Banner
Húskalauz

Szárnyasok

Miért nevezzük igazi ízbombának a farhátat? Melyik a legszaftosabb szárnyashús, és milyen vitaminok vannak a májban? Folytassuk a Húskalauzt a szárnyashúsok fajtáival, és derítsük ki együtt, milyen finomságokat készíthetünk belőlük!


Vajon melyik a legsoványabb húsrész valamennyi szárnyas esetében? Természetesen a mell! Nem véletlen, hogy az emberek a szárnyasok közül a csirke- és pulykamellet kedvelik a legjobban, és ezek a diétás étrendben is nagyon népszerűek. A kacsa és a liba mellrésze ennél jóval zsírosabb.


Mell:


A szárnyas mell esetében körültekintően kell eljárnunk, mivel hajlamos a kiszáradásra. Míg a pulykát, csirkét, libát minden esetben át kell sütnünk, addig a kacsát akár rózsaszínre is piríthatjuk. A libamell gyakori alapanyag füstölve is.


Nézze meg Ön is egy remek kacsamell receptet:

Lidl Online Főzőiskola - Kacsa & Liba 2.b 🍗


Ínycsiklandó rosé kacsamell 🍗

Célszerű a szárnyas mell valamennyi fajtáját a bőrrel együtt átsütni, így ízletesebbé válik. Csaknem végtelen számú receptet találunk, amelyek szárnyas mellel a legfinomabbak, önmagukban viszont semmilyen leves elkészítésére sem ajánlottak visszafogott ízük miatt.


Comb:


A mell után a comb a második legnépszerűbb a szárnyas húsok közül. Gyakran bőrrel és combcsonttal kerül forgalomba, ezért kifinomultabb ízvilágot hoz magával. A szárnyasok combja a mellnél jóval szaftosabb, mert arányosabban szövik át a zsírszövetek és a puha inak. A comb a sütésen és a pároláson kívül minden formában kiválóan elkészíthető. A comb csontozva, bőr nélkül is megvásárolható, ezért ragukba, levesekbe remekül használható.


Nézze meg Ön is, hogy készül egy kívül ropogós, belül omlós libacomb!

Lidl Online Főzőiskola - Kacsa & Liba 2.a 🍗


Ropogós libacomb bármilyen alkalomra 🍗

A rántott-sült csirkecomb a legnépszerűbb szárnyas recept, a képzeletbeli listán a második helyezett pedig az egészben sült liba és kacsacomb párolt káposztával. De a fenségesen finom combételeknek csak a fantázia szab határt, mert számtalan izgalmas lehetőség van a szárnyas combokban!


Kihagyhatatlan fogások a csirke leg húsosabb részeiből! Nézz meg Ön is, hogy készíthet rántott csirkecomot!

Lidl Online Főzőiskola - Csirke kisokos 3 🍗


Rántott csirke és csirkemell szuprém 🍗

Farhát:


A farhát a szárnyasok bontási maradéka. Gyakran csak másodrangú húsrésznek tekintik kiemelkedően kedvező ára miatt, azonban a farhát ennél egy sokkal izgalmasabb hústípus. Az ízanyagok főként a csontban és a bőrben tárolódnak, ezért a csontban és húsban gazdag alapanyag egy igazi ízbomba! A nagy mennyiségű farhát különleges ízeket ad a húslevesnek és a mártásoknak. Az egészben vásárolt szárnyast szétbontás után soha ne dobjuk ki, inkább főzzük bele a levesbe, vagy süssük meg, mert ízletes mártást készíthetünk belőle!


Egész csirke bontása:

Lidl Online Főzőiskola - Csirke kisokos 1 🍗


Csirke bontása a szárnyától a combjáig 🍗

Szárny:


A szárny megítélése kicsit hasonló a farhátéhoz: szintén másodrangúnak tekintett alapanyag, ám annál jóval húsosabb. Sütve, párolva és levesként elkészítve is kiváló, a csirkeszárnyból pedig zseniális csipegetős snacket készíthetünk.


A szárny három részre bontható. A szárnytő olyan, mint egy mini combocska, ami a mellből is tartalmaz egy kis részt. A szárnyközépen nagyjából egyenlő arányban van hús, bőr és csont, és rántott formában szeretik a legjobban. A szárnyvég ízben rendkívül gazdag alapanyag, ezért levesben és mártásban tud tökéletesen érvényesülni.


Széll Tamás megmutatja, hogy kell elkészíteni ezt a mennyei pecsenye levet, a farhát felhasználásával. Nézz meg Ön is a videót:

Lidl Online Főzőiskola - Csirke kisokos 2 🍗


Barna alaplé / csirke alaplé készítése 🍗

Máj:


Sokan a szárnyas húsok közül a májat szeretik a legjobban, mert nemcsak olcsó, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználható. A jól elkészített máj fenségesen finom és egészséges, ráadásul bővelkedik A- és B-vitaminokban. Szárazon párolva a szárnyas máj fajtái nem annyira izgalmasak, inkább pirítva, hirtelen sütve vagy rántva mutatják meg a legízletesebb oldalukat. Ha a szárnyas húsokat egy isteni töltelékkel szeretnénk különlegesebbé tenni, akkor szinte kötelező kipróbálnunk a májat!


Láb:


Kollagénben és ízaromákban rendkívül gazdag alapanyag, mely beltartalma miatt levesekbe szinte kötelező.Hosszú főzési időt igényel, csak így puhul meg igazán és így szabadul fel belőle az értékes kocsonyásító anyag. Aki a borjú- és sertéslábat szereti, az a szárnyaslábat is.


Nyak:


Húsban, csontban kollagénben gazdag alapanyag, mely rendkívül arányos összetétele miatt kötelező leveshúsnak való. Puhára főzve, a húsos részeket szálanként lecsipkedve remek csemege és kiváló levesbetét. Minden vegyes húslevesbe kötelező.


Zúza:


A szárnyasok zúzógyomrának rendkívül izmos külső, vaskos izomkötege. Mivel nagyon erőteljes feladatot lát el ez az izomcsoport, így nagyon tömött és rugalmas a rostozata. Hosszú főzési időt igényel, míg igazán puha lesz. Nagyon ízgazdag, kollagéntartalma is jelentős. Kötelező leves és pörkölt alapanyag, de konfitálva majd pirítva is finom.