Steak- és vadhúskínálatunk
Széll Tamás

Széll Tamás a Lidl séfje a steakhúsról

A jó minőségű, jó fajtájú, hizlalt marhahúsnak nem csak a prémium (hátszín, bélszín) húsrészei puhák, porhanyósak sütés után. Megfelelő bontással és anatómiai ismerettel számtalan kiváló steak minőségű hús nyerhető a comb és lapocka legkülönbözőbb részeiből. A jó steak sütés módja, a kevesebb több elven alapul. Són, borson kívül sokszor más nem is szükséges. A pirítási hő is inkább legyen hirtelen, a sütés pedig lassú, közepes hőmérsékletű. A marha steak általános tulajdonsága, hogy pont a túlsütés hatására szárad ki, veszti el puhaságát és felkeményedik.

Galló Nóra dietetikus

Galló Nóra dietetikus ajánlásával

Az Angus (hivatalos nevén Aberdeen Angus) egy brit marhafajta, mely az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb magas minőségének köszönhetően, hazánkban és világviszonylatban egyaránt. Mivel az Angus húsmarha, ezért kiváló steak készíthető belőle. Húsa rendkívül jó minőségű, puha, zamatos, szaftos, mely márványozottságának tulajdonítható, ami azt jelenti, hogy a faggyú egyenletesen szövi át az izomrostokat. Ehhez a genetikán túl az állat tartása és takarmányozása is jelentősen hozzájárul.

Nézzük, milyen pozitív élettani hatással rendelkezik az Angus marha?

  • Teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrás (21 g fehérje/100 gramm hús)
  • Vitamin és ásványi anyagtartalmát tekintve az alábbiakból többszörös mennyiséget biztosít a szárnyasokhoz képest:
    Vas: véd a vérszegénységtől, hiszen elengedhetetlen az oxigént szállító vörösvértestek képződéséhez
    B12-vitamin: a vörösvértestek és az immunrendszer egészségének fenntartásához szükséges
    B6-vitamin: számos anyagcsere folyamatban vesz részt, ezeken keresztül az emésztő-, az ideg-, és az immunrendszer megfelelő működését is támogatja
    Riboflavin: támogatja a fehérje-, zsír-, és a szénhidrát anyagcserét
    Cink: létfontosságú a növekedéshez és a fejlődéshez, az egészséges immunrendszerhez, sebgyógyuláshoz, segíti a szag és ízérzet fenntartását
  • Kedvezőbb zsírsavösszetétel és konjugált linolsav (CLA) tartalom
Galló Nóra dietetikus
Széll Tamás

Széll Tamás a Lidl séfje a szarvashúsról

Mélyvörös, zsírszegény, rendkívül egészséges hús, mely minden esetben a természet ajándéka, hiszen vadon él, vadon nevelkedik. A szarvasfélék rendkívül válogatósak, nagyon megnézik mit fogyasztanak, így húsuk minden esetben a legkiválóbb minőséget képviselik. Kevesen tudják, de húsuknak a legalacsonyabb a víztartalma, így rendkívül tartós, jól érlelhető. Íze kimondottan vadas, karakteres, mély.

Herczeg Ágnes a Lidl borszakértője

Herczeg Ágnes borszakértőnk tippje

Ehhez a vadhoz a testes gazdag ízvilága vörösek illenek. Fejedelmi húshoz fejedelmi bor: Bock Ermitage Cuvée, vagy Günzer Boczor Cuvée
 

Herczeg Ágnes a Lidl borszakértője
Galló Nóra dietetikus

Galló Nóra dietetikus ajánlásával

A vadhúsok fajtától függetlenül, több mint 20 g fehérjét tartalmaznak (21—25 g), miközben energiatartalmuk mérsékelt, hiszen 100 g-ra nézve átlag 110—120 kcal energiát biztosítanak, ami jóval alacsonyabb az egyéb húsfélékhez viszonyítva. Zsírtartalom szempontjából szintén nagyon előnyösek, húsuk kimondottan zsírszegény. A vadhúsok jelentős PUFA- (többszörösen telítetlen zsírsav) tartalommal bírnak, továbbá rendkívül kedvező a bennük lévő zsírsavak aránya is.