Miért érdemes rendszeresen smoothie-t fogyasztanunk?

 

Ezt mind tudja egy smoothie:

  • A napi ajánlott zöldség-gyümölcs bevitelünk jelentős részét fedezhetjük egy nagy pohár smoothie-val;
  • Igazi tápanyagbomba, ráadásul értékes rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mindezt könnyen emészthető és szervezetünk számára jól hasznosítható formában;
  • Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így kiválóan beilleszthető napi étrendünkbe. Remek választás tízóraira, uzsonnára, edzés előtt, és akár utána is;
  • Megunhatatlan, mivel számos verzióban elkészíthetjük és kedvünkre variálhatjuk a jóízű alapanyagokat;
  • Készíthetjük hozzáadott cukor nélkül, ugyanis a gyümölcsöknek köszönhetően így kellemes íze lesz;
  • Saját igényeinkhez alakíthatjuk: elkészíthető glutén-, laktóz- és tejmentesen, és egyéb allergének nélkül a megfelelő alapanyagok összeválogatásával.

Miből készítsünk egészséges smoothie-kat?

A smoothie akkor lesz a legegészségesebb, ha nemcsak gyümölcsből készül, hanem zöldséget is teszünk bele, mégpedig 1/3 rész gyümölcs és 2/3 rész zöldség arányban.Érdemes valamilyen extra rostforrást is hozzáadni, ami lehet egy evőkanál lenmag, chia mag, teljes kiőrlésű zabpehely, vagy útifűmaghéj.

 

A vitaminok és ásványi anyagok még jobb felszívódása érdekében szükség van egy kevés jó minőségű zsiradékra. Ez lehet egy teáskanál növényi olaj (extra szűz olíva-, dió-, lenmag-, tökmag-, szezámmag olaj stb.), kókuszzsír, egyharmad érett avokadó vagy néhány szem olajos mag pl.: mandula, kesudió, illetve ezekből készült vaj (kesuvaj, mandulavaj) szintén egy teáskanál mennyiségben.

Regeneráló zöld turmix

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • ¼ érett avokádó húsa
  • 1 csésze bébi spenótlevél
  • 1 db szárzeller
  • 1 db kisebb (fagyasztott) banán vagy egy nagynak a fele
  • 1 ek. chia mag
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 1 nagy csipet fahéj
  • 3 dl víz (melynek felét, vagyis 1,5 dl-t ízlés szerint tejjel, laktózmentes tejjel, növényi tejjel is kiválthatjuk)

Elkészítés: tegyük a felsorolt hozzávalókat a turmixgépbe és egyszerűen krémesítsük. Fogyaszthatjuk azonnal, de üvegbe töltve magunkkal is vihetjük.

Lendületet adó pink turmix

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 csésze friss vagy fagyasztott tetszőlegesen választott bogyós gyümölcs pl.: eper, málna, áfonya (akár vegyesen)
  • 1 dl natúr élőflórás joghurt, igény szerint laktózmentes, szója vagy kókuszjoghurt is lehet
  • ½ db hámozott és tisztított cékla
  • 2 csapott ek. teljes kiőrlésű (gluténmentes) zabpehely
  • 4-6 szem natúr mandula vagy kesudió
  • 1 nagy csipet vaníliaőrlemény
  • 3 dl víz

Elkészítés: tegyük a felsorolt hozzávalókat a turmixgépbe és egyszerűen krémesítsük. Ha nem lenne elég édes, akkor 1 tk. mézet, vagy eritritet-steviát is tehetünk bele.

Smoothie kisokos – melyik alapanyag miért előnyös?

 

Banán: Káliumban és magnéziumban gazdag, amelyek többek között jótékony hatással vannak szívünkre és vérnyomásunkra.

Avokádó: Telítetlen zsírsavtartalma kedvező hatást gyakorol a koleszterinszintünkre és még a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is elősegíti.

Spenót és más leveles zöldek: Számos értékes tápanyagot tartalmaznak, a növényi fehérjéken túl, folsavban, magnéziumban, kalciumban, C és B-vitaminokban is gazdagok. Kitűnően hidratálják és tisztítják szervezetünket.

Alma: Rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavanoidokban és élelmi rostokban (pektin), C-és, B-vitaminokban, amelyek kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer egészségének fenntartásában.

Körte: Magas rosttartalmának köszönhetően kiváló hatással van az emésztésünkre.

Bogyós gyümölcsök: A sejtvédő és immunrendszert erősítő antioxidánsok gazdag forrásai, tápanyagokban bővelkednek, energia- és cukortartalmuk viszont alacsony.

Sárgarépa: Magas antioxidáns tartalma (béta-karotin) csodát tesz a bőrrel, rostjai pedig jóllakatnak és telítenek.

Cékla: A-, B-, és C-vitamin tartalma jelentős, antioxidánsai védik sejtjeinket a károsodásoktól és az öregedéstől. Levelét is nyugodtan beletehetjük smoothie-ba!

Szárzeller: Alacsony kalória, magas rost, vitamin (A, C, K, B) és ásványi anyagtartalom (foszfor, kálium, kalcium, magnézium) jellemző erre az értékes zöldségre.

Zabpehely: Kitűnő rostforrás, a benne található béta-glükán emésztésünkre és vércukorszintünkre is egyaránt pozitív hatással van.

Olajos magvak: Fehérje-, telítetlen zsírsavak-, kalcium-, magnézium- és cinktartalmuknak köszönhetően igen értékesek.