Steak- és vadhúskínálatunk
Széll Tamás

Széll Tamás a Lidl séfje a steakhúsról

A jó minőségű, jó fajtájú, hizlalt marhahúsnak nem csak a prémium (hátszín, bélszín) húsrészei puhák, porhanyósak sütés után. Megfelelő bontással és anatómiai ismerettel számtalan kiváló steak minőségű hús nyerhető a comb és lapocka legkülönbözőbb részeiből. A jó steak sütés módja, a kevesebb több elven alapul. Són, borson kívül sokszor más nem is szükséges. A pirítási hő is inkább legyen hirtelen, a sütés pedig lassú, közepes hőmérsékletű. A marha steak általános tulajdonsága, hogy pont a túlsütés hatására szárad ki, veszti el puhaságát és felkeményedik.

Galló Nóra dietetikus

Galló Nóra dietetikus ajánlásával

Az Angus (hivatalos nevén Aberdeen Angus) egy brit marhafajta, mely az egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb magas minőségének köszönhetően, hazánkban és világviszonylatban egyaránt. Mivel az Angus húsmarha, ezért kiváló steak készíthető belőle. Húsa rendkívül jó minőségű, puha, zamatos, szaftos, mely márványozottságának tulajdonítható, ami azt jelenti, hogy a faggyú egyenletesen szövi át az izomrostokat. Ehhez a genetikán túl az állat tartása és takarmányozása is jelentősen hozzájárul.

Nézzük, milyen pozitív élettani hatással rendelkezik az Angus marha?

  • Teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrás (21 g fehérje/100 gramm hús)
  • Vitamin és ásványi anyagtartalmát tekintve az alábbiakból többszörös mennyiséget biztosít a szárnyasokhoz képest:
    Vas: véd a vérszegénységtől, hiszen elengedhetetlen az oxigént szállító vörösvértestek képződéséhez
    B12-vitamin: a vörösvértestek és az immunrendszer egészségének fenntartásához szükséges
    B6-vitamin: számos anyagcsere folyamatban vesz részt, ezeken keresztül az emésztő-, az ideg-, és az immunrendszer megfelelő működését is támogatja
    Riboflavin: támogatja a fehérje-, zsír-, és a szénhidrát anyagcserét
    Cink: létfontosságú a növekedéshez és a fejlődéshez, az egészséges immunrendszerhez, sebgyógyuláshoz, segíti a szag és ízérzet fenntartását
  • Kedvezőbb zsírsavösszetétel és konjugált linolsav (CLA) tartalom
Galló Nóra dietetikus