A megunhatatlan ital

Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.

A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani. 

A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt. 

Fröccskódex

  • 3 decis fröccsök

  • 5 decis fröccsök