Egészséges és finom - készítsen otthon friss gyümölcsleveket és turmixokat gyümölcscentrifugával vagy turmixgéppel
A táplálkozási szakemberek napi 400-650 gramm gyümölcs és zöldség fogyasztását javasolják. Sokak számára ez az ajánlás szinte elérhetetlen cél. Nem csoda, hiszen gyakran túl kevés idő van az egészséges táplálkozásra, különösen a stresszes mindennapokban. Az olyan konyhai eszközök, mint a gyümölcscentrifugák, turmixgépek vagy aprítógépek ideálisak arra, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget a lehető legrövidebb időn belül fogyaszthatóvá tegyenek. Miután megvásárolták, sokan alig tudják elképzelni az életüket e praktikus eszközök nélkül, és örömmel veszik tudomásul, hogy az egészséges táplálkozás végre valósággá vált.
Amikor azonban azzal a döntéssel kell szembenéznie, hogy melyik készüléket vásárolja meg, elkerülhetetlenül felmerül néhány kérdés: Mi a különbség az elkészítési formák között? Hogyan működnek a különböző konyhai robotgépek, és melyek ezek előnyei és hátrányai? Hogyan lehet a legtöbb tápanyagot kinyerni a gyümölcsből, és melyik az egészségesebb: a gyümölcslé vagy a turmix? Ebből a cikkből mindent megtudhat, amit a gyümölcsfacsarásról, turmixolásról és aprításról tudni kell.
Gyümölcsfacsarás, turmixolás és aprítás: mi a különbség?
Aki a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra szolgáló konyhai segédeszköz vásárlását fontolgatja, nehezen tud választani a kínálatból: gyümölcscentrifuga, turmixgép vagy aprítógép legyen? Az, hogy melyik készülék felel meg leginkább az Ön igényeinek, elsősorban attól függ, hogy melyik elkészítési formát részesíti előnyben.
A gyümölcscentrifugák kivonják a gyümölcsökből és zöldségekből a folyékony összetevőket, és tiszta gyümölcslevet állítanak elő, a durvább összetevők hulladékként maradnak vissza. Ez az ún. törköly különösen sok rostot tartalmaz. A turmixgépek viszont alkalmasak a gyümölcsök és zöldségek egészben történő pürésítésére - a végeredmény jellemzően egy olyan turmix, amely tartalmazza a felhasznált gyümölcsök és zöldségek összes összetevőjét, és ezért sűrűbb. Az aprítógépek még durvább eredményt biztosítanak, mivel ezek a készülékek csak aprítanak anélkül, hogy a gyümölcs- és zöldségdarabokat pürévé dolgoznák fel.
A gyümölcscentrifugák, turmixgépek és aprítógépek működési elve és használata
A gyümölcscentrifugák, turmixgépek és aprítógépek nemcsak működésükben, hanem használatukban is különböznek egymástól. Elmagyarázzuk a legfontosabb különbségeket és sajátosságokat.

Gyümölcscentrifuga
Készítsen finom gyümölcslevet gyümölcscentrifugával
A gyümölcscentrifugák kivonják a folyadékot az egyes gyümölcs- és zöldségdarabokból, és ízletes gyümölcslevet készítenek. A préselendő gyümölcsöt a gyümölcscentrifugába helyezés előtt elegendő kettévágnia vagy nagyobb darabokra aprítani, és ezután a készülékbe helyezhető a szárával és a héjával együtt. A szilárd alkotóelemek visszamaradnak törkölyként. Alapvetően kétféle gyümölcscentrifuga létezik: léfacsaró és centrifugális gyümölcscentrifuga.
Míg a léfacsaró mechanikus nyomás segítségével nyeri ki a gyümölcslevet a gyümölcsből, addig a centrifugális gyümölcscentrifuga akár 15 000 fordulat/perc sebességgel összezúzza a gyümölcsöt, és egy rostán keresztül szétválasztja a szilárd és folyékony összetevőket. A léfacsarók kíméletesebben dolgozzák fel a gyümölcsöket és zöldségeket, csendesebben dolgoznak és tisztább levet készítenek, mint a centrifugális gyümölcscentrifugák, de általában lényegesen drágábbak is. A legtöbb modern gyümölcscentrifuga szinte bármilyen típusú gyümölcsöt és zöldséget képes olyan lévé alakítani, amely nemcsak ízletesebb, hanem egészségesebb is, mint a szupermarketből származó, iparilag előállított gyümölcslé.
Gyümölcsfacsarás gyümölcscentrifuga nélkül
Ha nincs gyümölcscentrifugája, de van otthon egy gyorsfőző kuktája, akkor könnyen facsarhat gyümölcslevet gőzzel. Erre a célra különösen a magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek ideálisak. 500 gramm gyümölcshöz vagy zöldséghez adjon 100 ml vizet a gyorsfőző kuktába, és szerelje fel egy lyuk nélküli betéttel, amely gyűjtőtálcaként szolgál. A rostabetétet helyezze erre rá, mielőtt a megmosott gyümölcsöket és zöldségeket az edénybe tenné. Ezután csak annyit kell tennie, hogy bekapcsolja a gyorsfőző kuktát - a gőz elvégzi a többit.

Turmixgép
Az állómixer és más turmixgépek pürésítik a gyümölcs- és zöldségdarabokat, és egységes masszává dolgozzák fel őket. A végtermék állaga a forgási sebességtől, azaz a turmixgép fordulatszámától, az alapanyagok folyadéktartalmától és a hozzáadott víz mennyiségétől függ.
Mivel a gyümölcsöket és zöldségeket egészben dolgozzák fel, ennek megfelelően kell őket előkészíteni. A magokat, a gyümölcs szárát és a héját el kell távolítani. Mielőtt bekapcsolja a turmixgépet, győződjön meg arról, hogy a kések nincsenek-e blokkolva. Míg a nagy teljesítményű turmixgépek elindíthatók akkor is, ha a keményebb hozzávalókat vagy a jeget indítás előtt behelyezik, a kisebb teljesítményű készülékek esetében a nagyobb és szilárdabb hozzávalókat csak működés közben szabad hozzáadni.

Aprítógép
Az aprítógépek a turmixgépekhez hasonlóan működnek, de a gyümölcsök, zöldségek és egyéb élelmiszerek durvább darabokra való feldolgozására szolgálnak. Számos készülék esetében a kívánt vágási típus különböző betétek segítségével testre szabható. A turmixgéphez hasonlóan minden gyümölcsöt és zöldséget meg kell tisztítani a magoktól, a gyümölcsszáraktól és szükség esetén a gyümölcs héjától, mielőtt a készülékbe helyezik azokat. A megfelelő készülék megvásárlásakor figyelembe kell vennie, hogy milyen élelmiszereket szeretnének a készülékkel aprítani. A fagyasztott és nagyon kemény élelmiszerekhez különösen nagy teljesítményű készülék ajánlott, míg a legtöbb más alkalmazáshoz elegendő az 500 watt körüli teljesítmény.
A különböző gépek előnyei és hátrányai
A gyümölcscentrifugák előnyeinek és hátrányainak áttekintése | |
---|---|
Előnyök | Hátrányok |
|
|
A turmixgépek előnyeinek és hátrányainak áttekintése | |
---|---|
Előnyök | Hátrányok |
|
|
Az aprítógépek előnyeinek és hátrányainak áttekintése | |
---|---|
Előnyök | Hátrányok |
|
|
Melyik a jobb: gyümölcsé a gyümölcscentrifugából vagy turmix a turmixgépből?
Ha azzal a döntéssel szembesül, hogy a gyümölcscentrifuga vagy a turmixgép a jobb választás, több dolgot is figyelembe kell vennie. A gyümölcs- és zöldséglevek könnyen emészthetők, és szinte bármilyen gyümölcsből és zöldségből készíthetők. A turmixok viszont sok rostot tartalmaznak, ezért csak korlátozottan alkalmasak emésztési problémákkal küzdők számára. A gyümölcs- és zöldséglevekkel ellentétben azonban a turmixok több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mivel az összes gyümölcs- és zöldségösszetevőt feldolgozzák. Nem szabad elfelejteni, hogy az egyszerű turmixgépek általában nem képesek kielégítően aprítani a leveles zöldségeket, fűszernövényeket és kemény zöldségeket.
A nagy teljesítményű turmixgépek azonban az ilyen típusú zöldségeket is könnyen krémes állagúra tudják feldolgozni, ezért ideálisak zöld turmixok készítésére is. A turmixgépek másik előnye a gyümölcscentrifugákkal szemben a könnyű tisztítás és az összes összetevő maradékmentes feldolgozása. Az, hogy egy turmixgép vagy egy gyümölcscentrifuga a megfelelő választás, teljes mértékben az Ön személyes preferenciáitól, továbbá kedvenc gyümölcs- és zöldségfajtáitól függ.