Banán

Mondhatjuk, hogy a banán szinte mindenki kedvence. Nagy népszerűségnek örvend ez a déli gyümölcs, hiszen finom, egészséges és rendkívül sokoldalú. Egyrészt remek és gyors energiaforrás, ezért sportolás előtt kifejezetten előnyös fogyasztása. Emellett olyan értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása, mint az A-, az E- és a B-vitaminok, valamint a kálium, a magnézium, a vas, a réz, mangán és a foszfor. A magas kálium-, ugyanakkor alacsony nátriumtartalmának köszönhetően segít a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában. Magas energia- (90 kcal/100 gramm) és szénhidráttartalma (23 gramm/100 gramm) előny, de hátrány is lehet. Fogyókúrázók, inzulinrezisztensek, cukorbetegek esetében nem mindegy, hogy mikor és mennyi banánt fogyasztanak, esetükben fontos a mértékletesség. A banán felhasználásának módja szinte végtelen. Lehet édeskés, fűszeres szószok alapanyaga, felhasználhatjuk levesbe, sűríthetünk is vele, továbbá segítségével egészségesebb desszerteket/édességeket készíthetünk.

Tipp: banán felhasználásával cukrot és zsiradékot tudunk spórolni, gondoljunk csak a banánpalacsintára, a banánkenyérre vagy a banánmuffinra. Bátran készítsünk belőle turmixot vagy adjuk zabkásához, gyümölcssalátához. Használjunk villával összetört banánt egészséges pohárkrémek vagy fagylaltok alapanyagaként.