Banner

Állateledel kínálatunk

Hányszor kapjon enni a macskánk, és milyen hústól lehet allergiás a kutyánk? Miért nem egészséges, ha a cicus konyhai maradékon él, és vajon tényleg betegséget okozhat, ha a kutyus sok csontot eszik? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat négylábú kedvenceink táplálkozásáról.

Az egészséges cicák titkai

Magyarországon is széles körben elterjedt tévhit, hogy cukros tejjel vagy tehéntejjel kell etetni a macskákat. A legtöbb cicus szervezete egyáltalán nem tudja feldolgozni a cukrot, a tejet és a laktózt sem, ezért ezek a tápanyagok hasmenést, kiszáradást okozhatnak náluk. A kifejezetten nekik készített macskatej, vagy laktózmentes tej jobban esik majd nekik, ráadásul ezekben jóval több az ásványi anyag, mint a tehéntejben, míg tejcukor tartalmuk jóval alacsonyabb.


A macskák a boltokban vásárolható húsok bármelyikéből ehetnek, kivéve a sertéshúst, mert attól bélférgesek lehetnek, és elkaphatják a lázzal járó (veszettségre hasonlító) Aujeszky-kórt. Az sem jó, ha a cicánk túl sokat eszik az emberi ételekből, mert ezek gyakran túl sósak, fűszeresek neki, és rengeteg tartósítószert és színezékanyagot is tartalmaznak, amelyek megbetegíthetik a macskákat. Ezért is egészségesebb, ha a számukra készített macskatápokkal etetjük kedvenceinket. Érdemes betartani a tápokon lévő napi ajánlott adag mennyiségeket.


Vannak olyan ételek, amelyek egyáltalán ne adjunk macskáknak. A hagyma, a paradicsom és a citrusfélék túl savasak a cicák gyomrának, nehezen tudják ezeket feldolgozni, a csoki és a kakaó pedig nagyon megterheli a szívüket.


A 3 hónapos kiscicák általában napi 4-5 alkalommal esznek, ez a mennyiség később 3 alkalomra csökkenthető, féléves kor után viszont elég naponta kétszer etetni kis kedvenceinket (ugyanabban az időpontban, hogy a macskák hozzászokjanak a rendszeres táplálkozás ütemezéséhez).


De mennyi finomságot kapjon a cicánk? A kertben és az utcán kószáló macskák lakomázzanak annyit, amennyi jólesik nekik! A meghagyott finomságokat is nyugodtan a kalandor macskák előtt hagyhatjuk, mert doromboló barátaink egyáltalán nem falánk természetűek, nem fogják mohón azonnal megenni az egészet. A lakásban élő macskákkal más a helyzet, mert ők kényelmesebb életet élnek, és hajlamosabbak akár unalomból elmajszolni a tálban lévő finomságokat, ami elhízással fenyeget.

A kutyák született ragadozók. Mégis rosszul viselik, ha folyamatosan csak hússal etetjük őket, mert túlságosan sok foszforhoz és a kelleténél kevesebb kálciumhoz jutnak, ami zavarja a csontok normális fejlődését. Viszont a kutyák főtt rizst, sőt, egy kevés kenyeret is fogyaszthatnak, és a természetben megtalálható cukrok sem okoznak gondot az emésztésüknek. Kiváló választás még a reszelt alma, a répa, a főtt tojás, a sajt, a joghurt vagy a túró is, a húsok közül pedig szinte minden (bár vannak olyan ebek, amelyek bőre allergiás lehet a baromfihústól). A lényeg, hogy csak alaposan átsütött vagy megfőzött húst adjunk kedvencünknek, különben szalmonellás lehet, ami erős hasmenéssel jár. A csoki és a kakaó náluk is tiltólistán van, akárcsak a macskáknál.


Az is egy régi mítosz, hogy a kutyák rajonganak a csontokért. Ha túl sokat adunk neki egyszerre, és nem főzzük meg alaposan a csontot, akkor ez komoly gyomorproblémákat okozhat.


Egy 2-3 hónapos kutyának naponta háromszor kell ennie, a 6-12 hónapos kutyának pedig kétszer adjunk finomságokat. Később már az is elég, ha naponta egyszer kínáljuk meg egy igazi lakomával, és a rutinos gazdik szerint erre az esti órák a legalkalmasabbak.


Rengeteg kutyatáp létezik, amelyek közül nehéz megtalálni a kutyus számára legjobbat. Olyat érdemes választani, amin feltüntetik a fehérje és a hústartalom egészséges arányát. A legjobb, ha a boltban megkérdezünk egy tájékozott eladót arról, hogy melyik tápot ajánlja, amennyiben kutyánknak különleges igényei vannak.


Találja meg macskája vagy kutyája új kedvencét a LIDL üzleteiben!