Idén is több mint tízezer indulót várnak Magyarország ikonikus és bakancslistás nyári sporteseményére, melynek idén ismét a Lidl Magyarország lesz a névadószponzora.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség van a klasszikus 5,2 kilométeres táv mellett a 2,6 kilométeres féltáv és a SUP-pal is teljesíthető az 5,2 km-es táv teljesítésére.
Tekintse meg a tavalyi, 41. Lidl Balaton-átúszásról készült videónkat és látogasson el a rendezvény hivatalos weboldalára.
Idén is Lidl Balaton-átúszás!
Készüljünk együtt a 2024-es Lidl Balaton-átúszásra!
Idén is Lidl Balaton-átúszás! Ússzuk meg együtt 2024-ben is! Tekintse meg a tavalyi, 41. Lidl Balaton-átúszásról készült videónkat!
Az idei esemény tervezett időpontja: 2024. július 20., Révfülöp – Balatonboglár
Készüljön velünk és regisztráljon a 2024-es Lidl Balaton-átúszásra!
Helyes táplálkozás a sikeres Balaton-átúszás érdekében
A rendszeres úszás és edzés mellett ajánlott az étkezési szokásainkat is oly módon alakítani a felkészülési idő alatt, hogy az segítsen minket az átúszás napján. A megfelelő táplálkozás nem csak a teljesítmény javítása, a gyorsabb és hatékonyabb regenerálódás, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is rendkívül fontos.
Általánosságban elmondható, hogy az elfogyasztott ételek üzemanyagként szolgálnak („food is fuel” angolul), tehát törekedjünk a minőségi étkezésekre és fogyasszunk olyan ételeket, amelyek nem csupán energiát, tehát üres kalóriákat, hanem tápanyagokat is bőségesen biztosítanak szervezetünk számára.
A kiegyensúlyozott étrend részeként fontos, hogy a kellő mennyiségben és arányban fogyasszunk szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és antioxidánsokat, hiszen ezek képzik a sporttáplálkozás alapját is. Lássuk, miért?
- A szénhidrátok a szervezet fő energiaforrásai.
- Fehérjére van szükségünk izomzatunk megtartásához, építéséhez, illetve az izmok regenerálódásához is.
- A zsírok hosszabb és alacsonyabb intenzitású mozgás közben - mint például úszás - energiaként használhatók.
- Az antioxidánsok, különösen a zöldségekben és gyümölcsökben található flavonoidok gátolják a gyulladást és az izomlázat, valamint segítenek az izmok regenerálódásában.
Ahhoz, hogy minden szükséges makro- és mikro-tápanyaghoz hozzájussunk, nem elegendő naponta 1-2 alkalommal étkezni. Törekedjünk a napi ötszöri kisebb adagokra elosztott étkezésekre: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Az úgynevezett kisétkezéseket (tízórai és uzsonna) fogyaszthatjuk edzés előtt és után is. A kiegyensúlyozott és a nap folyamán elosztott energiabevitel hatására egész nap energikusak maradunk és a sportolás is jobban megy.
Amikor egy hosszabb (1-1,5 órát meghaladó) sporteseményre készülünk, mint amilyen a Balaton-átúszás is, teljesítményünk és közérzetünk szempontjából egyaránt meghatározó az, hogy mit fogyasztunk előtte és utána. Terhelés előtt a szénhidrátban gazdag, alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető ételek a preferáltak pl.: Lidl Crownfield teljes kiőrlésű zabpehelyből készült kása, banán, Lidl Alesto gyümölcsszelet.
Az esemény után fél-1 óra múlva könnyedebb, akár gyorsan felszívódó szénhidrátban és fehérjében gazdag étel ajánlott a szénhidrátraktárak feltöltése, illetve az izmok regenerálódásának elősegítése céljából. Ha közvetlenül edzés vagy verseny után gyomrunk még nem kívánja a szilárd ételt, akkor viszont nem kell erőltetni, néhány óra múlva is ráérünk enni.
A folyamatos folyadék- és elektrolit pótlás azonban elengedhetetlen, ezért még a rajt előtti 15-20 percben is fogyasszunk el 2-3 dl folyadékot, lehetőleg vizet, és ne feledkezzünk meg a verseny utáni bőséges hidratálásról sem, ekkor a 100%-os gyümölcslevek, illetve zöldség-gyümölcs turmixok/smoothie-k is bevethetők pl.: LIDL Solevita smoothie-k.
Magasabb szénhidráttartalmú snack ötletek
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 db kisméretű banán
- 1 db őszibarack vagy 2 szelet sárgadinnye
- 1 ek. chia mag
- 3 dl Vemondo Zabital
Elkészítés:
A smoothie hozzávalóit tegyük egy turmix gépbe és 1-2 perc alatt krémesítsük.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2 szelet Mcennedy Toast kenyér
- 2 evőkanál Hazánk Kincsei lekvár
- 2 teáskanál Maribel Mogyoróvaj
Elkészítés:
A két szelet toast kenyeret először megkenjük a lekvárral, majd a mogyoróvajjal is. Összeborítjuk a szeleteket, majd félbevágjuk és már fogyaszthatjuk is.
Tipp: ha nincsen időnk, de mégis egy kis energialöketre van szükségünk, akkor az Alesto gyümölcsszeletek és a Solevita Smoothie-k jó választások lehetnek ebben a snack kategóriában.
Magasabb fehérjetartalmú snack ötletek
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1/2 db kígyóuborka
- 2 ek. Pilos friss sajtkrém
- 4 szelet Pikok Pure Csirkemellszelet
Elkészítés:
A kígyóuborkából egy zöldséghámozó segítségével hosszúkás szalagokat vágunk, majd ezekre helyezzük a félbevágott sonkaszeleteket. Erre kenjük rá a kecskesajtkrémet, majd ezután jöhet a feltekerés, és már készen is vagyunk a tekercsekkel.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 150 gramm Pilos görög joghurt
- 50 gramm Pilos zsírszegény krémes túró
- 100 gramm eper/málna/áfonya, vagy akár vegyesen
- Ízlés szerint vaníliarúd
Elkészítés:
A natúr joghurtot és a túrót jól összekeverjük, ehhez adjuk ízlés szerint a vaníliarúd kikapart belsőjét is. A megmosott gyümölcsö(ke)t egy botmixer segítségével pürésítjük, de nem baj, ha kissé darabos marad. Egy üvegpohárba rétegezzük felváltva a gyümölcsvelőt és a joghurtos túrót. Fogyasztás előtt érdemes min. 30 percre hűtőbe tenni.
Tipp: ha nincsen időnk, de mégis egy kis extra fehérjére van szükségünk, akkor a Pilos High protein joghurt jó választás lehet ebben a snack kategóriában.
Magasabb energia és zsírtartalmú snack ötletek
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 30 gramm mandula liszt
- 30 gramm Valley Spire cheddar sajt
- 1-1 csipet só és bors
- 1-2 evőkanál víz (igény esetén)
Elkészítés:
Tegyük a mandula lisztet, a fűszereket és a reszelt cheddar sajtot egy konyhai robotgépbe és addig keverjük, míg össze nem áll a tészta, ehhez egy kevés vízre is szükség lehet. Két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd egy késsel vagy pizza szeletelővel vágjunk tetszőleges méretű krékereket. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12 perc alatt süssük ropogósra.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1/2 db nagyméretű avokádó vagy 1 egész kisebb darab
- 50 ml Vemondo kókuszital
- 1 púpos evőkanál Belbake kakaó por
- 1 teáskanál Belbake nádcukor
- 1 teáskanál durvára vágott Alesto mandula
- Ízlés szerint vaníliarúd
Elkészítés:
Az avokádó húsát, a kakaó port, a cukrot, a vaníliát és a kókuszitalt is tegyük a turmixgépbe és addig krémesítsük, míg puding állagot nem kapunk. Kanalazzuk egy pohárba, szórjuk a tetejére az aprított mandulát és fogyasztás előtt tegyük hűtőbe minimum fél órára.
Tipp: ha nincsen időnk, de mégis egy kis extra energiára és jó minőségű zsírforrásra van szükségünk, akkor az Alesto Csemege mix jó választás lehet ebben a snack kategóriában.