Alma

„Minden nap egy alma az orvost is távol tartja” – szól a mondás, nem véletlenül. A gyümölcsök közül az almát termelik és fogyasztják a legnagyobb mennyiségben az egész világon, érthető tehát, hogy hogyan is került a legegészségesebb ételek Top 10-es listájának élére. Az alma rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavanoidokban és élelmi rostokban (pektin) ezért napi rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rák, magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Energiatartalma alacsony (52kcal/100 gramm), szénhidráttartalma is alacsonynak mondható (fajtától függően átlag 7-12 gramm/100 gramm). Gazdag az antioxidáns hatású C-vitaminban, B-vitaminokban (riboflavin, tiamin és B6 vitamin), melyek kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, a magnézium, a kálium és a foszfor, amelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervezet normál működésében. Az alma vízben oldódó rostjai (pektin), amelyek a húsában és a héjrészben találhatók, eltelítenek, és jóllakottság érzetet biztosítanak, valamint segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában is, ugyanis táplálják a jótékony bélbaktériumainkat.

Mivel rengeteg fajtája létezik (pl.: Idared, Gála, Golden, Jonagold, Jonathan, Granny Smith, Starking stb.) ezért kedvünkre válogathatunk a méretükben, színűkben, ízükben és állagukban különböző almafélék közül, és keressük őket a LIDL Piacon!

Tipp: fogyasszunk almát tízóraira vagy uzsonnára egy kis marék natúr olajos maggal (pl.: mandula, dió, mogyoró). Használjuk fel gyümölcs-zöldség turmixba, vagy reszeljük bele zabkásánkba. Próbáljuk ki az almás csirkemellet vagy a sültek mellé készítsünk belőle almamártást.

Pirosat vagy zöldet?

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e különbség a piros és zöld almák között, ezen kívül, hogy melyik az egészségesebb? A kérdés jogos, némi különbség van közöttük, de ennek mértéke igen csekély, az egészségünkre gyakorolt hatásukat tekintve pedig teljes mértékben elhanyagolható, hiszen egyformán rendkívül kedvező hatással vannak szervezetünkre.

Piros almafajták: színükből adódóan kissé magasabb az antioxidáns tartalmuk. Jellemzően édeskésebbek és lédúsabbak, mint zöld társaik.

Red chief: mély piros-sötét bordó színű, kissé csíkozott, alakja pedig megnyúlt. Íze jellemzően savas, emiatt kellemesen üdítő.

Érdekesség: az Amerikai Egyesült Államokból származik, rokona a starking típusú almának.

Kulcsszavak: a „Piros Főnök” savanykás ízű, kifejezetten üdítő almafajta


Jonagold: a Golden delicious és a Jonathan fajták „házasságából” született meg. Gyümölcse nagy (kb. 220-250 gramm), alapszíne sárgás-zöld vöröses-narancs pírral. Húsa laza, lédús, jellemzően édes.

Érdekesség: Egy New York-i mezőgazdasági kísérleti állomáson hozták létre. Fája hajlamos a mutációra, ezért több változata is van pl.: Jonagored.

Kulcsszavak: nagyméretű, omlós, lédús, jellemzően édes alma

Breaburn: gyümölcse közép-nagy, színe sárgás alapon narancsos-vöröses. Húsa kemény, íze nagyon kellemes a harmonikus cukor-sav aránynak köszönhetően.

Érdekesség: Új-Zélandról származik, a véletlennek köszönhetően jött létre. Magyarországon csak a melegebb területeken termeszthető.

Kulcsszavak: sárgás-narancsos színekben pompázó fajta, harmonikus cukor-sav tartalommal


Fuji: kétszínű, piros és sárga csíkos. Íze édes, húsa puhább. Kései érésű, jól tárolható, ezért akár egész évben kapható kiváló snack alma, de torták és desszertek készítésére is tökéletesen alkalmas.

Érdekesség: Japánban nemesítették, onnan a Fuji név, de népszerűségéből adódóan világszerte nagyon kedvelt almafajta.

Kulcsszavak: Piros-sárga csíkos, édes és omlós húsú, kiváló snack alma


Crimson Snow: intenzív bíborvörös héjú, fehér húsú almafajta. Nevét jellegzetes színéről kapta. Ropogós, lédús, kiegyensúlyozottan édes és savanykás, aminek köszönhetően egyedülálló ízélményt nyújt.

Érdekesség: eredetileg Ausztráliából származik, de Olaszországban termesztik és onnan exportálják.

Kulcsszavak: Ragyogó piros héj, zamatos hús, egyszerre édes és savanykás

 

Zöld almafajták: jellemzően vastagabb héjuknak köszönhetően roppanósabbak. Némileg alacsonyabb a szénhidrát és azon belül is a cukortartalmuk, rosttartalmuk ellenben kissé magasabb.


Golden Delicious: az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga színű, amely gyümölcshúsára is jellemző. Héja vékony, húsa puha, íze édes, leginkább a mézes vajra emlékezető.

Érdekesség: a világ legsikeresebb almafajtája, mely édes és sós ételekkel is harmonizál. Grillezve is mennyei!

Kulcsszavak: Élénk sárga, vékony héjú, puha, mint a vaj és édes, akár a méz


Granny Smith: Fényes, teljes érettségében fűzöld színű téli alma, amelynek héja viaszos bevonatú. Húsa fehér, tömör, szilárd és lédús. Íze kifejezetten frissítő, enyhén savanykás.

Érdekesség: Ausztráliából származik, a világon csak később terjedt el. Napnak kitett oldalát enyhe pír szokta borítani.

Kulcsszavak: Fénylő zöld héj, harsogó és lédús hús, kifejezetten frissítő