Burgonyalepény olajos heringgel, savanyított édes káposztával és tejföllel

Széll Tamás receptvideója
- Elkészítési idő: 1 óra
- Nehézség: könnyű
- Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók
- Burgonya, héjában főzve, tisztítva, áttörve hidegen - 300 g
- Castello kristálycukor - 15 g
- Élesztő, friss - 15 g
- Castello só - 15 g
- Pilos tej - 100 g
- Perlenbacher malátaital - 100 g
- Castello liszt - 280-300 g
- Fejes fehérkáposzta, csíkokra vágva vagy gyalulva - 1 nagy fej
- Pagusa ecet, 10%-os - 2 dl
- Víz - 3 dl
- Castello kristálycukor - 100 g
- Castello só - 10 g
- Alpenfest mini szalámi - 1-2 szál
- Promienna napraforgóolaj - 1 dl
- Nautica hering olajban - 120 g
- Pilos tejföl - 200 g
- Snidling, aprítva - 1 köteg
Elkészítés
Először a lepényt készítjük el. Semmi más dolgunk nincs, mint minden összetevőt alaposan összekeverni, ügyeljünk azonban, hogy a tej és a malátaital legyen langyos, hogy az élesztő könnyebben elinduljon, és hamarabb megkeljen a tészta. Ha a homogén állagú, se nem túl híg, se nem túl sűrű tésztánk elkészült, fedjük le egy nedves konyharuhával és hagyjuk duplájára, esetleg két és félszeresére kelni a tésztát.
Felforraljuk az ecet, víz, cukor és só keverékét. Amíg felforr, a káposztát lereszeljük vagy csíkokra vágjuk, enyhén besózzuk, hogy levet engedjen. Addig kivesszük a szardínia gerincét. A kinyomkodott káposztát a lébe tesszük, és mikor a lé újra felforr, lekapcsoljuk a gázt és hagyjuk kihűlni. Közben egy kis kockákra vágott tiroli kolbászt száraz serpenyőben megpirítunk, és a heringet is kisebb-nagyobb darabkákra vágjuk.
Ha megkelt a tészta, kevés olajat melegítünk egy serpenyőbe és lepénykéket sütünk, pont úgy, mintha amerikai palacsintát készítenénk! A tésztát olajozott kanállal tesszük a serpenyőbe. Mindkét oldalát süssük mérettől függően egy-két percig. Ha elkészült, tálalhatunk is. A langyos lepényt megkenjük egy kis tejföllel, teszünk rá a savanyított káposztából, majd a heringet és a pirított kolbászkát is elosztjuk a tetején. Nagy kanál tejföllel és frissen vágott snidlinggel díszítjük.