A rukkola vagy másik nevén borsmustár a káposztafélék rokona és a keresztesvirágúak családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger térségéből származik, de mára szinte az egész világon elterjedt. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi években. Jellegzetes borsos-tormás íze miatt kissé csípősnek és enyhén kesernyésnek érezhetjük, de a megfelelő alapanyag párosítással igazán ízletes ételeket készíthetünk belőle. Magas illóolaj tartalma, melynek intenzív ízét köszönheti, ugyanakkor emésztést serkentő hatással is bír. Nemcsak levele, hanem virága, magjai és az abból sajtolt olaja is fogyasztható és kedvező élettani hatással bírnak.


Vitamin és ásványi anyagokban a rokonaihoz hasonlóan igen csak gazdag. Vitaminjai közül kiemelendő a B2, B5, C és K, míg ásványi anyagai közül említést érdemel a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium és a szilícium is. A rukkola természetes forrása az antioxidánsoknak, melyek támogatják immunrendszerünk működését.


Tipp: készítsünk belőle mandulás rukkola pestót, melyet kínálhatunk tésztához vagy mártogatósként is. A rukkolás édesburgonya saláta avokádóval és fetával egy igazi tápláló téli salátakedvenc.