ETYEK-BUDA • MÓR • NESZMÉLY • PANNONHALMA • SOPRON
MÓRI BORVIDÉK
A Vértes és a Bakony között húzódik a gyönyörű móri borvidék. A szőlőtermesztés hagyománya itt is hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A borvidék egyik jellegzetes szőlőfajtája az ezerjó, amelyből száraz és édes borokat is készítenek. A fajta igazi otthonra lelt Móron, és ma már szinte egybe is forrt a neve a borvidékkel. A főként fehérborairól ismert borvidék az utóbbi években különösen népszerű lett a kiváló borokat készítő fiatal helyi borászoknak köszönhetően.
ETYEK–BUDAI BORVIDÉK
Úgy mondják: Etyek Budapest szőlőskertje, és igazuk is van. Ez a borvidék olyan közel van Budapesthez, hogy érdemes akár egy délutánra is kiugrani ide. Etyek óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és a kiemelkedő borok mellett ma már igazi gasztronómiai zarándokhellyé is vált. Ami pedig a borokat illeti, kiváló Pinot Noir-ok és Sauvignon Blanc-ok készülnek az itteni pincékben, emellett egy hatalmas pezsgőmozgalom is elindult, így hamarosan a védett Etyeki Pezsgő is kóstolható lesz. Persze ez nem is meglepő, hiszen eddig is a legjobb pezsgők alapanyagai kerültek ki a borvidékről. Ami pedig a „budai” részét illeti a borvidéknek, a Zsámbéki-medence önmagában is megér egy kirándulást, hiszen olyan kedves kis helyeket rejt, mint a töki Aligvárom pincesor, vagy a pátyi pincehegy.
Etyek-Budai borvidékről származó boraink: Etyek-Budai Olaszrizling , Nyakas Etyek-Budai Aligvárom Cuvée
NESZMÉLYI BORVIDÉK
A neszmélyi borok a mindennapok tökéletes partnerei. A festői szépségű borvidékünk az ország északi részén a Duna mellett húzódik, és ez a két tényező biztosítja a borok üde gyümölcsösségét. A neszmélyi borokra valóban ez a friss játékosság jellemző, ezért hajlamosak vagyunk csak a fiatal Irsai Olivéreket, Cserszegi Fűszereseket és Sauvignon Blanc-okat, rozékat keresni innen. Ám a nagy meglepetés akkor éri az embert, ha egy 20-25 éves muzeális bort kibont, és megdöbbenve tapasztalja, hogy a borvidék boraiban milyen fejlődési potenciál rejtőzik. Ez a borvidékünk is azok közé tartozik, amelyet mindenképp meg kell látogatni.
Neszmélyi borvidékről származó borunk: Hilltop Neszmélyi Merlot Rozé
PANNONHALMI BORVIDÉK
Ez a borvidék Magyarország egyik legrégebbi szőlőtermő területeinek egyike. Azonban – a borvidék tájképét uraló – a Pannonhalmi Apátság bencéseihez köthető a szőlőtermesztés és borkészítés igazi beindítása. A borvidék kiváló szőlőtermesztési adottságokkal rendelkezik, és a sűrűszövésű, gazdag ízvilágú, magasabb alkohollal rendelkező testes fehér- és vörösborokat épp úgy megtalálhatjuk a borvidéken, ahogy a könnyedebb illatos fehéreket, és a rozékat is. Az itteni borok csodás ízének titka az ásványi anyagokban, a gazdag talajban és az ideális érést biztosító lankás domboldalakban rejlik.
SOPRONI BORVIDÉK
A kutatások szerint a soproni borvidéken már a kelták is foglalkoztak szőlőtermesztéssel. Ez az a borvidékünk, ahol szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje, már a házakat is így építették régen. Ezért nem is meglepő, hogy a mai borászatokat a városon belül is megtalálhatjuk. Ezt a borvidéket a legjobb azonban kétkeréken, egy kerékpárral és egy piknikkosárral felfedezni a Fertő-tó és a Balf-Fertőrákos dűlőit járva. Az osztrák határ közelsége érezteti a hatását, hiszen a magyar borászatokban könnyen találhatunk osztrák hatást, és ez fordítva is igaz, az osztrák borászatoknál pedig megfigyelhető egy kis magyaros jelleg. A vezető szőlőfajta kékfrankos, de érdemes minden bort megkóstolni és kipróbálni, hiszen a Fertő-tó és a helyi, ásványokban gazdag, palás talaj kombinációja igazán egyedi ízeket hoz ki a szőlőfajtákból.