Valami finomat szeretnél a sütőből? Gyakorlati tippek a tartósításhoz.
A konzerválás az élelmiszerek hosszabb ideig történő tartósításának hagyományos módszere. Legyen szó akár kertünk váratlanul nagy terméséről, akár a szupermarket nagyon jó árú kínálatáról, amit egyszerűen muszáj volt elhozni: a tartósított élelmiszerekkel remekül feltölthetjük az éléskamránkat, több hónapig eltarthatók, és megakadályozzák az élelmiszer-pazarlást. A sütőben való tartósítás különösen praktikus.
A sütőben való tartósítás előnyei
Hogyan működik a tartósítás?
Az útmutató: A sütőben való tartósítás
Mit lehet a sütőben tartósítani?

A sütőben való tartósítás előnyei
A sütőben való tartósítás elsőre szokatlanul hangozhat, de nagy előnye van más tartósítási módszerekkel szemben:
Több üveg fér el a tepsiben, mint egy közönséges edényben - így egyszerre több árut lehet konzerválni. Ez különösen fontos, ha sokféle vagy nagy mennyiségű befőttről van szó.

Hogyan működik a tartósítás?
A tartósítás elve a túlnyomás és a vákuum fizikai jelenségeit használja ki. Amikor a befőtteket a szorosan lezárt üvegekben felmelegítik, kezdetben túlnyomás keletkezik, mivel a meleg levegő és a vízgőz kitágul az üvegben. Amint az üvegek lehűlnek, a levegő és a gőz ismét összehúzódik. Vákuum keletkezik, amely gyakorlatilag "beszívja" a fedelet, és így légmentesen lezárja az üveget. Az üvegek előzetes sterilizálása biztosítja a sterilitást - a tartósított élelmiszer így szinte korlátlan ideig eltartható.
Útmutató: Tartósítás a sütőben
Mielőtt elkezdenéd a tartósítást, minden szükséges eszközt helyezz készenlétbe, hogy a tartósítás folyamata zökkenőmentesen és stressz nélkül történhessen.
Bevásárlási és anyaglista
Befőttesüvegek fedővel
Konyharuha
Tölcsér
Sütőtálca vagy serpenyő
Befőzési hozzávalók:
Cukor
Folyadék (víz, ecet, húsleves, gyümölcslé vagy bor).

1. lépés: Sterilizáld az üvegeket
Az első lépés a befőttesüvegek sterilizálása. Ehhez az üvegeket forró vízben röviden felforralhatod, vagy forró vízzel leöblítheted. Ezután alaposan szárítsd meg az üvegeket. Alternatívaként a csavaros tetejű üvegeket 180 °C-on 10 percig a sütőben is melegítheted. A fedeleket és a gumigyűrűket 5 percig forrázd ecetes vízben, majd tedd ki őket száradni.

2. lépés: Készítsd el a befőttet
Míg az üvegek forrnak vagy a sütőben hűlnek, elkészítheted a befőttet. Attól függően, hogy milyen típusú befőttet választasz, meg kell mosnod, ki kell magoznod és fel kell vágnod a gyümölcsöket és a zöldségeket. A kis darabok jobbak, mint a nagy darabok: minél közelebb vannak egymáshoz a darabok az üvegben, annál könnyebb lesz tartósítani őket.

3. lépés: Az üvegek megtöltése
Amint az üvegek kihűltek és megszáradtak, valamint a befőtt elkészült, az üvegeket meg lehet tölteni. A peremeknek tisztának kell maradniuk. Ebben egy tölcsér segíthet. A befőttet ezután kiöntjük a megfelelő folyadékkal. A töltés után a peremig kb. 2 cm levegőnek kell maradnia. A lehető leggyorsabban tegyük fel a fedelet, és csavarjuk vagy csíptessük szorosan.

4. lépés: Tedd az üvegeket a sütőbe
Most kezdődik a tényleges befőzés. Helyezd a lezárt üvegeket a lábasokba, és töltsd fel őket 2-3 cm magasan hideg vízzel. Helyezd a tálcát az üvegekkel a sütőbe, és állítsd be a hőmérsékletet. A 175 °C-os felső és alsó hőfokon soha nem lehet hibázni. Amint a vízfürdő forrni kezd, kapcsold ki ismét a sütőt, és hagyd az üvegeket még 30 percig állni.

5. lépés: Lehűtés és tárolás
Vedd ki az üvegeket a sütőből, és hagyd kihűlni. Ellenőrizd, hogy az üvegek valóban jól zárnak-e: lazítsd meg a csuklós fedelű üvegek klipszeit, és emeld fel őket a fedőnél fogva. A fedőnek szilárdan a helyén kell maradnia, ha a tartósítás sikeres volt. A fém csavaros fedelű befőttesüvegeknél a vákuumot onnan ismerheted fel, hogy a fedél kissé befelé húzódik. Ha mindegyik szorosan zár, felcímkézheted az üvegeket, és közvetlen napfénytől védett, hűvös helyen tárolhatod őket.
Mit lehet a sütőben tartósítani?
A sütőben való tartósítás során a kreativitásnak nincsenek határai. Elméletileg bármit tartósíthatsz ott, ami jó ízű, és amit hosszú ideig kell tartósítani. Néhány gyümölcs- és zöldségfajta azonban különösen népszerű.

Gyümölcs
A gyümölcsök tartósítására többféle lehetőség van:
A gyümölcsökből kompótot vagy pürét készíthetünk. A gyümölcsnek mindig érettnek és nyomott részektől mentesnek kell lennie a jó eredmény eléréséhez. Cukros vizet, bort vagy gyümölcslevet használunk folyadékként. Az ízléstől függően citromlé vagy fűszerek, például fahéj is használható.

Zöldségek
Minden zöldség jól tartósítható. Ha szeretnéd, a zöldségeket előzetesen blansírozhatod, de általában bármilyen zöldségfélét nyersen is tartósíthatsz. A zöldségeket alaplével, tiszta vízzel és egy csipetnyi ecettel, valamint fűszerekkel töltjük meg.
Különösen alkalmasak a következők megőrzésére
Obst | Gemüse | Sonstiges |
|---|---|---|
Äpfel, Birnen, Erdbeeren, Kirschen, Pfirsiche, Pflaumen | Bohnen, Gurken, Kohl, Kürbis, Möhren, Tomaten, Zucchini | Brühe, Fleisch, Kuchen, Marmelade, Säfte, Schmalz, Soßen, Wurst |
A sütőben tartósítás alternatívái
A sütőben tartósításnak számos alternatívája van. Hagyományosan a tartósítást gyakran a tűzhelyen lévő edényben végzik. A befőttesüvegek gyorsan és egyszerűen felmelegíthetők párolóedényben vagy gyorsfőzőben is. Ha kevesebb türelemmel rendelkezel, használhatsz lefelé fordított befőttesüvegeket is: itt a befőttet nem hidegen, hanem forrón töltjük az üvegbe, az üvegeket lezárjuk, és néhány percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezután az üvegeket ismét fejjel lefelé fordítjuk, és hagyjuk kihűlni. Az igazi befőzésrajongók számára egy speciális befőzőgép is szóba jöhet.


