Banner

Hús- és halkínálatunk

Friss húsok a Lidlben: minőségi és biztonságos


Friss hús termékeink biztonságos és higiénikus csomagolásban kerülnek üzleteinkbe. Rövidfilmünkben megismerheted a húsfeldolgozási folyamatunkat, mellyel garantáljuk az állandó minőséget.

Amit a húsfogyasztásról tudni kell

A húsok és húskészítmények, megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva, kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. A kiegyensúlyozott és változatos étrend alkotói, hiszen nagyon fontos teljes értékű fehérjeforrások. Energiatartalmuk függ a zsírtartalomtól, ami fajonként és húsrészenként egyaránt változó. A húsok koleszterin tartalma szintén eltérő, de leginkább a belsőségekre jellemző nagyobb mennyiségben. A húsok rendkívül jó minőségű fehérje források (átlagosan 20% fehérjetartalommal rendelkeznek), tehát megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav, valamint zsírok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt.


Kiemelkedő ezek közül a B-vitamin csoport (B1, B2, niacin, B6, B12). A B12- vitaminnak, mely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül az A-, és a D-vitamin szintén említésre méltóak. Az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és ebből adódóan rendkívül jól felszívódó vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Amennyiben a főétkezéseink tartalmaznak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásból.


Napi hús szükséglet


A hazai és nemzetközi egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. 1 adag = 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús vagy 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott vagy 1 db tojás. A mértékletes húsfogyasztás mellett törekedjünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú húsféleségeket válasszuk, hiszen így elkerülhető a felesleges zsírbevitel és az ebből származó túlzott energia bevitel. Húsételeinket pedig készítsük zsírszegény módon és fogyasszuk sok zöldséggel, savanyúsággal, salátával kiegészítve.