Héjában sült burgonya, sajtos mártogatóval és tejföllel
Széll Tamás receptvideója
- Elkészítési idő: 50 perc
- Nehézség: könnyű
- Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók
- Burgonya, közepes, héjasan - 8 db
- Appenzeller sajt, reszelve - 100 g
- Cheddar sajt, reszelve - 100 g
- Holland gouda sajt, reszelve - 100 g
- Red Leicester sajt, reszelve - 100 g
- Száraz fehérbor - 4 dl
- Fokhagyma - 1 gerezd
- Barna, magvas bagett vagy kenyér, pirítva - 8 szelet
- Kukorica keményítő - 1 ek
- Szerecsendió - 1 csipet
Elkészítés
A burgonyákat alaposan megsikáljuk körömkefével és leöblítjük. 180 fokos sütőbe tesszük egy grillrácsra, hogy minden irányból süljön. Kb. 30-40 percig sütjük, míg egy kést ellenállás nélkül tudunk beleszúrni. Közben elkészítjük a sajtmártást. Egy közepes lábas belsejét alaposan bedörzsöljük fokhagymával, és beleöntjük a fehérbort. Egy-két percig forraljuk, közben a különböző sajtokat lereszeljük, majd egy evőkanál keményítővel átforgatjuk, hogy a sajtra rátapadjon, ami picit sűríti is a mártást, illetve segít megkötni a sajtból kiolvadó zsírt. Ha ezzel megvagyunk, a forrdogáló borhoz adjuk a sajtot, kevés szerecsendióval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Óvatosan melegítsük a tűzön a készülő mártást, a cél, hogy lassan forraljuk, inkább olvasszuk a sajtot, közben kevergessük habverővel egészen addig, míg sima és sűrű nem lesz. Ha egyet forr, el is készült. Ha elkészült a burgonya és a mártogatós, tálalhatunk is. A mártást és a tejfölt is kis tálkákba tesszük, a langyosra hűlt burgonyát a kezünkkel tördeljük, és felváltva tunkoljuk a mártásba, illetve a tejfölbe a pirítóssal.