz képest, hogy nem gyümölcsből készült, mégis ízletes, hála a sütőtök egészen különleges aromáinak. 

Számtalan módja van tehát annak, hogyan tudsz szintet lépni a halloweenezésben. Mesterfokra fejlesztheted töklámpás faragó tudásod, törhetsz új Guinness-rekordra a legtöbb egyszerre világító töklámpással, és megkóstolhatsz új, tökös ízeket, amik tovább mélyítik sütőtök-imádatod. Van tehát hova fejlődni. A tökéletes alapanyagot pedig megtalálod a Lidl boltjaiban, minden egyéb csak fantázia, kézügyesség és elszántság kérdése.