A csirke részei

A szárnyasok részei

Miért nevezzük igazi ízbombának a farhátat? Melyik a legszaftosabb szárnyashús, és milyen vitaminok vannak a májban? Folytassuk a Húskalauzt a szárnyashúsok fajtáival, és derítsük ki együtt, milyen finomságokat készíthetünk belőlük!

Vajon melyik a legsoványabb húsrész valamennyi szárnyas esetében? Természetesen a mell! Nem véletlen, hogy az emberek a szárnyasok közül a csirke- és pulykamellet kedvelik a legjobban, és ezek a diétás étrendben is nagyon népszerűek. A kacsa és a liba mellrésze ennél jóval zsírosabb.

A szárnyas mell esetében körültekintően kell eljárnunk, mivel hajlamos a kiszáradásra. Míg a pulykát, csirkét, libát minden esetben át kell sütnünk, addig a kacsát akár rózsaszínre is piríthatjuk. A libamell gyakori alapanyag füstölve is.

Célszerű a szárnyas mell valamennyi fajtáját a bőrrel együtt átsütni, így ízletesebbé válik. Csaknem végtelen számú receptet találunk, amelyek szárnyas mellel a legfinomabbak, önmagukban viszont semmilyen leves elkészítésére sem ajánlottak visszafogott ízük miatt.

Széll Tamás a konyhában csirkét bont

A mell után a comb a második legnépszerűbb a szárnyas húsok közül. Gyakran bőrrel és combcsonttal kerül forgalomba, ezért kifinomultabb ízvilágot hoz magával. A szárnyasok combja a mellnél jóval szaftosabb, mert arányosabban szövik át a zsírszövetek és a puha inak. A comb a sütésen és a pároláson kívül minden formában kiválóan elkészíthető. A comb csontozva, bőr nélkül is megvásárolható, ezért ragukba, levesekbe remekül használható.

A rántott-sült csirkecomb a legnépszerűbb szárnyas recept, a képzeletbeli listán a második helyezett pedig az egészben sült liba és kacsacomb párolt káposztával. De a fenségesen finom combételeknek csak a fantázia szab határt, mert számtalan izgalmas lehetőség van a szárnyas combokban!

farhát a szárnyasok bontási maradéka. Gyakran csak másodrangú húsrésznek tekintik kiemelkedően kedvező ára miatt, azonban a farhát ennél egy sokkal izgalmasabb hústípus. Az ízanyagok főként a csontban és a bőrben tárolódnak, ezért a csontban és húsban gazdag alapanyag egy igazi ízbomba! A nagy mennyiségű farhát különleges ízeket ad a húslevesnek és a mártásoknak. Az egészben vásárolt szárnyast szétbontás után soha ne dobjuk ki, inkább főzzük bele a levesbe, vagy süssük meg, mert ízletes mártást készíthetünk belőle!

szárny megítélése kicsit hasonló a farhátéhoz: szintén másodrangúnak tekintett alapanyag, ám annál jóval húsosabb. Sütve, párolva és levesként elkészítve is kiváló, a csirkeszárnyból pedig zseniális csipegetős snacket készíthetünk.

A szárny három részre bontható. A szárnytő olyan, mint egy mini combocska, ami a mellből is tartalmaz egy kis részt. A szárnyközépen nagyjából egyenlő arányban van hús, bőr és csont, és rántott formában szeretik a legjobban. A szárnyvég ízben rendkívül gazdag alapanyag, ezért levesben és mártásban tud tökéletesen érvényesülni.

Sokan a szárnyas húsok közül a májat szeretik a legjobban, mert nemcsak olcsó, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználható. A jól elkészített máj fenségesen finom és egészséges, ráadásul bővelkedik A- és B-vitaminokban. Szárazon párolva a szárnyas máj fajtái nem annyira izgalmasak, inkább pirítva, hirtelen sütve vagy rántva mutatják meg a legízletesebb oldalukat. Ha a szárnyas húsokat egy isteni töltelékkel szeretnénk különlegesebbé tenni, akkor szinte kötelező kipróbálnunk a májat!

Ropogós csirkemellszendvics savanyú sárgarépával

Ropogós csirkemellszendvics savanyú sárgarépával

Kóstolja meg Széll Tamás sajttal és sonkával töltött ropogós csirkemellszendvicsét savanyú sárgarépával!

Ropogós csirkemellszendvics savanyú sárgarépával