Zöldséges étel tálban

Amit a vegetáriánus táplálkozásról tudni kell

 

A vegetáriánus táplálkozás világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre több követője van, elsősorban az egészségmegőrzésre való törekvés és a civilizációs betegségek megelőzése miatt. Az étrend alapvetően gyümölcsökre, zöldségekre, gabonákra és olajos magvakra épül, melyek irányzattól függően tojással és/vagy tejjel, tejtermékekkel, akár hal és/vagy szárnyas hús fogyasztásával egészülhetnek ki. Mint minden étrendnél, itt is nagyon fontos, hogy az étrend kiegyensúlyozott és változatos legyen. Egy jól összeállított, megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot biztosító étrenddel a hiányállapotok és az abból adódó betegségek megelőzhetőek. Napjainkban nagy segítséget jelenthetnek azok a termékek, melyek az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésére irányulnak, hiszen ezek hozzájárulhatnak a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok beviteléhez, valamint az étrend változatosabbá tételéhez is.

A vegetáriánus táplálkozási irányzaton belül több alcsoportot különböztethetünk meg. Ide tartoznak:

  • a vegán vagy szigorú vegetáriánus irányzatot követők: kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Az étrend gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből, gabonafélékből, magvakból és diófélékből épül fel.
  • a lakto-vegetáriánusok: a fent említett vegán étrendet tejjel és tejtermékekkel egészítik ki
  • ovo-lakto-vegetáriánusok: nem csak tejet és tejtermékeket, hanem tojást is fogyasztanak
  • szemi vegetáriánusok: a legmegengedőbb, követői halféléket, szárnyast, tojást és tejterméket is fogyasztanak, a vörös húsokat (sertés, marha, vad) mellőzik.

 

A vegetáriánus étrend előnyei

A vegetáriánus étrend követői között kisebb a túlsúlyosak és elhízottak aránya, mivel a túlnyomóan növényi eredetű táplálékot fogyasztók napi energia bevitele nem haladja meg a szükségleti értéket. Jóval több teljes értékű gabonát, friss zöldséget és gyümölcsöt, ebből adódóan pedig több élelmi rostot fogyasztanak, mely kedvező hatást gyakorol az emésztésre és a vércukorszintre egyaránt. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy bizonyos betegségek a kiegyensúlyozott, megfelelő energiát és tápanyagot tartalmazó vegetáriánus étrendet követők körében ritkábban fordulnak elő. Ide tartoznak a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek is. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a vegetáriánus étrendet követők életmódjukból és életszemléletükből adódóan általában mellőzik a dohányzást és az alkoholfogyasztást, rendszeresebben végeznek testmozgást, illetve sok esetben lelki egészségük megóvására is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

 

Amit fontos megjegyezni

A vegetáriánus étrendet követőknek is érdemes szem előtt tartaniuk, hogy étrendjük kiegyensúlyozott és változatos legyen. Egy szakszerűen összeállított, megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot biztosító étrenddel a hiányállapotok és az abból adódó betegségek megelőzhetőek. Napjainkban nagy segítséget jelenthetnek azok a termékek, melyek az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésére irányulnak, hiszen ezek hozzájárulhatnak a kulcsfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok (pl.: fehérje, omega-3 zsírsavak, vas, cink, B12, D-vitamin, kalcium, jód stb.) beviteléhez, valamint az étrend változatosabbá tételéhez is. Bizonyos esetekben - legyen szó pl.: betegségről, várandósságról, csecsemő és gyermekkorról - a dúsított élelmiszerek, valamint étrend-kiegészítők használata is felmerül és hasznos lehet

Vegetáriánus és vegán termékek

A LIDL kínálatában megtalálhatóak a különböző rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséges szendvicskrémek (többféle ízesítésű humusz, tökmagos krém) és feltétek, illetve a húsokat és húskészítményeket helyettesítő növényi alternatívák, mint például a bio tofu és a vegetáriánus szalámi. Továbbá vásárolhatunk gyorsan elkészíthető félkész/kész termékeket is: vegán tavaszi tekercset és teljes kiőrlésű párnát, szója desszertet, bulgur salátát és gluténmentes pizza tésztát is.