Tenger gyümölcsei, friss halak

Amit a halfogyasztásról tudni kell

Galló Nóra

Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértőjének tanácsai

A halhús kedvező táplálkozás-élettani hatásait régóta ismerjük, napjainkban számos tudományos kutatás is igazolja a rendszeres halfogyasztás szervezetre gyakorolt számos pozitív hatását.

Hazánkban az 1 főre jutó halfogyasztás évi kb. 2-3kg, ez is általában az ünnepi időszakokhoz köthető. Ez a csekély mennyiség jóval elmarad az ajánlotthoz képest, ezért érdemes lenne arra törekedni, hogy heti 2-3 alkalommal is kerüljön hal a tányérunkra.

Miért is ajánlott a rendszeres halfogyasztás?

Az egészségmegőrző, kiegyensúlyozott étrendbe jól beilleszthetők a különféle halak, hiszen változatosabbá teszik étrendünk, valamint rengeteg hasznos tápanyagot biztosítanak szerveztünk számára, ráadásul még könnyen emészthetőek is. A halak rendkívül jó fehérjetartalommal rendelkeznek (átlag 20g fehérje /100g halhús) vagyis a húsok fehérjetartalmával vetekszik. Zsírtartalmuk változó, vannak zsírosabb (pl.: makréla, hering, tonhal, lazac, ponty, harcsa, angolna) és sovány húsú (pl.: tőkehal, hekk, busa, süllő, fogas) halak is.

A tengeri halak esetében a magasabb zsírtartalomtól sem kell tartani, hiszen ezek jótékony Omega-3 zsírsavakban gazdagok, tehát kifejezetten szív és érrendszervédő hatásúak. A halhús vitamin és ásványi anyag tartalma is kiemelkedő. Nagyon jó forrásai a zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminnak, valamint a B12-vitaminnak, mely utóbbihoz csak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásából tudunk természetes formában hozzájutni. Remek a kalcium, magnézium, vas, szelén és cink tartalmuk is, továbbá a tengeri halak az optimális pajzsmirigyműködéshez elengedhetetlen jódot is nagy mennyiségben tartalmazzák.

 

Tipp: amennyiben van rá lehetőségünk, elsősorban válasszuk a friss halakat, de ne feledkezzünk meg a fagyasztott halakról és a jó minőségű halkonzervekről sem. A LIDL kínálatában számos hal és halkészítmény közül válogathat! 

A védőgázas vagy vákuumtechnológiás csomagolású termékeink

MINDIG FRISS HAL ÁLLANDÓ KÍNÁLATUNKBÓL

Halkínálatunkról - friss hal

Megkóstolná a pisztrángot? Friss lazacra vágyik? Esetleg egy klasszikus pontyvacsorát készítene?

Válasszon a Lidl széles, mindig friss, állandó halkínálatából!

SZÉLL TAMÁS RÖVID HAL LEXIKONA

Afrikai harcsa

Barna és feszes húsú, aromás ízű hal. Szálkátlan, igazi csemege, ha gyerekeket akarunk bevezetni a halhús szeretetébe! Jól állnak neki a markánsabb ízek (fokhagyma, hagyma, ecetes zöldségek), rántva vagy akár sörtésztában kisütve nagyszerű snack!

Busa

Nagytestű, többnyire szálkátlan hal. A belőle készült filé vagy csontos vágat is gyerekbarát. Kevésbé van jellegzetes halíze, ezért közkedvelt. Inkább frissen, hirtelen sütve az igazi, főzve, párolva kevésbé érdekes. Visszafogott ízesítése épp úgy jól áll neki, mint a markánsabb fűszerezés! Kevesen tudják, de planktonevő, nyíltvízi, magas oxigénigényű életmódja miatt az egyik legtisztább édesvízi fehérjeforrás.

Lazac

A pisztránggal rokonságban álló lazacnak egyedülálló színe csalogató. Puha, finom rostozatú, zsírral legarányosabban átszőtt szerkezete igazi sikersztori a konyhában! Érdemes a bőrén ropogósra sütni, közben vajjal locsolgatni, így percek alatt el is készül. Sütőben csak pár percre van szüksége, emiatt előnyösebb, ha serpenyőben kap pörzsanyagot. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, erre ugyanis érzékeny!

pisztrang-tepsiben-citrommal

Pisztráng

Igazi presztízsnek számító alapanyag! Magas oxigén- és hűvös vízhőmérséklet-igénye miatt válogatós az életterét illetően, ami érthetően befolyásolja húsának minőségét is. Egészben, bőrrel, csontján sütve, esetleg filében az igazi. Szofisztikált íze és aromája a nehéz fűszerezést kevésbé szereti. A kevesebb több! Pár csepp citromleven és vajon kívül másra ritkán van szüksége. Egészben sütve a zsenge gerincről és szálkákról a szép fehér filé azonnal és látványosan eltávolítható.

ponty-jegen-citrommal

Ponty

Klasszikus, jól ismert magyar alapanyag, jellegzetesen magyar a vágási módja is. Feszes a húsa, de pillanatok alatt sül vagy fő meg (pl. halászlében betétként). Alapvetően sovány, esetleg hasi részen lehet zsírosabb. Éles késsel a hátrészénél érdemes lehet irdalni is. Sütve, párolva, rántva, bármilyen "mártós" tésztában sütve egyaránt finom falat.

MSC - KÖRNYEZETTUDATOS HALÁSZAT

INSPIRÁLÓDJON HALAS RECEPTJEINKBŐL