A nemzetközi és hazai ajánlások szerint is naponta legalább 4 adag (min. 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk.


Azonban a vitamin-, az ásványianyag-szükséglet és rostbevitel fedezése miatt a napi célérték inkább 600-800 gramm lenne, melynek 1/3 része legyen gyümölcs, 2/3 része pedig zöldségből származzon. Kutatások bizonyítják, hogy a magasabb zöldség-gyümölcs fogyasztás csökkenti a krónikus betegségek megjelenésének kockázatát.


1 adagnak számít 100 gramm friss, párolt vagy főtt zöldség vagy gyümölcs (pl.: 1 db közepes paprika, paradicsom, 1 db közepes alma vagy narancs, 1 db kis banán, 1 kis tányér bogyós gyümölcs, 1 kis tányér saláta vagy savanyúság). A burgonya nem számít bele a napi adagba, magas keményítőtartalma miatt legfeljebb minden második nap kerüljön a tányérunkra.


Miért fontos a változatosság?


A zöldségeknek és gyümölcsöknek sok közös jellemzőjük van, azonban a beltartalmi értékeik (szénhidrát, rost, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag) váltózóak. Annak érdekében, hogy a szervezetünk megkapjon minden számára szükséges tápanyagot, törekedjünk a változatosságra és fogyasszunk minél többféle zöldséget és gyümölcsöt!


„Eat the rainbow” vagyis együk a szivárvány minden színét!


Tippek a mindennapi zöldség és gyümölcsfogyasztáshoz


  • Fogyasszunk minden étkezéshez (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) zöldséget vagy gyümölcsöt, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi 600 gramm mennyiséget.
  • A napi elfogyasztott zöldség-gyümölcs mennyiségből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.
  • Mindig válasszunk friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt és zöldséget! Kerüljük a sérült termékeket és gondoskodjunk a megfelelő tárolásról.
  • Válasszunk minél színesebb gyümölcsöket és zöldségeket: keressük a piros, a narancs, a lila és a sötétzöld színűeket! (pl.: paradicsom, sütőtök, sárgarépa, vörös káposzta, spenót, mángold stb.)
  • Lehetőség szerint fogyasszunk friss, idényjellegű gyümölcs és zöldségféléket, de ne feledjük, hogy a gyorsfagyasztott és a konzervtermékek, valamint a savanyúságok is beleszámítanak a napi fogyasztásunkba, hiszen ezek is értékes tápanyagtartalommal rendelkeznek.
  • Fogyasszunk rendszeresen szárazhüvelyeseket (pl.: bab, lencse, csicseriborsó) levesnek, főzeléknek, köretnek, salátának, krémnek elkészítve.
  • Ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használjunk! Alkalmazzunk kíméletes konyhatechnológiát: az ételeket rövid ideig pároljuk vagy gőzben főzzük, így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagok nagy részét.
  • Egészséges nassolnivalóként, desszertként fogyasszunk inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát. Hetente 2-3 alkalommal ajánlott egy kis maréknyi natúr olajos magvat (pl.: mandula, dió, mogyoró, tökmag stb.) is elfogyasztani
  • Fogyasztás előtt a gyümölcsöket, zöldségeket mindig alaposan mossuk meg! Ha a héjuk nem okoz problémát, akkor ne hámozzuk meg, mert a héjrészben jelentős mennyiségű értékes rost található.