Az Ön böngészője nem támogatott.
A tartalom tökéletes megjelenítéséhez, válasszon másik böngészőt.Figyelem!Frissítse böngészőjét, egyéb esetben a felhasználói élmény nem lesz megfelelő.
    Brand Navigation
    1. A Lidl-ről
    2. Állások
    3. Ingatlanok
    4. Beszállítóinknak
    5. Vásárlói információk
    6. Kapcsolat

    Mit is jelent a bio?

    Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bio zöldségek és gyümölcsök, melyek nem tartalmaznak semmilyen káros vegyszert, szennyeződést vagy adalékanyagot. Egészségünk megőrzése érdekében egyre többen keressük a biotermékeket a boltok polcain.


    Nézzük, milyen szigorú feltételeknek is kell megfelelniük a bio zöldség és gyümölcsöknek!

    • termesztésük során csak biológiailag lebomló vagy természetes szereket használhatnak fel
    • kizárólag vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek
    • előállításuk során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni (pl.: vetőmag, szaporítóanyag)
    • a termőfölddel szemben támasztott elvárás, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel
    • a késztermék (pl.: bio zöldség vagy gyümölcs alapú levek, lekvárok) sem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot


    A bio zöldség- és gyümölcstermesztés folyamatát a termőföldtől a boltok polcaira kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási szervezet végzi. Magyarországon két akkreditált felügyelőszervezet működik: a Biokontroll Hungária Kht. és az Ökogarancia Hungária Kft.


    Mikor lehetünk biztosak abban, hogy bio zöldséget-gyümölcsöt vásároltunk?

    • szerepel az "öko" vagy "bio" szó a termék megnevezése előtt
    • fel van tüntetve az alábbi felirat: "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó"
    • szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.


    Miből érdemes bio-t vásárolni?


    Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök szennyezettebbek, és több vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a zöldségek. A nem Európai Uniós országból származó zöldségek-gyümölcsök ugyancsak kockázatosabbak. Sajnos gyakran előfordul, hogy az egyes vegyszermaradványok a határérték alatt maradnak, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az adott gyümölcsben vagy zöldségben kimutatható különböző szerek összeadódnak. Ezért is nagyon lényeges betartani a várakozási időt, hogy mire a zöldség-gyümölcs termékek a fogyasztókhoz kerülnek, addigra a vegyszerek lebomolhassanak, kiürülhessenek.


    A gyümölcsök közül leginkább szennyezettek a szőlő, a bogyósgyümölcsök (eper), a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin), az alma, a körte és a barack; legkevésbé pedig a kivi, a maracuja, a banán, a mangó, a szilva, a papaya és a dinnye. Tipp: segíthet a hámozás, de ügyeljünk arra, hogy pl.: banán, narancs, mandarin hámozás után mindig mossunk alaposan kezet!


    A zöldségek közül leginkább szennyezettek a saláták, a paprika, a paradicsom, az uborka, a borsó, a zöldbab, a sárgarépa és a kelbimbó; legkevésbé pedig a hagymafélék, a káposztafélék, a brokkoli, a karfiol, a spárga, a burgonya és a padlizsán.


    Hasznos tanácsok és tippek

    • vásároljunk hazai és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket
    • kerüljük a távoli, egzotikus helyekről származókat, főleg ha Európai Unión kívüli országról van szó
    • kerüljük az üvegházi termékeket vagy ezekből a primőrökből vásároljunk bio-t
    • kerüljük az import nem biogyümölcsöket, kivéve a banánt, a mangót és a kivit
    • hámozzuk meg a vastag héjjal rendelkező zöldségeket és gyümölcsöket, majd utána mossunk alaposan kezet