Az Ön böngészője nem támogatott.
A tartalom tökéletes megjelenítéséhez, válasszon másik böngészőt.Figyelem!Frissítse böngészőjét, egyéb esetben a felhasználói élmény nem lesz megfelelő.
    Brand Navigation
    1. A Lidl-ről
    2. Állások
    3. Ingatlanok
    4. Beszállítóinknak
    5. Vásárlói információk
    6. Kapcsolat

    Melyik gyümölcs és zöldség kerüljön a hűtőbe?

    A friss gyümölcsök és zöldségek fontos vitaminokkal és tápanyagokkal látnak el minket. Azonban csak nagyon kevés embernek van lehetősége és ideje arra, hogy minden étkezés előtt frissen vásárolja meg a szükséges élelmiszereket. A gyümölcsök és zöldségek helyes tárolása elengedhetetlen része minden olyan konyhának, ahol rendszeresen friss ételeket készítenek. Ha nincs nagy éléskamra, gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy egyszerűen a hűtőszekrénybe tegyük a friss termékeket. Elvégre a hidegben minden tovább marad friss. Sajnos ez tévhit. Sokféle gyümölcs és zöldség nem alkalmas a hűtőben való tárolásra, míg másoknak szükségük van a hidegre, hogy ne romoljanak meg azonnal. A gyümölcsök és zöldségek helyes tárolása azonban nem különösebben bonyolult, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

    Tartalom

    Miért fontos a helyes tárolás?

    Az etilén és szerepe a gyümölcsök és zöldségek tárolásában

    A zöldségek helyes tárolása

    A gyümölcsök helyes tárolása

    A felvágott gyümölcsök helyes csomagolása és tárolása

    Öt tipp a hosszabb frissességért

    Miért kulcsfontosságú a helyes tárolás?

    Egyes gyümölcsök és zöldségek tovább állnak el és jobban megőrzik az ízüket, ha megfelelően tároljuk őket a hűtőben. Az előny nyilvánvaló: kevesebb élelmiszert kell kidobni, ami jót tesz a pénztárcának és a környezetnek. Csak Németországban évente fejenként körülbelül 82 kg élelmiszert dobnak ki - ennek nem elhanyagolható részét teszik ki a romlott gyümölcsök és zöldségek. A helyes tárolás másik előnye, hogy sok vitamin és egyéb tápanyag érzékeny a fényre és a hőmérsékletre, és helytelen tárolás esetén gyorsan elveszik.

    Az etilén és szerepe a gyümölcsök és zöldségek tárolásában

    Aki a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságával és érési folyamatával foglalkozik, előbb-utóbb találkozik az etilén témájával. Az etilén egy olyan gáz, amely beindítja az érési folyamatot, és ezért a vele kapcsolatba kerülő gyümölcsök és zöldségek gyorsabban megromlanak. Különösen a káposztafélék érzékenyek az etilénre, és sokkal rövidebb ideig eltarthatók. Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek különösen nagy mennyiségű etilént választanak ki, ezért más élelmiszerektől elkülönítve kell tárolni őket, például: alma, avokádó, banán, körte, brokkoli, uborka, burgonya, kivi, póréhagyma/póréhagyma, nektarin, őszibarack, szilva, paradicsom Az etilén hatását természetesen a saját javunkra is fordíthatjuk: például egy érett alma tárolható egy zöld banán mellett, hogy felgyorsítsa a banán érési folyamatát.

    Saláta, paradicsom és sárgarépa a hűtőben.

    A zöldségek helyes tárolása a hűtőben

    A leveles zöldségeknek, például a spenótnak különösen előnyös a hűtőben való tárolás. Azonban más zöldségek is leginkább alacsony hőmérsékleten maradnak frissek és ropogósak. Az olyan klasszikus zöldségeket, mint a paradicsom, gyakran tévesen a zöldséges fiókban tárolják. Ezek azonban szenvednek az alacsony hőmérséklettől, és akkor tudják a legjobban kifejteni az ízüket, ha mérsékelt hőmérsékleten tárolják őket. A hűtőszekrényben a helyük: articsóka, leveles saláták, karfiol, bab, brokkoli, borsó, újhagyma, káposztafélék, brokkoli, mángold, retek, cékla, zeller, spárga, spenót. A spárgát a hűtőben való tároláshoz nedves ruhába kell csomagolni. A még gyökérrel rendelkező saláták egy kis tál vízzel még tovább eltarthatók. Fontos, hogy a levelek ne legyenek a vízben - különben megromlanak.

    Zöld szőlő, almák, narancsok, avokádók a hűtőben.

    A gyümölcsök helyes tárolása a hűtőben

    A gyümölcsökre a következő ökölszabály vonatkozik: az egzotikus gyümölcsök, például a mangó, szeretik a meleget, ezért nem szabad őket a hűtőben tárolni. A hazai gyümölcsök viszont jól tűrik a hideget. Az alma a hűtőszekrényben és szobahőmérsékleten is tárolható. A csonthéjas gyümölcsök esetében az érettségi fok a döntő a tárolás szempontjából: az érett gyümölcsöknek a hűtőszekrényben a helyük, és minél hamarabb el kell fogyasztani őket - a még érlelésre váró gyümölcsöket szobahőmérsékleten érdemes tárolni. Ezeknek a hűtőszekrényben a helyük: alma, bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder), kivi, rebarbara, csonthéjas gyümölcsök (sárgabarack, cseresznye, őszibarack, szilva, szilva), szőlő. Nem való a hűtőbe: ananász, banán, mangó, narancs, papaya, citrom és egyéb citrusfélék.

    Gumival rögzített alma fa vágódeszkán.

    A felvágott gyümölcsök helyes csomagolása és tárolása

    A gyümölcsöket nem mindig tárolják egészben közvetlenül a vásárlás után. A felszeletelt gyümölcsnek is megvan a helye a hűtőben. Legyen szó akár a reggeli müzlihez való előkészítésről, akár a gyümölcstorta sütése után megmaradt gyümölcsökről, a helyes csomagolás és tárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a felszeletelt gyümölcsök a lehető legtovább eltarthatóak legyenek. A vágott gyümölcsöt jól záródó dobozban vagy fóliával lefedve kell tárolni. Minél kevesebb plusz nedvesség van a tárolóedényben, annál kisebb a penészedés veszélye, ezért száraz dobozokba érdemes őket pakolni. A negyedekre vagy nyolcadokra vágott alma gumiszalaggal összetartható. Így a szeletek kevésbé érintkeznek a levegővel.

    Citromlé használata az elszíneződés ellen

    Amikor a gyümölcsök oxigénnel érintkeznek, a vágott felületeken gyakran csúnya barna elszíneződések keletkeznek. Ennek semmi köze a romláshoz, de nem néz ki túl étvágygerjesztően. Az elszíneződés megelőzésére segít a citromlével való meglocsolás.

    Hűtőszekrény gyümölcsökkel (almákkal, szőlővel, áfonyával) és zöldségekkel.

    5 tipp a hosszabb frissességért

    1. Ha lehetséges, a gyümölcsöket és a zöldségeket külön kell tárolni. Az eltérő követelmények és az etilén kibocsátása miatt a közös tárolás nem a legpraktikusabb.

    2. A bogyós gyümölcsöket ideális esetben fóliában tároljuk, és a lehető legkevésbé érjenek egymáshoz. Ellenkező esetben a penészspórák gyorsan elterjedhetnek.

    3. Ha lehetséges, a gyümölcsöket és zöldségeket csak röviddel fogyasztás előtt mossuk meg és vágjuk fel, hogy a lehető legjobban eltarthatóak legyenek.

    4. Az olyan zöldségek, mint a sárgarépa vagy a retek tovább maradnak frissek, ha a zöld leveleket eltávolítjuk.

    5. A hagymát mindig külön kell tárolni, mivel sok gyümölcs- és zöldségfajta gyorsan átveszi az ízét.

    Praktikus és stílusosMinden a konyhához és a háztartáshoz