A Kárpát-medencében a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek már több mint 2000 évre visszatekintő története van, vagyis előbb készültek itt borok, mint hogy mi, magyarok megérkeztünk ide. Ezt az értéket visszük tovább generációkon át, és csiszoljuk, tökéletesítjük borainkat.

Sokszínű földrajzi és éghajlati adottságainknak köszönhetően a boraink is sokszínűek. Ezt a 22 borvidékünk is bizonyítja. Mindegyik saját egyéniséggel és jellegzetes ízvilággal bír, ezt oltalmazzák az eredetvédelmi kategóriák, amelyeket a palackokon is megtalálunk. Az OEM megjelölés az Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, az OFJ az Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, és az FN a Földrajzi jelzés nélküli borokat jelöli. Az OEM- és OFJ-borok esetében biztosak lehetünk abban, hogy a szőlő a megjelölt borvidékről vagy régióból származik, míg az FN-borok esetében a szőlő bármelyik szőlőtermő vidékről származhat.

Magyarország borvidékei

MELYIK BORVIDÉK MIT KÍNÁL SZÁMUNKRA?

BADACSONY

A Balaton egyik ikonikus hegyén és környékén termő borokat a vulkanikus ásványosság és a gazdag ízvilágú, ám üde fehérborok jellemzik. Legfontosabb fajtái az olaszrizling és a csak itt található kéknyelű.

BALATONBOGLÁR

A Balaton déli partjánál elterülő borvidék egyaránt kínál fehérborokat és bársonyos vöröseket. Egy finom chardonnay vagy Irsai Olivér éppúgy megtalálható itt, mint a merlot és a cabernet sauvignon. A borvidéken termeszti szőlőjét a Garamvári Pincészet is, amelynek boraival és pezsgőivel gyakran találkozhatunk a Lidl polcain.

BALATON-FELVIDÉK

A Balatontól északra található borvidékünk a tanúhegyek és a karakteres, harmonikus fehérborok hazája. Szőlőfajtákban nagyon változatos a kínálat.

BALATONFÜRED–CSOPAK

A Balatonfüredet és Csopakot körülölelő borvidék a fehérborok, de legfőképp az olaszrizling hazája. A legszebb csopaki olaszrizlingeket „Csopaki Kódex” név alatt találhatjuk.

BÜKK

A bükki borvidék borait a hűvös elegancia jellemzi. Főként fehérborokat készítenek, azon belül is a legkedveltebbek a leányka és a chardonnay, kék szőlőből pedig a kékfrankos. Innen származik a Lidl vásárlói körében nagyon kedvelt Frakk pezsgő is.

CSONGRÁD

Csongrád főként a mindennapi alapborok otthona. A vörös- és fehérborok aránya közel azonos. A fehérborok közül a kövidinka és a rizlingek dominálnak, míg kék szőlőkből a kékfrankos és a zweigelt. 

EGER

Az egri bikavér hazája a hűvösen elegáns borairól ismert. A fehérboroknak éppolyan jó otthona, mint a fűszeresgyümölcsös vörösöknek. A Lidl kínálatában a borvidékről leggyakrabban ifjabb Gál Tibor boraival találkozhatunk. Nagy kedvencünk a Bikavér mellett annak fehérboros párja, az Egri Csillag.

ETYEK–BUDA

A Budapest melletti borvidékről izgalmas pezsgők és elegánsan friss fehérborok származnak. Bátran válasszunk innen sauvignon blanc-t, chardonnay-t vagy zöldveltelinit.

HAJÓS–BAJA

A Hajós-Baja borvidék az egyik legnaposabb régiónk, így az itt termő szőlőből készült borok is kellemesek és lágyan selymesek. A fehér és kék szőlők aránya közel hasonló. Nagyon sokféle szőlőfajtával dolgoznak.

KUNSÁG

A Kunság hazánk legnagyobb borvidéke – kínálata ezért is igen változatos –, ahol főként a mindennapok barátságos borait készítik, de találunk itt igen kiváló borászatokat is, amelyeknek illatos fehérborai és rozéi tökéletes kísérői egy nyári estének.

MÁTRA

A főként fehérboros mátrai borvidék nedűit két fő stílusra oszthatjuk: a nagyon kedves, szerethető és illatos fehérborokra és az ásványos-gyümölcsös fehér- és vörösborokra. A fehérborok közül az illatos fajták mellett az olaszrizling és a chardonnay, míg a vörösek közül a kékfrankos és a pinot noir jellemzi a borvidéket.

MÓR

Mór az ezerjó hazája. A Vértes és Bakony között található borvidékünkön a ropogós, kemény fehérborok az uralkodók. A határozott borok kedvelőinek remek választás egy móri bor.

NESZMÉLY

Komáromhoz közel, a Duna jobb partjánál találjuk a neszmélyi borvidéket, ahol a friss, könnyed és illatos fehérborok dominálnak. Az Irsai Olivér éppolyan jól érzi itt magát, mint a cserszegi fűszeres vagy épp a sauvignon blanc. Nem véletlen tehát, hogy a Hilltop Neszmély Irsai Olivér megtalálható a Lidl állandó kínálatában.

PANNONHALMA

A Győr melletti borvidékünk főként az üde fehérborairól ismert. Leginkább olaszrizlinget találunk itt, de az illatos fehérborok (pl. Irsai Olivér, sauvignon blanc) között is érdemes válogatnunk.

PÉCS

A Baranyai-dombság és a Mecsek lankáin terül el hazánk legmelegebb borvidéke. Borai gazdagok és buják. Elsősorban fehérborokat találunk itt, valamint egy ritkaságot, a Cirfandlit.

NAGY-SOMLÓ

A somlói borokat az ásványos, karakteres jelleg és a határozottság jellemzi. Főként fehérboros vidék, legjellemzőbb szőlőfajtája a juhfark. Régen úgy tartották, hogy aki a nászéjszakáján somlóit iszik, annak fiúgyermeke születik.

SOPRON

A Fertő tó melletti borvidékünk elsősorban vörösborairól, azon belül is kékfrankosairól ismert. A soproni borok határozottak, elegánsak és ásványosak.

SZEKSZÁRD

Szekszárd elsősorban a bársonyos vörösborok, a szekszárdi bikavér és az igazi gasztrovörösborok, a kadarka és a kékfrankos hazája, de a buja merlot is nagyon jól érzi magát errefelé. A Lidl kínálatában a borvidékről az Eszterbauer borokkal találkozhatunk a leggyakrabban. A családi borászat évek óta kiemelkedő és megbízható minőséget és értéket képvisel. Nagyon szeretünk velük dolgozni, mivel tökéletes gasztroborokat készítenek.

TOKAJ

A magyar borvidékek koronaékszere Tokaj, ahol a világhírű tokaji aszúk mellett ma már egyre több száraz borral, azon belül is kiemelkedő minőségű hárslevelűkkel és furmintokkal találkozhatunk. Olyan kiváló borász borait is megtalálhatják vevőink a Lidl áruházaiban, mint Áts Károly, aki a Grand Tokaj főborásza. Világhírű édes boraik mellett gyakran megjelennek kínálatunkban a száraz boraik is, amelyek sokszínűen párosíthatók különböző zöldséges és húsos ételekkel.

TOLNA

A tolnai borvidékünkön fehér- és vörösborokat is termelnek. Fő szőlőfajtái a chardonnay, az olaszrizling, a kékfrankos és a zweigelt.

VILLÁNY

Villány hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb borvidéke. Buja, testes és tartalmas vörösborai a legkeményebb szíveket is megdobogtatják. Vezető szőlőfajtája a cabernet franc, de Villány a hazája a kirobbanóan gyümölcsös portugiesereknek is. A borvidékről Günzer Tamás boraival találkozhatunk a leggyakrabban a Lidl polcain. Olyan ikonikus dűlőkön termeszti szőlőit, mint például a Bocor vagy az Ördögárok. Mindig nagy öröm Tamás tételei közül választani, hiszen gondos munkájuknak köszönhetően nagyon izgalmas borok készülnek a pincéjében.

ZALA

A Zalai-dombság elsősorban gazdag ízvilágú, fehérboros borvidék, a domináns szőlőfajta az olaszrizling, de illatos fajtákat és kevés kék szőlőt is találunk.