Grillezett sertéstarja hagymákkal és sült paprikás burgonyasalátával

Hozzávalók:

  • Burgonya - 500 g
  • Paprika, piros húsú - 2 db
  • Pilos görög joghurt - 250 g
  • Citrom, reszelt héja és leve - 1 db
  • Petrezselyem - 1 csokor
  • Kania Cayenne-bors - 1 kk.
  • Fokhagyma, tisztítva - 1 gerezd, a pácba + 10–20 gerezd
  • Mikado fűszerpaprika - 2 kk.
  • Őrölt kömény - 1 kk.
  • Húsfarm szeletelt sertéstarja - 600 g
  • Sonkahagyma - 8 fej
  • Kristálycukor - 2 kk.
  • Újhagyma - 3 db
  • Promienna napraforgóolaj - 0,5 dl
  • Castello só - ízlés szerint
  • Kania fekete bors - ízlés szerint

Elkészítés:

Sült paprikás burgonyasaláta:

A burgonyát vékony karikákra, a piros húsú paprikát vékony csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, sózzuk-borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, összekeverjük, 180 °C-os sütőbe tesszük 35–40 percre, míg a zöldségek megpuhulnak és egy kicsit meg is pirulnak. (Sütés közben néhányszor keverjük meg!) Ha elkészült, egy keverőtálban a sült burgonyához és a paprikához adunk néhány evőkanál joghurtot, reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet, finomra vágott petrezselymet és Cayenne-borsot. Hűvös-langyosan a legfinomabb!

Sertéstarja:

A tarjához készítünk egy villámpácot: pár evőkanál olajat, egy gerezd zúzott fokhagymát, őrölt borsot, fűszerpaprikát, köményt összekeverünk, majd a szeletelt tarját bepácoljuk. Lefóliázzuk és kint hagyjuk szobahőmérsékleten a sütésig.

Hagymák:

Sütőpapírból hajtogatunk egy tasakot, tűzőgéppel megerősítjük a széleit, majd félbevágott sonkahagymát és egész gerezd fokhagymákat teszünk bele. Kevés olajat, sót és cukrot adunk hozzá, összerázzuk, majd lezárjuk. Tűzőgéppel megerősítjük, hogy ne tudjon a gőz könnyen távozni belőle. 180 °C-os sütőben sütjük 30–40 percig, majd hagyjuk kihűlni tálalásig.

Tálalás:

A tarját tűzforró vasserpenyőben sütjük, de csak az egyik felét, miközben a sütőt grillfokozatra és 220 °C-ra állítjuk. A szeleteket megfordítjuk, és betesszük a serpenyővel együtt 4–6 percre a sütőbe, míg a másik felük is megpirul. Egy másik serpenyőben, erős tűzön, röviden rápirítunk a tasakban sült hagymákra és a friss újhagymára. A tarját a paprikás burgonyasalátával és a pirított hagymákkal tálaljuk.