Milyen egy jó kisétkezés és miért ne hagyjuk ki?

A napközben beiktatott kisétkezéseknek köszönhetően könnyen megvalósítható a kb. 3 óránkénti étkezés. Így egész napra biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges energiát, jobban fogunk tudni tanulni-dolgozni, és sportolásra is marad erőnk. Elkerülhetjük az éhségrohamokat és a vércukor-hullámvasutat, ami testsúlyunkra nézve is kedvező. Továbbá a kisétkezések kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt építsünk be étrendünkbe. Az egészséges kisétkezések alapanyagai a gyümölcsökön és zöldségeken túl a natúr olajos magvak, a sovány tejtermékek pl.: joghurt, kefir, túró, sajt és a teljes kiőrlésű gabonák, illetve azokból készült termékek. Ebből adódóan a kisétkezések által tovább növelhetjük a napi rost-, vitamin- és ásványianyag-bevitelünket is.

 

Tápláló kisétkezések: Görög joghurt almával és dióval

Számtalan verzióban elkészíthető, ha a natúr (görög) joghurtot vagy kefirt különféle gyümölcsökkel és ízesítőkkel kombináljuk a gyerekek nagy örömére. Akár előző nap is összeállíthatjuk, így az ízek jobban összeérnek.

Ennek a kisétkezésnek kedvező a tápanyag-összetétele, megtalálhatóak bennük nélkülözhetetlen fehérjék, esszenciális aminosavak, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt. Kiemelkedő ezek közül a kalcium, magnézium, foszfor, cink, D-, A-, B1-, B2- és B12-vitaminok. Az élőflóra (probiotikumok) miatt pedig jótékony hatást gyakorol a bélflóránkra és az emésztésünkre.

A gyümölcsök, legyen az alma, barack vagy áfonya, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek feltöltik szervezetünk raktárait. Telis-tele vannak antioxidánsokkal, melyek fontos védelmi funkciót töltenek be. Kiváló rostforrások, melyek jótékony hatással vannak az emésztésre. Igazi desszertélményt adnak és kiválthatják a cukros édességek iránti sóvárgást.

A recepthez felhasznált alapanyagok gluténmentesek, igény esetén pedig laktózmentesen is könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • Milbona görög joghurt - 150 gramm
  • Közepes méretű alma - 1 db
  • Alesto dió, durvára vágva - 20 gramm
  • Méz vagy 1 tk. eritrit-stevia keveréke (növényi alapú, cukormentes édesítő) - 10 gramm
  • Ízesítéshez őrölt fahéj és akár vanília

Elkészítés: a kockára vágott almát keverjük össze a joghurttal és az ízesítőkkel, majd tegyük kis pohárba vagy dobozkába és tetejét szórjuk meg a durvára vágott dióval.

 

Házi energiagolyók (hozzáadott cukrot nem tartalmaz)

Ha gyermekünk már unja a müzliszeleteket, de mégis valamilyen egészséges, tápláló nasit szeretnénk neki adni, mellyel remekül kiváltható a csoki és cukorka, akkor próbáljuk ki ezt a pár perces receptet. Kis dobozban könnyen szállítható, így az iskolába is magukkal tudják vinni a gyerekek.

Az energiagolyók fehérjékben, telítetlen zsírsavakban, valamint rostokban gazdagok. Olyan értékes és létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint pl.: az E- és B-vitaminok, a kalcium, a magnézium, a kálium, a vas, a cink, a szelén és még sorolhatnánk. Az aszalt gyümölcs megadja a kellően édes ízt, így még mézre sincs szükségünk ehhez a recepthez.

Hozzávalók kb. 12-15 db golyóhoz

  • Puha, magozott datolya - 150 gramm
  • Natúr kesudió vagy mandula - 100 gramm
  • Cukrozatlan mogyoróvaj - 2 ek.
  • Natúr kakaópor - 1 ek.
  • Himalaya só - 1 csipet

 

Elkészítés: a hozzávalókat robotgépbe tesszük és pár percig turmixoljuk, míg homogén masszát kapunk. A masszából golyócskákat formázunk, és végül meghempergetjük natúr kakaóporban. Kakaópor helyett kókuszreszeléket, apró szemű zabpelyhet, darált mákot, chia vagy akár szezámmagot is választhatunk. Hűtőszekrényben több napig is eláll, ezért érdemes nagyobb mennyiségben elkészíteni.

Glutén- és tejmentes, földimogyorót és dióféléket viszont tartalmaz.