Idén is lidl Balaton-átúszás!

Balaton-átúszás-videó

Büszkén jelentjük be, hogy idén is a Balaton-átúszás névadó szponzorai leszünk

Idén több mint tízezer indulót várnak Magyarország ikonikus és bakancslistás nyári sporteseményére, melynek idén ismét a Lidl Magyarország lesz a névadószponzora.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség van a klasszikus 5,2 kilométeres táv mellett a 2,6 kilométeres féltáv és a SUP-pal is teljesíthető 5,2 km-es táv teljesítésére.


Tekintse meg a tavalyi, 39. Lidl Balaton-átúszásról készült videónkat és látogasson el a rendezvény hivatalos weboldalára: www.balaton-atuszas.hu

Idén jubileumi, 40. Balaton-átúszás! Íme pár érdekesség az elmúlt évekről:

 • Az eddigi átúszók (1979-2021) létszáma összesen 207 567 fő.
 • Összesen 1 079 816 km-t tettek meg a résztvevők, azaz a Balaton-átúszás eddigi átúszói majdnem háromszor tették meg a Föld-Hold távolságot.
 • 2021-ben 810 településről érkeztek a résztvevők.
 • A férfi pályacsúcs 57:00, a női pályacsúcs 1:00:58.
 • 2021-ben a legnagyobb részvételi arányt a 26-40 év közötti korosztály tette ki.
 • Minden évben van 5-6 fő 80 feletti úszó, a 71-80 év közötti kategóriából pedig akár 50-80 fő is nevez.
 • A Lidl idén 6. alkalommal lesz a Balaton-átúszás fő névadó szponzora.

 

40_Lidl_Balaton_átúszas

Készüljön velünk és regisztráljon a 2022-es Lidl Balaton-átúszásra!

Helyes táplálkozás a sikeres Balaton-átúszás érdekében

Galló Nóra

Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértőjének tanácsai

A rendszeres úszás és edzés mellett ajánlott az étkezési szokásainkat is oly módon alakítani a felkészülési idő alatt, hogy az segítsen minket az átúszás napján. A megfelelő táplálkozás nem csak a teljesítmény javítása, a gyorsabb és hatékonyabb regenerálódás, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is rendkívül fontos.

Általánosságban elmondható, hogy az elfogyasztott ételek üzemanyagként szolgálnak („food is fuel” angolul), tehát törekedjünk a minőségi étkezésekre és fogyasszunk olyan ételeket, amelyek nem csupán energiát, tehát üres kalóriákat, hanem tápanyagokat is bőségesen biztosítanak szervezetünk számára.

kiegyensúlyozott étrend részeként fontos, hogy a kellő mennyiségben és arányban fogyasszunk szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és antioxidánsokat, hiszen ezek képzik a sporttáplálkozás alapját is. Lássuk, miért?

 • A szénhidrátok a szervezet fő energiaforrásai.
 • Fehérjére van szükségünk izomzatunk megtartásához, építéséhez, illetve az izmok regenerálódásához is.
 • A zsírok hosszabb és alacsonyabb intenzitású mozgás közben - mint például úszás - energiaként használhatók.
 • Az antioxidánsok, különösen a zöldségekben és gyümölcsökben található flavonoidok gátolják a gyulladást és az izomlázat, valamint segítenek az izmok regenerálódásában.

Ahhoz, hogy minden szükséges makro- és mikro-tápanyaghoz hozzájussunk, nem elegendő naponta 1-2 alkalommal étkezni. Törekedjünk a napi ötszöri kisebb adagokra elosztott étkezésekre: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Az úgynevezett kisétkezéseket (tízórai és uzsonna) fogyaszthatjuk edzés előtt és után is. A kiegyensúlyozott és a nap folyamán elosztott energiabevitel hatására egész nap energikusak maradunk és a sportolás is jobban megy. 

Amikor egy hosszabb (1-1,5 órát meghaladó) sporteseményre készülünk, mint amilyen a Balaton-átúszás is, teljesítményünk és közérzetünk szempontjából egyaránt meghatározó az, hogy mit fogyasztunk előtte és utána. Terhelés előtt a szénhidrátban gazdag, alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető ételek a preferáltak pl.: Lidl Crownfield teljes kiőrlésű zabpehelyből készült kása, banán, Lidl Alesto gyümölcsszelet.

Az esemény után fél-1 óra múlva könnyedebb, akár gyorsan felszívódó szénhidrátban és fehérjében gazdag étel ajánlott a szénhidrátraktárak feltöltése, illetve az izmok regenerálódásának elősegítése céljából. Ha közvetlenül edzés vagy verseny után gyomrunk még nem kívánja a szilárd ételt, akkor viszont nem kell erőltetni, néhány óra múlva is ráérünk enni.

A folyamatos folyadék- és elektrolit pótlás azonban elengedhetetlen, ezért még a rajt előtti 15-20 percben is fogyasszunk el 2-3 dl folyadékot, lehetőleg vizet, és ne feledkezzünk meg a verseny utáni bőséges hidratálásról sem, ekkor a 100%-os gyümölcslevek, illetve zöldség-gyümölcs turmixok/smoothie-k is bevethetők pl.: LIDL Solevita smoothie-k.