A sárgarépa táplálkozási értékét tekintve az egyik legfontosabb és legkedveltebb gyökérzöldségünk, mely gyakran kerül az asztalra. Nem véletlen az sem, hogy csecsemőknek az első zöldségféleként adjuk a hozzátáplálás során. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy könnyen termeszthető és számos különböző módon felhasználásra kerül a nemzetek konyhájában. A sárgarépa különböző színekben pompázhat, például narancssárga, lila, fehér, sárga, de akár vörös színben is előfordul.


Egyik legfőbb előnye a rendkívül magas béta-karotin tartalom, melynek narancssárga színe is köszönhető. Ez egyrészt antioxidáns, tehát sejtvédő hatású, másrészt pedig az A-vitamin előanyaga, vagyis A-vitamin képződik belőle. Az A-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a látásban, és ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, a farkasvakság is megelőzhető. Továbbá nagyon jó rostforrás, melynek következtében jó hatással van emésztőrendszerünkre. Kiemelendő B-, C-, K-vitamin, folsav-, kálium-, nátrium-, vas-, réz- és mangántartalma is. Egy igazi csodanövény, melynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi bizonyos betegségek kialakulását.


Felhasználhatjuk nyersen, főzve, párolva, sütve vagy akár grillezve is számos édes és sós ételünk alapanyagként egyaránt.


Tipp: őszi-téli időszakban érdemes kipróbálni a zsályás sárgarépa-krémlevest, vagy a marokkói sárgarépasalátát, a sárgarépás muffint mascarpone krémmel pedig egy könnyed desszertként is elkészíthetjük.