Alma

„Minden nap egy alma az orvost is távol tartja” – szól a mondás, nem véletlenül. A gyümölcsök közül az almát termelik és fogyasztják a legnagyobb mennyiségben az egész világon, érthető tehát, hogy hogyan is került a legegészségesebb ételek Top 10-es listájának élére. Az alma rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavanoidokban és élelmi rostokban (pektin) ezért napi rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a rák, magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Energiatartalma alacsony (52kcal/100 gramm), szénhidráttartalma is alacsonynak mondható (fajtától függően átlag 7-12 gramm/100 gramm). Gazdag az antioxidáns hatású C-vitaminban, B-vitaminokban (riboflavin, tiamin és B6 vitamin), melyek kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, a magnézium, a kálium és a foszfor, amelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervezet normál működésében. Az alma vízben oldódó rostjai (pektin), amelyek a húsában és a héjrészben találhatók, eltelítenek, és jóllakottság érzetet biztosítanak, valamint segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában is, ugyanis táplálják a jótékony bélbaktériumainkat.

Mivel rengeteg fajtája létezik (pl.: Idared, Gála, Golden, Jonagold, Jonathan, Granny Smith, Starking stb.) ezért kedvünkre válogathatunk a méretükben, színűkben, ízükben és állagukban különböző almafélék közül, és keressük őket a LIDL Piacon!

Tipp: fogyasszunk almát tízóraira vagy uzsonnára egy kis marék natúr olajos maggal (pl.: mandula, dió, mogyoró). Használjuk fel gyümölcs-zöldség turmixba, vagy reszeljük bele zabkásánkba. Próbáljuk ki az almás csirkemellet vagy a sültek mellé készítsünk belőle almamártást.

Felhasználása: az alma az egyik legősibb, egész évben elérhető és kedvező áron beszerezhető, ráadásul olyan sokféleképpen felhasználható, mint egyik másik gyümölcsünk sem. Azon túl, hogy egészben, gerezdekre vagy karikára vágva elrágcsálnánk, akár le is reszelhetjük vagy pürét is készíthetünk belőle. Fontos tudni, hogy ha meghámozzuk, akkor a héjjal együtt jelentős mennyiségűrostot is eltávolítunk, így ha nem szükséges, akkor ne tegyük. Levét kipréselve, turmixolva vagy pürésítve gyorsítjuk a benne található szénhidrátok felszívódását, amit bizonyos esetekben (pl.: inzulinrezisztencia, cukorbetegség) érdemes szem előtt tartani. Ha pároljuk, vagy befőttet készítünk belőle, akkor emészthetősége nagyon jó. A sült alma esetében a benne lévő cukrok karamellizálódnak, így még édesebbnek fogjuk érezni, éppen ezért hozzáadott cukrot már nem is szükséges használnunk, ízesítsük inkább fahéjjal és vaníliával, tetszés szerint egy kis szegfűszeg vagy kardamom is kerülhet bele.

Tárolása: ahhoz, hogy az alma ízét és frissességét minél tovább élvezni tudjuk, érdemes megfelelően tárolni. A hibás gyümölcsöt, ne tároljuk és ne tegyük a többi közé, hanem fogyasszuk el minél hamarabb. Az egészséges és ép almákat mosatlanul, hűvös (0-3 fokos) helyen tároljuk. Erre a célra megfelelő lehet egy fűtetlen kamra, pince vagy garázs is. Az alma tárolásának kedvez a magas páratartalom (kb. 90%-os). Ha kicsi a hely, használjunk ládákat, de ne béleljük ki papírral, mert az nedvszívó tulajdonságú. Hetente érdemes átválogatni a szemeket, hogy a puhább, esetlegesen megnyomódott, sérült darabokat időben el tudjuk távolítani. Az almák tárolási ideje némileg eltérő, míg az Idared akár 6-8 hónapig is kockázatmentesen tárolható, addig a Jonathan csak 2-4 hónapig tárolható minőségromlás nélkül.

Pirosat vagy zöldet?

Felmerülhet a kérdés, hogy van-e különbség a piros és zöld almák között és, hogy vajon melyik az egészségesebb? A kérdés jogos, némi különbség van közöttük, de ennek mértéke igen csekély, az egészségünkre gyakorolt hatásukat tekintve, pedig teljes mértékben elhanyagolható, hiszen mind egyformán kedvező hatással van szervezetünkre.

Almafajták a LIDL kínálatában

Mivel rengeteg fajtája létezik (pl.: Idared, Gala, Golden, Jonagold, Jonathan, Granny Smith, Starking stb.) ezért kedvünkre válogathatunk a méretükben, színűkben, ízükben és állagukban különböző almafélék közül.

Red Chief:

Mély piros-sötét bordó színű, kissé csíkozott, alakja pedig megnyúlt. A legpirosabb héjú, legédesebb, közepesen savas, emiatt az összhatás kimondottan „hízelgő” vagy üdítőnek is mondható. Az egyik legjobb ízű csemege alma, nyersen fogyasztva javasolt, gyerekeknek az édessége, illetve a kevésbé savanykás íz világa miatt lehet favorit.

Golden Delicious:

Az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga színű, mely gyümölcshúsára is jellemző. Közepes édessége mellett közepes savasság is jellemzi, ezért egy igen „szelíd” de karakteres íz jellemzi. Héja vékony, húsa puha, íze édes, leginkább a mézes-vajra emlékezető. A határozott Goldenre jellemző, őszies alma íz világa semmivel se téveszthető össze.

A világ legsikeresebb almafajtája, mely édes és sós ételekkel is harmonizál. Grillezve is mennyei!

Granny Smith:

Fényes, teljes érettségében fűzöld színű téli alma, melynek héja viaszos bevonatú. Húsa fehér, tömör, szilárd textúrájú és lédús. Íze kifejezetten frissítő, kevésbé hat édesnek magas savtartalma mellet, de egyensúlyban van, ezért savanykássága mellett is kimondottan jó ízű.

A legnépszerűbb zöldalma a világon, csemegeként, müzlibe pici mézzel és natúr görög joghurttal, de a francia almatortához, a tarte tatinhoz is a legjobb választás.

Gála:

Jellemzően sárgás-piros, viaszos héjú, kerek alma. A legkevésbé lédús, egyik legszikárabb almafajta, mely egyszerre mérsékelten édes, és mérsékelten savas is. Textúrája roppanós, de ha megpuhul, akkor kásássá válik. Mivel nedvesség tartalma alacsony, és nem esik szét könnyen hőhatásra, ezért kimondottan ajánlható kompótba vagy pitébe, de akár rétesbe is jó választás.

Idared:

Egyik fele sárga, ahol a nap éri, ott pedig piros. Kimondottan nem édes, hanem inkább savanykás ízű, lédús almafajta. Nagyméretű (kevesebbet kell pucolni-magozni), nem szétesős, ezért kimondottan jó választás süteményekhez, pitékhez, almapüréhez. Csemegének, nyersen kevésbé érvényesül, sülve-párolva süteményekben bontakozik ki, sok fahéjjal és egy kevés barnacukorral. Ütődésre érzékeny, viszont ha nem sérül, akkor az egyik leghosszabban eltartható almafajta.

Crimson Snow és Jonagold:

A Crimson Snow intenzív bíbor vörös héjú, fehér húsú almafajta. Nevét jellegzetes színéről kapta. Ropogós, lédús, kiegyensúlyozottan édes és savanykás, aminek köszönhetően egyedülálló íz élményt nyújt. A Jonagold gyümölcse nagy (kb. 220-250 gramm), alapszíne sárgás-zöld vöröses-narancs pírral. Húsa laza, omlós, lédús, jellemzően édeskés.

Enyhe savasság és édesség jellemzi őket, ezért igen jó fűszer és íz hordozók. Téli fűszeres sültalmaként, marcipánnal, mazsolával töltve az igaziak. De süteményekben, pitékben, rétesekben is használjuk bátran; bőven adhatunk hozzá citromlevet és héjat, valamint egy pici mézet/cukrot, mikor sütünk vele, így elronthatatlanok!