Nő a kertben ősszel faleveleket gyűjt

Készítsd fel a kertet is a télre!

Közeleg a tél, és a zord hideg a kertet is alaposan megviselheti, ha nem készülsz fel előre a zord időjárásra. Itt a nagy őszi ellenőrző-lista: ezeket a munkákat végezd el ősszel a telken, hogy a tavasz ne kármentéssel induljon!

Permetezz! A nagy hidegben a növények és a fák fokozott gombásodásnak vannak kitéve, ezért ősszel permetezd le az egész kertet, hogy a fertőzések és a kártevők ne találhassanak rajtuk támadási felületet.

Tedd rendezettebbé a kerted! Az ősz kiváló alkalom egy nagy növénymustrára: ültess új növényeket az elöregedett vagy beteg fák és bokrok helyére, amelyek fertőzésekkel támadhatják meg a kert többi növényét. Ültess gyönyörű új növényeket a kert üres részeire! De csak akkor vágj bele az átalakításba, ha alaposan utánajártál, hogy a kiszemelt területre melyik cserjét, növényt, fát érdemes ültetni, és a választott növények milyen sajátos igényekkel rendelkeznek, milyen gondozást igényelnek.

Gondoskodj a vízelvezetésről! Télen gyakran hóviharok és kiadós havas esők csapnak le ránk, ezek pedig szélsőséges esetben tönkreteszik a kertet. Az olvadó hóból származó víz elvezetése csak akkor zökkenőmentes, ha jól működnek a ház csatornái, ereszei, különben veszélybe kerül a kerted. Már az ősz első napjaiban győződj meg a tökéletes vízelvezetésről, hogy később ne jelentsen problémát a bőséges téli csapadék.

Avartalanítás. Mindenki imádja a kertet díszítő, gyönyörű őszi leveleket – egészen addig, míg már nyugodtan sétálni sem lehet tőlük. Gyűjtsd össze a leveleket minél hamarabb, és ha igazán profi vagy, még komposztálni is tudod őket, mielőtt beköszönt az igazi tél. A fertőzött leveleket érdemes miden esetben a kert egy elkülönített részén tartani, mert így kisebb az esélye annak, hogy beszennyezzék az egészséges növényeket.

Az utolsó őszi fűnyírás azért fontos, mert a kertben lévő fű fejlődésében kulcsszerepet játszik a talaj szellőztetése. Mielőtt beköszöntene a dermesztő hideg, indítsd be a fűnyírót, hogy ragyogó zöld fűvel induljon majd a tavasz!