Gesztenye

A gesztenye, amit más néven szelídgesztenyének vagy maróninak is hívnak, a bükkfafélék családjába tartozik. Érdekesség, hogy nem közeli rokona a vadgesztenyének, mely emberre enyhén mérgező. A szelídgesztenye igen tápláló és egészséges őszi-téli gyümölcs, hiszen magas a tápértéke, illetve számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő az antioxidáns hatású C- és E-vitamin, valamint a vízben oldódó B-vitamin tartalma (B1, B2, B6) Az ásványi anyagai közül a kálium a legjelentősebb, de magnézium, foszfor, kalcium, a nyomelemek közül pedig vas, cink, mangán és réz is található benne. Energiatartalma az olajos magvakéhoz képest jóval alacsonyabb, zsírtartalma elhanyagolható, így a zsírszegény étrendbe is beilleszthető. Fehérjetartalma alacsony, szénhidráttartalma ugyan magas (45 gramm/100 gramm), de lassú felszívódású, ezért nem megterhelő a szervezet számára. Élelmi rostokban bővelkedik, ezért hosszabb ideig biztosít jóllakottságot és még a bélműködésünkre is jótékony hatást gyakorol. A nyers gesztenye gyorsan elveszti víztartalmát, így érdemes hamar megfőznünk, így zárt dobozban, hűtőben pár napig eltartható, vagy a főtt gesztenyéket akár le is fagyaszthatjuk.

Tipp: fogyaszthatjuk nyersen, főzve, akár burgonya helyett köretként, sütve, kandírozva, lisztként megőrölve süteményekbe vagy kenyérbe, illetve próbáljuk ki szárnyasok és zöldségek töltelékében is.