Borértékelési pontrendszerünkről

A pontrendszer

A pontozás a következőképpen épül fel:

80-84 pont – átlag fölötti, jó bor 
Kellemes, tiszta ízvilágú bor, szépen hozza a fajtára jellemző jegyeket. Jó minőséget képvisel, megbízható választás. A minőségi mindennapok bora. 

85-90 pont – nagyon jó, magas minőségű bor 
Tiszta, komplex ízvilágú bor, amely remekül képviseli a fajtára és a készítésre jellemző illat- és ízjegyeket. Magas minőségű bor, ünnepi, különleges alkalmakra is remek választás. 

90-94 pont – különlegesen jó minőségű, kiemelkedő bor 
Különleges minőséget képviselő bor, amely a fajta kiemelkedő jellemzői mellett a termőhely jegyeit is magán hordozza. Intenzitása, egyensúlya és komplexitása miatt igazi klasszikus csúcsbor.  

95-100 pont – kivételes csúcsbor, egyedi karakterrel és stílussal 
Kivételes ízvilággal rendelkező csúcsbor, amely a legkifinomultabb ízekkel és termőhelyi jegyekkel rendelkezik. Gyűjteményes tétel, egyedi, jellegzetes intenzitással, harmóniával és komplexitással. 

HERCZEG ÁGNES A BOROK PONTOZÁSÁRÓL

Herczeg Ágnes borkóstoló

Hosszú folyamaton, számos kóstoláson mennek keresztül a borok mielőtt a polcainkra kerülnek. Szakértőnk több ezer különböző palackból választja ki azokat, amelyek forgalomba kerülhetnek. A borok stílusa és minősége is nagyon eltérő lehet – hiszen mi is nagyon sokféle ízt kedvelünk, ezért mást választunk egy könnyed fröccsözéshez, és mást választunk az ünnepi asztalra a finom fogások mellé.

A borleírások és a pontszámok segítségül szolgálnak, hogy könnyebben ki tudjuk választani az ízlésünkhöz és az alkalomhoz legmegfelelőbb bort. A borleírások a bor ízvilágát és stílusát mutatják be, a borok melletti pontok pedig az általános minőségéről adnak információt. A pontozás alapvetően egy nemzetközi sztenderdben történő minőségi elhelyezés. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy az egyéni preferenciák, és megszokott ízek miatt egy alacsonyabb pontszámmal értékelt bor valakinek jobban ízlik, mint egy magasabb pontszámú.  
A világ legjellemzőbb borbírálati rendszerei: 100 pontos, 20 pontos, 10 pontos. Mi, a Lidl-nél a nemzetközi borversenyeken is leggyakrabban használt 100 pontos rendszerben értékeljük a borokat. A pontozásért borszakértőnk, Herczeg Ágnes felel, aki több mint 10 éves nemzetközi borbírálati gyakorlattal rendelkezik, meghívott borbírálója a legrangosabb és a legelismertebb borszakértői teamből álló nemzetközi borversenyeknek. Így rendszeresen bírál az International Wine Challenge-en (IWC) és a Decanter World Wine Award-on (DWWA) is.

A pontrendszer azért nagyon megbízható, mert a végső pontszám egy átfogó, objektív elemzés eredménye, amely a következő lépésekből áll:

Herczeg Ágnes bort nyit
  1. Első lépésként a bort a pohárba töltjük. Értékeljük a tisztaságát, a megjelenés mellett a színmélységet, a színárnyalatot és a színintenzitást.
  2. Második lépésként a bor aromáit, illatjegyeit vizsgáljuk meg az esetleges borhibák kizárása után az illatintenzitást, komplexitást, a fajtára vagy a házasításra jellemző tipikusságot és harmóniát értékeljük.
  3. Harmadik lépésként a bort megkóstoljuk, anélkül, hogy lenyelnénk azt. A borok kiköpése azért is nagyon fontos, mert ezáltal biztosítható, hogy a bíráló alkoholos befolyásoltságtól mentesen, józanul és objektíven értékelje a borokat. A szájban az egyensúlyt, a harmóniát, a komplexitást, intenzitást, és a bor hosszúságát, más néven lecsengését értékeljük. Ehhez külön megfigyeljük a bor strukturális összetevőinek (pl.: sav, alkohol, tannin, esetleges maradékcukor) mennyiségét és minőségét, valamint az egymáshoz viszonyuló arányait.

A fenti három vizsgálati lépésnek az összetett elemzéséből vonjuk le a minőségi következtetésünket, és alakítjuk ki a bor végső pontértékét. – mondja Herczeg Ágnes, a Lidl borszakértője.

Lidl Borpercek – Herczeg Ágnes

Lidl Borpercek