A megunhatatlan ital

Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.

A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani. 

A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt. 

Fröccskódex

  • 3 decis fröccsök

  • 5 decis fröccsök

Borkoktél receptek

Herczeg Ágnes, a Lidl borszakértőjének ötletei borainkból

Szuper epres rozékoktél

Szuper epres rozékoktél

• 1 dl Frittmann Rosé

• 2 dl szóda 

• 3 szem friss eper apró kockákra vágva 

• 2 evőkanál eperszörp 

• 1 csipet bors apróra törve

A szódát és a Frittmann rosét alaposan behűtjük. Az epreket apró kockákra vágjuk, és egy magas pohárba, vagy kancsóba helyezzük. Ráöntjük az eperszörpöt, és rászórjuk a csipetnyi őrölt borsot, majd alaposan átkeverjük. Először a roséval, majd a szódával felöntjük. Jeget is tehetünk hozzá, ha szeretnénk. 

Szuper epres rozékoktél
Bodzaimádók Sauvignon Blanc koktélja

Bodzaimádók Sauvignon Blanc koktélja

• 1 dl Juhász Gyöngybor

• 2 dl szóda

• 5 szem szőlő félbevágva 

• 2 evőkanál bodzaszörp

• 1 karika bio citrom

• opcionálisan 2–3 szál menta

A Juhász Gyöngybort és a szódát alaposan behűtjük. A mentát egy magas falú pohárba vagy kancsóba tesszük, és egy kicsit átnyomkodjuk, hogy felszabadítsuk az aromáit. Pohárba tesszük a félbevágott szőlőszemeket, majd a vékony karika bio citromot is. Előbb a szörpöt, majd a Juhász Gyöngybort, végül a szódát is a pohárba töltjük. Ízlés szerint jégkockákat is adhatunk hozzá. 

Pink Zin-zin

Pink Zin-Zin

• 2 dl Kalifoniai Zinfandel Rosé

• 1 dl Fröccsvíz

• 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörp

• friss menta

• néhány szem friss eper és áfonya

• jégkocka

Jól behűtjük a Kaliforniai Zinfandel Rosét és a fröccsvizet. Egy nagyobb pohárba tesszük a jeget, majd ráöntjük a 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörpöt. Apró darabokra vágjuk a friss epret, majd a pohárba tesszük az áfonyával együtt. Felöntjük a hideg Kaliforniai Zinfandel Roséval, majd a fröccsvízzel. Friss mentával díszítjük.

Pink Zin-zin
Bloody Marcsi

Bloody Marcsi

• 2 dl hideg paradicsomlé

• 1 dl behűtött Badacsonyi Olaszrizling

• 2-3 csepp Worcestershire-szósz

• só, bors ízlés szerint

• jégkocka

• zellerszár

Egy shaker-be jeget teszünk, majd ráöntjük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk.  Kóstolás után még finomíthatunk a fűszerezésen. Ha megfelelő, akkor egy szűrőn keresztül a pohárba töltjük és zellerszárral díszítjük.

Saturday Afternoon

Saturday afternoon

• 2 dl jéghideg Grand Budapest édes pezsgő

• ¼ szelet jéghideg görögdinnye felkockázva, kimagozva

• 3 szál friss menta lecsipkedett levele

• jégkocka

A jégkockákat egy nagyobb boroskehelybe, vagy pohárba helyezzük, majd rátesszük a felkockázott és kimagozott görögdinnye darabokat. A mentaleveleket egy kicsit összeaprítjuk, és azt is a pohárba tesszük, majd felöntjük a hűtőből kivett, hideg Grand Budapest édes pezsgővel.

Saturday Afternoon
Green day

Green day

•  2 dl jéghideg Burg Schöneck pezsgő

•  ¼ apróra vágott zellerszár

•  5-6 vékony szelet friss kígyóuborka

•  3 szál menta levele

•  jégkocka

Beletesszük a jeget egy nagyobb boros vagy koktélos kehelybe, rátesszük a megmosott, apróra vágott ¼ zellerszárat, majd az 5-6 szelet vékonyra karikázott kígyóuborkát, és a mentaleveleket, majd felöntjük a jól behűtött, frissen a hűtőből kivett Burg Schöneck pezsgővel.

Austrian berries

Austrian Berries

• 2 dl jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgő

• 3 cl 50%-os áfonyalé

• egy marék friss málna

• menta a díszítéshez

Egy nagy boroskehelybe vagy pohárba töltjük a jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgőt. Beletesszük a megmosott málnaszemeket, majd egy evőkanalat használva, a kanál hátának a segítségével (úgy, hogy nem tesszük bele a folyadékba, hanem a kanál fejét épp csak a folyadékba érintjük) lassan a pohárba folyatjuk az 50%-os áfonyalevet, amely így a pohár aljára úszik le.

Austrian berries