Mit érdemes tudni a bio termékekről?

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a biotermékek, bioélelmiszerek amelyek nem tartalmaznak semmilyen káros vegyszert, szennyeződést vagy adalékanyagot. Egészségünk megőrzése érdekében egyre többen keressünk bio árukat a boltok polcain.

 

Nézzük, milyen szigorú feltételeknek is kell megfelelniük a bio zöldségeknek és gyümölcsöknek?

  • Termesztésük során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használhatnak fel
  • Kizárólag vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek
  • Előállításuk során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni (pl.: vetőmag, szaporítóanyag)
  • A termőfölddel szemben támasztott elvárás, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel
  • A késztermék (bio zöldség vagy gyümölcs alapú pl.: levek, lekvárok) sem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot

A biotermékek előállítási folyamatát a termőföldtől a boltok polcaira kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási szervezet végzi. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy bioélelmiszert vásároltunk, ha szerepel az "öko" vagy "bio" szó a termék megnevezése előtt, illetve fel van tűntetve rajta az "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó" felirat, valamint szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

Top 10 érv, ami miatt érdemes biotermékeket fogyasztani

  1. A biotermékekben nincsenek adalékok, vegyszerek
  2. Előállításuk szigorúan szabályozott és ellenőrzött
  3. Garantáltan GMO-mentesek
  4. A biotermékek feldolgozása során kíméletes technológiát alkalmaznak
  5. Beltartalmi értékük magas, tápanyagokban (vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok) gazdagok
  6. A bio zöldségek és gyümölcsök íze intenzívebb a lassabb növekedés miatt
  7. A biogazdálkodásból származó állati eredetű termékek (hús, tojás, tej, tejtermékek) magasabb fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmúak
  8. A biotermékek előállítása a környezetet sem terheli vegyszerekkel (pl.: a talajt, ivóvizet)
  9. Mivel természet és környezetbarát ezért a biogazdálkodás hosszútávon fenntartható
  10. A biotermékek rendszeres fogyasztása támogatja immunrendszerünket, illetve hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez

Hasznos tanácsok és tippek

  • Vásároljunk elsősorban hazai és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket
  • Kerüljük a távoli, egzotikus helyekről származókat, főleg ha Európai Unión kívüli országról van szó
  • Kerüljük az üvegházi termékeket, vagy ezekből a primőrökből vásároljunk bio-t
  • Kerüljük az import nem biogyümölcsöket, kivéve a banánt, a mangót és a kivit
  • Hámozzuk meg a vastag héjjal rendelkező zöldségeket és gyümölcsöket, majd utána mossunk alaposan kezet